Osaamiskartoitus biotuotetekniikan tutkinto-ohjelmalle
Hulkko, Sonja (2022)
Hulkko, Sonja
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202204266050
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202204266050
Tiivistelmä
Tulevaisuudessa teollisuuden, energiankäytön ja kulutuksen muutoksiin vaikuttavia toimenpiteitä, lakeja, säädöksiä ja lupauksia on jo tehty hiilineutraaliuden, ilmastonmuutoksen ja kiertotalouden näkökulmasta. Myös kasvava digitalisaatio muuttaa työnteon tapoja. Ympäristöystävällisempään tuotantoon ja biotalouteen siirtyminen edellyttää maapallon resurssien entistä järkevämpää käyttöä, joka näkyy jo nyt uusien innovaatioiden suunnitteluna ja toteuttamisena. Kiertotalousmallin toteuttaminen lisää materiaalien uusiokäyttöä, kierrätystä ja tavaroiden korjaamista sekä tehostaa resurssitehokkuutta.
Opinnäytetyössä perehdyttiin työelämän osaamistarpeisiin vaikuttaviin globaaleihin tekijöihin ja insinöörin työtehtävissä vaadittaviin osaamistarpeisiin. Tavoitteena osaamiskartoituksessa oli havaita tulevaisuuden heikkojen, vielä tunnistamattomienkin signaalien aiheuttamien muutosten vaikutus sekä pyrkiä tunnistamaan mahdollisia uusien arvoketjujen kautta syntyviä työpaikkoja.
Opinnäytetyö tehtiin kirjallisena osaamiskartoituksena Tampereen ammattikorkeakoululle biotuotetekniikan tutkinto-ohjelmalle. Tämän lisäksi haastateltiin kolmea eri teollisuuden alan asiantuntijaa. Haastattelut tukivat kirjallista osaamiskartoitusta. Haastateltavina olivat kemianteollisuuden, lääketeollisuuden sekä tarrateollisuuden asiantuntijat.
Osaamiskartoituksen avulla tunnistettiin eri osaamisalueita insinöörin työssä, jotka ovat tärkeitä nyt ja tulevaisuudessa. Kemian osaaminen, materiaalituntemus ja prosessiosaaminen tunnistettiin ammatillisiksi osaamistarpeiksi biotuotetekniikan alalla. Kiertotalousmallin kasvavan käyttöönoton myötä mukautuvan ja globalisoituvan työelämän osaamistarpeisiin tunnistettiin ammatillisten taitojen lisäksi digitalisaatiotaidot, eri toimialojen rajapinnoilla toimiminen, johtamismenetelmät ja -taidot sekä kansainväliset taidot. Insinöörejä tullaan tarvitsemaan tulevaisuudessa huomattava määrä biotuotetekniikan teollisuuden eri työtehtävissä ja aloilla.
Opinnäytetyössä perehdyttiin työelämän osaamistarpeisiin vaikuttaviin globaaleihin tekijöihin ja insinöörin työtehtävissä vaadittaviin osaamistarpeisiin. Tavoitteena osaamiskartoituksessa oli havaita tulevaisuuden heikkojen, vielä tunnistamattomienkin signaalien aiheuttamien muutosten vaikutus sekä pyrkiä tunnistamaan mahdollisia uusien arvoketjujen kautta syntyviä työpaikkoja.
Opinnäytetyö tehtiin kirjallisena osaamiskartoituksena Tampereen ammattikorkeakoululle biotuotetekniikan tutkinto-ohjelmalle. Tämän lisäksi haastateltiin kolmea eri teollisuuden alan asiantuntijaa. Haastattelut tukivat kirjallista osaamiskartoitusta. Haastateltavina olivat kemianteollisuuden, lääketeollisuuden sekä tarrateollisuuden asiantuntijat.
Osaamiskartoituksen avulla tunnistettiin eri osaamisalueita insinöörin työssä, jotka ovat tärkeitä nyt ja tulevaisuudessa. Kemian osaaminen, materiaalituntemus ja prosessiosaaminen tunnistettiin ammatillisiksi osaamistarpeiksi biotuotetekniikan alalla. Kiertotalousmallin kasvavan käyttöönoton myötä mukautuvan ja globalisoituvan työelämän osaamistarpeisiin tunnistettiin ammatillisten taitojen lisäksi digitalisaatiotaidot, eri toimialojen rajapinnoilla toimiminen, johtamismenetelmät ja -taidot sekä kansainväliset taidot. Insinöörejä tullaan tarvitsemaan tulevaisuudessa huomattava määrä biotuotetekniikan teollisuuden eri työtehtävissä ja aloilla.