Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Satakunnan ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Satakunnan ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Ravitsemuksellinen elintapaohjaus mielenterveyskuntoutujille

Jaansalu, Anna; Vimpari, Jenni (2022)

 
Avaa tiedosto
Jaansalu_Vimpari.pdf (4.445Mt)
Lataukset: 


Jaansalu, Anna
Vimpari, Jenni
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202202102341
Tiivistelmä
Mielenterveyskuntoutujien ongelmakohtana on usein ylipaino, joka on mukana aiheuttamassa elintapasairauksia sekä yksipuolisen ravitsemuksen mukanaan tuomaa malnutritiota, eli aliravitsemusta. Ylipainon taustalla on usein käytössä oleva lääkitys, joka vaikuttaa aineenvaihduntaan. Lisäksi taloudelliset syyt sekä kognitiivisen kyvyn alentuminen tuovat mukanaan haasteita ravitsemuksen terveellisyyden ylläpitoon.

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tehdä Hyviksen asiakkaiden toiveruoista ruokalehtinen, joka tukee heidän terveydellisen tilansa kohenemista ja kuntoutumista. Opinnäytetyön tavoitteena oli saada tuotua terveyttä edistävää näyttöön perustuvaa tietoa ravitsemuksesta mielenterveyskuntoutujille, jotta heidän olisi helpompi tehdä valintoja omassa arjessaan pienemmin ponnisteluin. Opinnäytetyön tilaajana toimi Porin Hyvis ry.

Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena projektina. Tutkimuksia haettiin Finna-, PubMed-, Theuseus- ja Google Scholar-tietokannoista vuosilta 2016-2021. Työhömme valikoitu kolme työtä, jotka kaikki olivat suomalaisia. Tutkimuksissa aineistokielenä oli suomi ja englanti. Aineisto kerättiin sähköisistä tietokannoista. Aineistoksi valikoitui neljä tutkimusta.

Tutkimusten mukaan ravitsemus vaikuttaa mielen hyvinvointiin. Terveyttä edistävässä ruokavaliossa tärkeintä on kokonaisuus. Säännöllinen ateriarytmi sekä kohtuulliset annoskoot edistävät muun muassa painon hallintaa, mielenhyvinvointia ja vatsan toimintaa.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste