Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Hunajan reologia ja pakkaukset

Huovinen, Taru (2022)

 
Avaa tiedosto
Huovinen_Taru.pdf (2.084Mt)
Lataukset: 


Huovinen, Taru
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202203253994
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia viiden puristepakkaukseen pakatun hunajan reologisia ominaisuuksia Anton Paar MCR 72 -reometrillä. Haluttiin myös selvittää, löytyykö hunajan reologisten ominaisuuksien ja pH:n, veden aktiivisuuden, kuiva-ainepitoisuuden tai pelkistävien sokerien pitoisuuden väliltä korrelaatiota. Hunajan korkean viskositeetin takia puristettavia hunajapakkauksia on vaikeaa tyhjentää. Tämä lisää hävikkiä ja voi aiheuttaa kuluttajalle tyytymättömyyttä tuotetta kohtaan. Yhtenä opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkimuksien ja kirjallisuuden avulla tutkia hunajan pakkausmateriaaleja ja kuluttajien mieltymyksiä ja selvittää, mitä hunajan pakkaukselle voitaisiin tehdä, jotta se saataisiin helposti tyhjennettyä. Osana opinnäytetyötä tehtiin työohje kokeellisessa osiossa käytetylle reometrille. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Hämeen ammattikorkeakoulu.


Lämpötilan muuttuessa 10 °C ja 30 °C välillä, oli hunajien viskositeetin muutos merkittävää. Lämpötilan ollessa yli 30 °C, viskositeetin muutos oli vähäistä riippumatta siitä, nousiko vai laskiko lämpötila. Käsittelyllä voitiin todeta olevan suuri merkitys hunajan viskositeetille, koska pehmeän hunajan viskositeetti oli huomattavasti juoksevien hunajien viskositeettia korkeampi. Viskositeettia tarkastellessa lämpötilan nousun ja laskun aikana havaittiin, että kaikki juoksevat hunajat alkoivat kiteytyä lämpötilan laskiessa alle 13 °C. Pehmeä hunaja ei alkanut kiteytyä. Tutkimuksessa havaittiin leikkausnopeuden noston laskevan hunajien viskositeettia. Viskositeettityypiltään juoksevat hunajat olivat newtonilaisia nesteitä ja pehmeä hunaja pseudoplastinen. Korrelaatiota hunajan reologisten ominaisuuksien ja muiden ominaisuuksien välillä ei voitu suoraan havaita tehtyjen analyysien perusteella. Koetta toistettaessa voitaisiin tehdä useampia rinnakkaisanalyysejä ja määrittää esimerkiksi hunajien tarkat glukoosipitoisuudet korrelaation varmistamiseksi.


Reologisten määritysten tulosten perusteella puristepakkaus voitaisiin saada helpommin tyhjäksi hunajasta pitämällä sitä kädenlämpöisessä vesihauteessa ennen käyttöä. Tästä ominaisuudesta voitaisiin tiedottaa kuluttajaa pakkausmerkinnöin. Hunajalle sopivilla pakkausmateriaaleilla, kuten PET, PP ja PE-HD, on oltava hyvät kosteuden barrier-ominaisuudet. Yksi keino hunajan puristepakkauksen tyhjentämiseksi helposti olisi korkki alaspäin säilytettävä pakkaus, jolloin hunaja olisi helpommin puristettavissa painovoiman vaikutuksesta. Hunajan tarttumista pakkausmateriaaliin voitaisiin estää kyllästämällä pakkausmateriaalia tarttumisen estävällä liukasteella tai muotoilemalla pakkauksen pintaa.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste