Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Esivalmistettujen ruokien jäähdytys tarjoilupaikoissa : Jäähdytysmenetelmien vaikutus jäähdytettyjen ruokien mikrobiologiseen laatuun

Aro, Aino (2014)

 
Avaa tiedosto
Aro_Aino.pdf (723.0Kt)
Lataukset: 


Aro, Aino
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201403032767
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä tutkittiin tarjoilupaikkojen esivalmistettujen ruokien jäähdytyksen hallintaa sekä sitä, miten eri jäähdytysmenetelmät vaikuttavat elintarvikkeiden mikrobiologiseen laatuun. Työ tehtiin yhteistyössä Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuollon kanssa vuonna 2013 kevään ja kesän aikana. Työllä pyrittiin antamaan lisätietoa terveystarkastajille elintarviketoimijoiden jäähdytysmenetelmien vaikutuksista elintarvikkeiden laatuun.

Jäähdytyksen hallinnan arvioimiseksi tarjoilupaikoista kerättiin sekä tietoja tarjoilupaikan jäähdytyksestä että näytteitä jäähdytettävistä ruoista. Näytteiden mikrobiologista laatua vertailtiin lopuksi saatuihin tietoihin. Tutkittaviksi bakteereiksi valittiin jäähdytyksen yhteydessä kasvavia bakteereja. Havaittujen bakteerimäärien mukaan näytteet lajiteltiin hyviin, välttäviin ja huonoihin.

Tuloksien perusteella suurin osa tarjoilupaikoista oli huolehtinut riittävästä jäähdytyksestä niin että ruokien laatu oli hyvä. Toiseksi eniten oli välttäviä näytteitä ja vähiten huonoja. Tulos kertoo selvästi siitä että jäähdytys on otettu hyvin huomioon Seinäjoen alueella. Silti huonojen näytteiden joukossa on sellaisia tarjoilupaikkoja, joissa jäähdytyksen seuranta on laiminlyöty tai sen toimintatavoista ei ole ollut tietoa. Jäähdytysmenetelmistä eniten käytössä oli ollut jäähdytyskaappi ja todettiin olevan myös luotettavin. Muissa jäähdytysmenetelmissä havaittiin enemmän laadunvaihtelua ja todettiin siksi olevan epävarmempina menetelminä jäähdyttää ruokaa.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste