Aterianvalintaprosessi henkilöstöravintolan buffetpöydästä : Haastattelututkimus
Laine, Hanna; Tallinen, Henni (2010)
Laine, Hanna
Tallinen, Henni
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002081983
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002081983
Tiivistelmä
Opinnäytetyömme toimeksiantajana toimi YR-laitos ja opinnäytetyö tehtiin taustatutkimuksena TEKES-hankkeelle. Työmme tavoitteena oli selvittää, miten henkilöstöravintolan asiakas valitsee ruokansa buffetlinjastosta, ja onko nimenomaan terveellisyydellä vaikutusta valintoihin, sillä asiakkaalla on valittavanaan rajallinen määrä vaihtoehtoja linjastosta, mutta kuitenkin monia eri vaihtoehtoja, joista saa eri kokonaisuuksia. Täysin vastaavaa työtä ei ole Suomessa tehty aikaisemmin.
Yhä useampi suomalainen syö nykyään vain yhden lämpimän aterian päivässä. Tämä ateria nautitaan usein kodin ulkopuolella, työikäiset usein henkilöstöravintolassa. Henkilöstöravintoloilla on suuri merkitys työikäisten päivittäiseen ravitsemukseen.
Käytimme opinnäytetyössämme kvalitatiivista tutkimusmenetelmää. Haastattelimme yhteensä 12 eri MAMK:n henkilökuntaan kuuluvaa ihmistä Fazer Amica Kasarminassa. Haastattelujen alussa valokuvasimme ateriakokonaisuudet. Haastatteluiden jälkeen litteroimme haastattelut ja luokittelimme ne MaxQda ohjelmalla. Tulokset esitimme sanallisesti teoriaviittein, ja myös valokuva-aineistoa apuna käyttäen. Vertasimme tuloksia teoriaosaan, mm. ihmisten ruoan valintaan ja ravitsemussuosituksiin.
Haastatteluissa kävi ilmi se, että asiakas odottaa ruoan ulkonäön olevan miellyttävä ja lopullinen valinta tehdään omien mieltymysten perusteella. Suurin osa ei kiinnittänyt paljoa huomiota itse aterian valitsemiseen, vaan monesti nousi esille, että tärkeintä oli ruoan ”tankkaaminen” eli nälän pitäminen poissa työpäivän ajan. Asiakkaat pitivätkin Kasarminan ruokaa hyvänä perusruokana. Seitsemällä asiakkaalla erityisruokavalio vaikutti valintoihin.
Yhä useampi suomalainen syö nykyään vain yhden lämpimän aterian päivässä. Tämä ateria nautitaan usein kodin ulkopuolella, työikäiset usein henkilöstöravintolassa. Henkilöstöravintoloilla on suuri merkitys työikäisten päivittäiseen ravitsemukseen.
Käytimme opinnäytetyössämme kvalitatiivista tutkimusmenetelmää. Haastattelimme yhteensä 12 eri MAMK:n henkilökuntaan kuuluvaa ihmistä Fazer Amica Kasarminassa. Haastattelujen alussa valokuvasimme ateriakokonaisuudet. Haastatteluiden jälkeen litteroimme haastattelut ja luokittelimme ne MaxQda ohjelmalla. Tulokset esitimme sanallisesti teoriaviittein, ja myös valokuva-aineistoa apuna käyttäen. Vertasimme tuloksia teoriaosaan, mm. ihmisten ruoan valintaan ja ravitsemussuosituksiin.
Haastatteluissa kävi ilmi se, että asiakas odottaa ruoan ulkonäön olevan miellyttävä ja lopullinen valinta tehdään omien mieltymysten perusteella. Suurin osa ei kiinnittänyt paljoa huomiota itse aterian valitsemiseen, vaan monesti nousi esille, että tärkeintä oli ruoan ”tankkaaminen” eli nälän pitäminen poissa työpäivän ajan. Asiakkaat pitivätkin Kasarminan ruokaa hyvänä perusruokana. Seitsemällä asiakkaalla erityisruokavalio vaikutti valintoihin.