Osatyökykyisten työntekijöiden työllistyminen ravitsemispalvelualalle
Routamaa-Päiviö, Nina (2022)
Avaa tiedosto
Lataukset:
Routamaa-Päiviö, Nina
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202204155261
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202204155261
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoitus oli selvittää osatyökykyisten työntekijöiden rekrytointia ja työllistymisen esteitä ravitsemispalvelualalla. Työvoimabarometrien mukaan ravitsemispalvelualalla samoin kuin useilla muillakin aloilla on voimakas työvoimapula. Tästä huolimatta vain reilu kaksi prosenttia osatyökykyisistä erityistä tukea tarvitsevista henkilöistä on mukana avoimilla työmarkkinoilla.
Tutkimustehtävänä oli selvittää, miten vamma, sairaus ja erityisen tuen tarve vaikuttavat työllistymiseen sekä miten osatyökykyisten rekrytointi voisi vastata työvoimapulaan. Tutkimusmenetelmänä käytettiin integratiivista kirjallisuuskatsausta. Tutkimusaineiston haku tehtiin kahteen tietokantaan: EBSCOon ja Journal.fi -tietokantaan. EBSCOn alatietokannoista valittiin Hospitality & Tourism Complete sekä Business Source Elite. Tutkimusongelma ja tutkimuskysymykset muodostivat reu naehdot kirjallisuuskatsauksen aineiston sisäänotto- ja poissulkukriteereille. Kirjallisuuskatsaukseen valikoi tui seitsemäntoista (n=17) kansainvälistä artikkelia vuosilta 2016–2021.
Kirjallisuuskatsauksen tutkimustulokset osoittivat, että ravitsemispalvelualan työvoimapulaan voitaisiin löytää ratkaisuja työmarkkinoilta syrjässä olevasta työvoimareservistä kehittämällä rekrytointia, johtamalla positiivisemmalla ja avoimemmalla otteella ja täsmäyttämällä työtä tekijöilleen. Tulevaisuudessa alalla tarvitaan erilaisuutta ymmärtävää johtamista sekä monimuotoisuutta arvostavia työkulttuurisia ratkaisuja, myös työllisyyden tukemiseksi. Jokaisesta on johonkin työhön, kunhan olemassa oleva työkyky ja työn vaatimukset sovitetaan yhteen.
Johtopäätöksinä esitettiin, että työnantajaorganisaatioiden suhtautuminen osatyökykyisiin on muuttunut myönteisemmäksi ja osatyökykyisten palkkaamisesta seuraa rganisaatioille ja yhteiskunnalle hyötyjä, jos työn vaatimukset täsmäytetään oikein työntekijän työkyvyn kanssa. Toisaalta tutkimuksissa ilmeni myös ristiriitoja, joista nousi esiin jatkotutkimustarpeita.
Tutkimustehtävänä oli selvittää, miten vamma, sairaus ja erityisen tuen tarve vaikuttavat työllistymiseen sekä miten osatyökykyisten rekrytointi voisi vastata työvoimapulaan. Tutkimusmenetelmänä käytettiin integratiivista kirjallisuuskatsausta. Tutkimusaineiston haku tehtiin kahteen tietokantaan: EBSCOon ja Journal.fi -tietokantaan. EBSCOn alatietokannoista valittiin Hospitality & Tourism Complete sekä Business Source Elite. Tutkimusongelma ja tutkimuskysymykset muodostivat reu naehdot kirjallisuuskatsauksen aineiston sisäänotto- ja poissulkukriteereille. Kirjallisuuskatsaukseen valikoi tui seitsemäntoista (n=17) kansainvälistä artikkelia vuosilta 2016–2021.
Kirjallisuuskatsauksen tutkimustulokset osoittivat, että ravitsemispalvelualan työvoimapulaan voitaisiin löytää ratkaisuja työmarkkinoilta syrjässä olevasta työvoimareservistä kehittämällä rekrytointia, johtamalla positiivisemmalla ja avoimemmalla otteella ja täsmäyttämällä työtä tekijöilleen. Tulevaisuudessa alalla tarvitaan erilaisuutta ymmärtävää johtamista sekä monimuotoisuutta arvostavia työkulttuurisia ratkaisuja, myös työllisyyden tukemiseksi. Jokaisesta on johonkin työhön, kunhan olemassa oleva työkyky ja työn vaatimukset sovitetaan yhteen.
Johtopäätöksinä esitettiin, että työnantajaorganisaatioiden suhtautuminen osatyökykyisiin on muuttunut myönteisemmäksi ja osatyökykyisten palkkaamisesta seuraa rganisaatioille ja yhteiskunnalle hyötyjä, jos työn vaatimukset täsmäytetään oikein työntekijän työkyvyn kanssa. Toisaalta tutkimuksissa ilmeni myös ristiriitoja, joista nousi esiin jatkotutkimustarpeita.