Maitotilojen välinen yhteistyö säilörehunkorjuussa : Yhteistyöllä alempiin yksikkökustannuksiin
Saarimäki, Aino; Rantakangas, Merja (2014)
Saarimäki, Aino
Rantakangas, Merja
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201402202465
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201402202465
Tiivistelmä
Euroopan Unioniin liittymisen jälkeen Suomen maatalouden rakennekehitys on ollut voimakasta. Kilpailu maataloussektorilla on kasvanut markkinaohjautuvuuden johdosta. Selviytyäkseen muuttuvassa toimintaympäristössä maitotilojen on aktiivisesti kehitettävä strategiaansa. Kilpailukykyä parantaakseen maidontuottajat etsivät kannattavampia ratkaisuja toimintansa toteuttamiseksi. Yhteistyön avulla säilörehunkorjuussa maidontuottajat pystyvät parantamaan kilpailukykyään.
Tutkimuksemme tarkoituksena oli selvittää millaista yhteistyötä maidontuottajat tekevät säilörehunkorjuussa. Tutkimuksessa selvitettiin yhteistyön tavoitteita ja edellytyksiä. Tarkastelimme myös millaisia etuja ja haittoja yhteistyö on tuonut, ja mikä niiden merkitys maidontuottajille on. Keräsimme tutkimusaineistoa kahdek-salta maitotilalta teemahaastatteluilla. Tutkittavat yrittäjät kertoivat yhteistyöllä ta-voitelleensa kustannussäästöjä. Yhteistyön avulla pystyttiin hankkimaan tehok-kaampi säilörehunkorjuukalusto. Etuina koettiin muun muassa kustannusten jakaantuminen useammalle tilalle ja lisätyövoiman saatavuus. Yhteistyön avulla säilörehunkorjuupinta-ala kasvaa, jolloin koneen aiheuttamat yksikkökustannukset pienenevät. Ammattitaitoisen työvoiman saatavuus paranee tilayhteistyön avulla.
Maidontuottajat kokivat yhteistyön sujuvan ongelmattomasti. Yhteistyön toimimi-sen kannalta luottamus ja joustavuus olivat ehdottomana edellytyksenä. Yhteistyö nähtiin positiivisena tekijänä tilan toiminnan kannalta. Yhteistyössä omien tavoitteiden edelle asetettiin useasti yhteinen etu. Kirjallisia sopimuksia tilojen välillä ei ollut.
Tutkimuksemme tarkoituksena oli selvittää millaista yhteistyötä maidontuottajat tekevät säilörehunkorjuussa. Tutkimuksessa selvitettiin yhteistyön tavoitteita ja edellytyksiä. Tarkastelimme myös millaisia etuja ja haittoja yhteistyö on tuonut, ja mikä niiden merkitys maidontuottajille on. Keräsimme tutkimusaineistoa kahdek-salta maitotilalta teemahaastatteluilla. Tutkittavat yrittäjät kertoivat yhteistyöllä ta-voitelleensa kustannussäästöjä. Yhteistyön avulla pystyttiin hankkimaan tehok-kaampi säilörehunkorjuukalusto. Etuina koettiin muun muassa kustannusten jakaantuminen useammalle tilalle ja lisätyövoiman saatavuus. Yhteistyön avulla säilörehunkorjuupinta-ala kasvaa, jolloin koneen aiheuttamat yksikkökustannukset pienenevät. Ammattitaitoisen työvoiman saatavuus paranee tilayhteistyön avulla.
Maidontuottajat kokivat yhteistyön sujuvan ongelmattomasti. Yhteistyön toimimi-sen kannalta luottamus ja joustavuus olivat ehdottomana edellytyksenä. Yhteistyö nähtiin positiivisena tekijänä tilan toiminnan kannalta. Yhteistyössä omien tavoitteiden edelle asetettiin useasti yhteinen etu. Kirjallisia sopimuksia tilojen välillä ei ollut.