Kuivashampoovaahdon tuotekehitys
Koskimäki, Jane (2022)
Koskimäki, Jane
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202203083220
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202203083220
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli aloittaa kuivashampoovaahdon tuotekehitys. Työn toimeksiantaja oli Taerosol Oy, joka valmistaa teknisiä aerosoleja teollisuuteen sekä erilaisia hygienia- ja hiuskosmetiikkatuotteita. Yrityksellä oli suunnitelmissa jatkaa kuivashampoovaahdon tuotekehitystä opinnäytetyön jälkeen. Työn tarkoituksena oli referenssituotteiden benchmarkauksen jälkeen formuloida ja testata erilaisia versioita tuotteesta. Tarkoituksena oli myös perehtyä kosmetiikan lainsäädäntöön ja raaka-aineisiin sekä tuotekehitykseen.
Tuotekehitys pohjasi Ulrichin ja Eppingerin tuotekehitysmalliin ja se oli iteratiivinen prosessi toistuvine formulointi- ja testausvaiheineen. Työssä formuloitiin, valmistettiin ja testattiin yhteensä yksitoista testierää. Tuotekehityksessä päädyttiin lopulta kahteen erilaiseen tuotteeseen: kuivashampoovaahto ja kuivashampoovaahto pidolla. Ne arvioitiin pisteyttämällä tuotteelle asetetut tarvelauseet, ja tuloksia verrattiin referenssituotteisiin. Tavallinen kuivashampoovaahto saavutti paremmin halutut ominaisuudet, ja molemmat tuotteet olivat vähintään yhtä hyviä kuin parhaaksi arvioitu referenssituote.
Tuotteiden testaamisen merkitys oli tuotekehitysprosessin aikana suuri. Tuotteiden arviointi perustui testaajan subjektiiviseen kokemukseen, johon vaikutti muun muassa odotukset tuotteesta. Testikerrat jäivät työssä melko vähäisiksi. Kattavampi testaus hyödyttäisi tuotekehitysprosessin aikana esimerkiksi eri raaka-aineita ja niiden pitoisuuksia kokeiltaessa.
Työn lopputuloksena saatiin kaksi hieman erilaista kuivashampoovaahtoa, joita Taerosol voi hyödyntää tuotteen jatkokehityksessä. Formulat ovat muokattavissa esimerkiksi sopimusvalmistusasiakkaan toiveiden mukaisesti ja opinnäytetyössä saatua tietoa hyödyntäen. Kehitysehdotus jatkoa varten on laajempi testaus vapaaehtoisella testiryhmällä erityisesti tuotekehityksen lopussa. On myös suositeltavaa valmistaa tuotantolinjalla testierä lopullisesta tuotteesta.
Tässä työssä käytetyt raaka-aineet ja niiden pitoisuudet ovat salassa pidettäviä tietoja. Niiden nimiä tai tuotteen formuloita eli reseptejä ei ole julkaistu tässä raportissa, vaan ne on koodattu kirjain- ja numeroyhdistelmin.
Tuotekehitys pohjasi Ulrichin ja Eppingerin tuotekehitysmalliin ja se oli iteratiivinen prosessi toistuvine formulointi- ja testausvaiheineen. Työssä formuloitiin, valmistettiin ja testattiin yhteensä yksitoista testierää. Tuotekehityksessä päädyttiin lopulta kahteen erilaiseen tuotteeseen: kuivashampoovaahto ja kuivashampoovaahto pidolla. Ne arvioitiin pisteyttämällä tuotteelle asetetut tarvelauseet, ja tuloksia verrattiin referenssituotteisiin. Tavallinen kuivashampoovaahto saavutti paremmin halutut ominaisuudet, ja molemmat tuotteet olivat vähintään yhtä hyviä kuin parhaaksi arvioitu referenssituote.
Tuotteiden testaamisen merkitys oli tuotekehitysprosessin aikana suuri. Tuotteiden arviointi perustui testaajan subjektiiviseen kokemukseen, johon vaikutti muun muassa odotukset tuotteesta. Testikerrat jäivät työssä melko vähäisiksi. Kattavampi testaus hyödyttäisi tuotekehitysprosessin aikana esimerkiksi eri raaka-aineita ja niiden pitoisuuksia kokeiltaessa.
Työn lopputuloksena saatiin kaksi hieman erilaista kuivashampoovaahtoa, joita Taerosol voi hyödyntää tuotteen jatkokehityksessä. Formulat ovat muokattavissa esimerkiksi sopimusvalmistusasiakkaan toiveiden mukaisesti ja opinnäytetyössä saatua tietoa hyödyntäen. Kehitysehdotus jatkoa varten on laajempi testaus vapaaehtoisella testiryhmällä erityisesti tuotekehityksen lopussa. On myös suositeltavaa valmistaa tuotantolinjalla testierä lopullisesta tuotteesta.
Tässä työssä käytetyt raaka-aineet ja niiden pitoisuudet ovat salassa pidettäviä tietoja. Niiden nimiä tai tuotteen formuloita eli reseptejä ei ole julkaistu tässä raportissa, vaan ne on koodattu kirjain- ja numeroyhdistelmin.