Mansikan sisäkasvatuksen mahdollisuus Uotkullan tilalla
Alakylä, Inka (2022)
Alakylä, Inka
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202204175278
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202204175278
Tiivistelmä
Ilmastonmuutoksen myötä avomaatuotannossa lisääntyvät ääriolosuhteiden tuomat ongelmat. Kesän pitkäaikaiset hellejaksot vaurioittavat mansikoiden rakennetta sekä altistavat kasvitaudeille ja tuholaisille. Rankkasateet, kuivuus, ja muut ääriolosuhteet nähdään tuotannon häiriöinä. Mansikan tuotannossa ollaankin siirrytty yhä enemmän sisäkasvatukseen, kasvihuoneiden ja tunneleiden suosion kasvaessa. Sisäkasvatuksessa pystytään mansikoiden kasvuolosuhteita säätelemään niiden tarpeiden mukaisiksi, eivätkä ulkoilman sääolosuhteet pääse vaikuttamaan niin voimakkaasti mansikoiden kasvuun ja kehitykseen. Kasvihuone- ja tunneli tuotantojen lisäksi erilaiset LED-kasvatusmahdollisuudet ovat lisääntyneet. Tämä opinnäytetyö käsittelee mahdollisuutta muuttaa vanhan emakkosikalan joutilasosasto mansikan sisäkasvatukseen sopivaksi tilaksi. Työn tavoitteena on löytää mahdollisimmat toimivat ratkaisut mansikalle optimaalisten olojen luomiseksi. Työn toimeksiantajana toimii Uotkullan tila, joka sijaitsee Varsinais-Suomen Sauvossa. Vuoden 2020 asti tilalla on ollut toiminnassa yhdistelmäsikala. Sikojen kasvatukseen suunniteltu rakennus ei ilman muutoksia sovellu mansikan tuotantoon. Työn alussa käydään läpi sisäkasvatuksen teoriaa ja nykyhetkeä Suomessa sekä esitellään mansikan yleisiä kasvuvaatimuksia. Työn toisessa osiossa keskitytään tarvittaviin käytännön muutoksiin, joita tuotantomuutos vaatisi. Tässä osiossa pohditaan erilaisia kustannustehokkaita ratkaisuja olosuhteiden luomiseksi, sekä pohditaan mahdollisia riskejä ja ongelmia, joita projekti voisi sisältää. Lopputulemana opinnäytetyöstä saadaan, että vanhan emakkosikalan muuttaminen mansikan sisäkasvatukseen sopivaksi tilaksi on pitkällä aikavälillä kannattavaa, mikäli olosuhteet saadaan todella käytännössä mansikoille optimaalisiksi kasvaa ja tuottaa. Opinnäytetyön aikana esille nousi mahdollisia ongelmia biologisen torjunnan kanssa, mutta niille löydetään mahdollisia ratkaisuja, esimerkiksi erilaisten verkkojen virittäminen tuuletusaukkojen eteen estämään hyötyeliöiden häviämisen tilasta. Perustamisvuoden kustannukset ovat suuret, mutta tuotantomuutoksen lasketaan alkavan tuottaa tulosta 2,5 vuoden päästä perustamisesta. Due to climate change extreme weather conditions cause problems in open groung strawberry production. Prolonged heat waves damage strawberry structure and expose them to various plant diseases and pests. Heavy rains, drought and other extreme weather conditions can damage the plants. Strawberry production has due to this moved more to indoor production, as indoors the growth conditions can be modified to match the plant`s needs and the weather conditions are not able to affect the plants growth and production as much. In addition to greenhouse and tunnel, LED- light cultivation has increased. This thesis looks into the possibility to modify a disused pighouse to strawberryindoor production. The aim is to find functional solutions to establish optimal growing circumstances for the strawberries. The commissioner of the thesis is Uotkulla farm from southwestern area of Finland in Sauvo. Up until the year 2020 the farm had a combination pighouse production. The pighouse was designed to pig production and pig`s optimal circumstances, so it needs a new plan to match strawberries optimal growing requirements. The first section of the thesis introduces the theory of indoor production and strawberries common growing requirements. In the other segment of the thesis the focus is on the actual practicalities that the production change require. This segment contemplates on different cost-effective solutions to create the optimal growing circumstances for the strawberries, and considers possible risks and problems that may come up with the project. As a conclusion of the thesis it is seen that the change from an old pighouse to strawberries LED- growing indoor premises is profitable in the long run if all the growing circumstances for the strawberrier to grow and produce are fulfilled. During the making of the thesis some possible problems with biocontrol arose but there were found solutions to help with those problems, like setting up nets on the air ducts to prevent biocontrol from flying out of the building. First years investments are heavy but calculations show that the production would start to make profit in 2,5 years.