Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

VAIN SYÖTY RUOKA RAVITSEE : Iäkkäiden asiakkaiden ravitsemustila Joutsan kotihoidossa

Ahonen, Riitta (2014)

 
Avaa tiedosto
Ahonen_Riitta1.pdf (430.0Kt)
Lataukset: 


Ahonen, Riitta
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405066045
Tiivistelmä
Hyvän ravitsemuksen merkitys korostuu terveyden ylläpitämisessä ja sairauksien ehkäisyssä unohta-matta elämänlaadun merkitystä. Ikääntyessämme elimistössämme tapahtuu muutoksia, jotka tuovat haasteita hyvälle ravitsemukselle. Väestön ikääntyminen luo omat haasteet yhteiskunnallemme ja erityisesti kuntien järjestämälle kotihoidolle, koska kotona hoidettavien iäkkäiden henkiöiden määrä tulee oleellisesti kasvamaan. Koska iäkkäillä henkilöillä on suuri riski sairastua virhe- tai vajaaravitse-mukseen, tulee ravitsemushoito olemaan suuri haaste myös hoitoalan työntekijöille.

Opinnäytetyössäni selvitin Joutsan kotihoidon asiakkaiden ravitsemustilaa MNA (Mini Nutritional Assessment)-testin avulla. MNA-testi on yksi parhaiten iäkkäiden ravitsemustilaa arvioiva mittari. Saadakseni mahdollisimman kattavan otoksen kotihoidon henkilöstö avusti minua MNA-testien te-kemisessä. Tavoitteena oli saada tietoa kotihoitoon ravitsemushoidon kehittämiseksi sekä lisätä tietoa kotihoidon henkilöstölle ravitsemuksen tärkeydestä ikääntyneen kokonaisvaltaisessa hoidossa

MNA-testit tehtiin 82:lle kotihoidon asiakkaalle joka on 43 % koko kotihoidon asiakkaiden määrästä. Testien mukaan 87 %:lla oli normaali ravitsemustila. 38 %:lla tutkittavista oli riski virheravitsemuk-seen kasvanut ja vain 3 %:lla oli virheravitsemus. Tulokset olivat aikaisempien valtakunnallisten tut-kimusten tasoa. Opinnäytetyöni tarkoitus on herättää mielenkiintoa ravitsemusasioita kohtaan enti-sestään ja kiinnittämään entistä tehokkaammin huomiota tähän tärkeään asiaan.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste