Sokerittoman energiajuoman analysointimenetelmät
Teräs, Johanna (2022)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202202242849
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202202242849
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä selvitetään laadunvarmistuksen tueksi erilaisia analyysimenetelmiä tiiviste-, kofeiini- ja sukraloosipitoisuuden analysointiin laadunvarmistuksen näkökulmasta. Toimeksiantaja, Nokian Panimo Oy, on lanseerannut uuden sokerittoman Be Sharp- energiajuoman. Oikean maun ja tiivistepitoisuuden varmistukseksi, etsitään tiivistepitoisuuden mittausmenetelmiä tukemaan aistinvaraista arviointia. Työssä selvitetään tutkimuksellisesti erilaisten energiajuomien sisältävien ainesosien mittausmenetelmiä ja niiden hyödynnettävyyttä tiivistepitoisuuden mittaamiseen. Opinnäytetyössä verrataan valmiita laitteistoja laboratoriossa suoritettaviin töihin, jossa otetaan huomioon laitteeseen investoitava hinta, hyödyt, haitat ja tuloksen tarkkuus.
Opinnäytetyössä selvitettävä tulos saadaan selville erilaisia analyysimenetelmiä vertaamalla. Tarkoituksena on löytää erilaisia mittausmenetelmiä sokerittomalle juomalle. Sokeriton energiajuoma vaatii laitteelta tarkan tiheyden mittauksen luonteensa vuoksi. Tässä opinnäytetyössä selvitetään, että yksi sopiva prosessiin liitettävistä laitteistoista olisi Anton Paarin valmistama Cobrix-järjestelmä (5500 ja 5600), joka mittaavat tiheyttä, sokeri- ja makeutusainepitoisuutta ja alkoholia. Prosessiin liitettävän laitteen avulla voidaan tutkia juoman ominaisuuksia prosessin aikana. Laboratorioon voidaan myös hankkia valmis digitaalinen tai mekaaninen mittalaite näiden ominaisuuksien mittaamiseksi.
Opinnäytetyössä selvitettävä tulos saadaan selville erilaisia analyysimenetelmiä vertaamalla. Tarkoituksena on löytää erilaisia mittausmenetelmiä sokerittomalle juomalle. Sokeriton energiajuoma vaatii laitteelta tarkan tiheyden mittauksen luonteensa vuoksi. Tässä opinnäytetyössä selvitetään, että yksi sopiva prosessiin liitettävistä laitteistoista olisi Anton Paarin valmistama Cobrix-järjestelmä (5500 ja 5600), joka mittaavat tiheyttä, sokeri- ja makeutusainepitoisuutta ja alkoholia. Prosessiin liitettävän laitteen avulla voidaan tutkia juoman ominaisuuksia prosessin aikana. Laboratorioon voidaan myös hankkia valmis digitaalinen tai mekaaninen mittalaite näiden ominaisuuksien mittaamiseksi.