Perehdytysmateriaalin ja kehityskeskustelulomakkeen luominen : Case: Ojalan Pakari Oy
Pajula, Suvi (2014)
Pajula, Suvi
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201404285196
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201404285196
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli laatia perehdytysmateriaali Ojalan Pakari Oy:n kahteen kahvilaan, jotka sijaitsevat Kauhajoella ja Seinäjoella. Lisäksi tarkoituksena oli luoda kehityskeskustelulomake Ojalan Pakari Oy:lle. Tavoitteena oli myös kerätä kehitysehdotuksia koskien kahviloiden perehdytystä sekä selvittää, miten kahviloiden työntekijät kokivat perehdytyksen aloittaessaan työt. Työntekijöiltä kysyttiin myös, mitä asioita perehdytyskansion tulisi heidän mielestään pitää sisällään sekä millaisista asioista he haluaisivat puhua kehityskeskusteluissa.
Tutkimusmenetelmäksi valittiin teemahaastattelu. Haastateltavana oli yhteensä kuusi työntekijää, kolme kummastakin kahvilasta. Yli puolet työntekijöistä oli tyytyväisiä saamaansa perehdytykseen. Yleisin kehitysehdotus oli perehdytysmateriaalin käyttöönotto perehdyttämisen tueksi. Perehdytysmateriaaliin työntekijät halusivat muun muassa tietoa Ojalan Pakarista yrityksenä sekä tietoa hygienia-asioista ja toimintatavoista. Kehityskeskusteluissa työntekijät haluaisivat saada palautetta työstään sekä keskustella muun muassa
omista ideoistaan ja kuulumisistaan.
Työn tuloksena syntyi 32-sivuinen perehdytysmateriaali sekä
kehityskeskustelulomake. Molemmissa otettiin huomioon teemahaastatteluissa esiin tulleet ehdotukset. Perehdytysmateriaalin sisältöä ideoitiin toimeksiantajan kanssa. Kehityskeskustelulomaketta laatiessa käytettiin mallina kahden eri teoksen kehityskeskustelulomakemalleja. Lomakkeen alussa kerrotaan tietoa kehityskeskusteluista, eli mitä ne ovat ja mitä hyötyä niistä on ja niin edelleen. Lomake jaettiin kuuteen eri teemaan, joita ovat muun muassa työyhteisöön liittyvät teemat, osaamiseen ja kehittymiseen liittyvät teemat, esimiehen toiminta sekä muut asiat.
Tutkimusmenetelmäksi valittiin teemahaastattelu. Haastateltavana oli yhteensä kuusi työntekijää, kolme kummastakin kahvilasta. Yli puolet työntekijöistä oli tyytyväisiä saamaansa perehdytykseen. Yleisin kehitysehdotus oli perehdytysmateriaalin käyttöönotto perehdyttämisen tueksi. Perehdytysmateriaaliin työntekijät halusivat muun muassa tietoa Ojalan Pakarista yrityksenä sekä tietoa hygienia-asioista ja toimintatavoista. Kehityskeskusteluissa työntekijät haluaisivat saada palautetta työstään sekä keskustella muun muassa
omista ideoistaan ja kuulumisistaan.
Työn tuloksena syntyi 32-sivuinen perehdytysmateriaali sekä
kehityskeskustelulomake. Molemmissa otettiin huomioon teemahaastatteluissa esiin tulleet ehdotukset. Perehdytysmateriaalin sisältöä ideoitiin toimeksiantajan kanssa. Kehityskeskustelulomaketta laatiessa käytettiin mallina kahden eri teoksen kehityskeskustelulomakemalleja. Lomakkeen alussa kerrotaan tietoa kehityskeskusteluista, eli mitä ne ovat ja mitä hyötyä niistä on ja niin edelleen. Lomake jaettiin kuuteen eri teemaan, joita ovat muun muassa työyhteisöön liittyvät teemat, osaamiseen ja kehittymiseen liittyvät teemat, esimiehen toiminta sekä muut asiat.