Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Valointensiteetin vaikutus sareptan- ja vihannessinapin kasvuun ja makuun vertikaaliviljelyssä

Tuori, Miia (2022)

 
Avaa tiedosto
Tuori_Miia.pdf (1.926Mt)
Lataukset: 


Tuori, Miia
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202203254009
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö tehtiin osana VETREÄ-hanketta, jossa selvitettiin valointensiteetin vaikutusta sareptansinapin (Brassica juncea) ja vihannessinapin (Brassica rapa, Perviridis-Ryhmä) kasvuun ja makuun. Tutkimus sisälsi kaksi viljelysykliä, joissa koekasvit viljeltiin samoissa koeolosuhteissa. Valointensiteetin vaikutuksen määrittämiseksi otettiin molempien viljelysyklien aikana lehtinäytteet nuorilta ja täysikasvuisilta koekasveilta. Maun arvioimiseksi järjestettiin kaksi aistinvaraista arviointia ensimmäisen viljelysyklin aikana.

Ensimmäisessä viljelysyklissä korkeampi valointensiteetti (~256 µmol/m²/s) lisäsi biomassan tuottoa nuorilla ja täysikasvuisilla kasveilla. Toisessa viljelysyklissä täysikasvuisten biomassatuotto oli huomattavasti vähäisempi. Aistinvaraisissa arvioinneissa korkeammassa valointensiteetissä kasvaneen sareptansinapin maku koettiin epämiellyttävänä. Nuorena korjatussa, matalammassa valointensiteetissä (~136 µmol/m²/s) kasvaneen vihannessinapin makua pidettiin puolestaan miellyttävänä. Tulosten perusteella sareptan- ja vihannessinapit kannattaa korjata nuorena. Erityisesti sareptansinappia pitäisi viljellä miniversoina.
 
This thesis was part of VETREÄ-project, which investigated the influence of light intensity´s on Indian mustard´s (Brassica juncea) and komatsuna´s (Brassica rapa, Perviridis-Group) growth and taste. The study was carried out in two cultivation cycles in which the test plants were grown in same conditions. For defining the influence of light intensity, leaf samples were taken from young and full-grown test plants during both cultivation cycles. For assessing taste, two organoleptic evaluations were organized during the first cultivation cycle.

In the first cultivation cycle, higher light intensity (~256 µmol/m²/s) increased the biomass yield of young and full-grown plants. In the second cultivation cycle full-grown plant´s biomass yields were distinctly low. In organoleptic evaluations, the taste of the high light intensity´s Indian mustard was unpleasant. On the other hand, the taste of young vegetable mustard, which was grown in the low light intensity (~136 µmol/m²/s), was considered pleasant. According to the results, Indian and vegetable mustards should be harvested at young age. Especially Indian mustard should be cultivated as microgreens.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste