Ruukkuvihannesjaoston salaattikokeiden tulosten koonti ja analysointi
Suojanen, Oskari (2022)
Suojanen, Oskari
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202204276253
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202204276253
Tiivistelmä
Vuonna 2021 Suomessa tuotettiin ruukkusalaattia yhteensä 74 miljoonaa ruukkua. Ruukkusalaateiksi luokitellaan kaikki ruukuissa viljellyt Lactuca-suvun salaatit. Rukkusalaattia viljellään kasvihuoneissa usein vain muutamia lajikkeita samanaikaisesti. Lajikkeita vaihdetaan usein vuodenajan mukaan, sillä erilaiset lajikkeet saattavat vaatia erilaiset ympäristölliset olosuhteet, kuten valo-olosuhteet.
Kansainväliset jalostajayritykset jalostavat vihannes- ja salaattilajikkeita, jotka ovat jopa vuosien jalostustyön tuloksia. Lajikkeita ei ensisijaisesti kehitetä suomalaiseen viljely- ympäristöön. Eri maissa vallitsee yleensä hieman erilaiset kuluttajamieltymykset ja kasvuolosuhteet.
Opinnäytetyön tavoitteena oli analysoida Lepaan kasvihuoneilla järjestettyjen ruukkusalaatin lajikekokeiden raportteja ja muodostaa niistä selkeä kokonaisuus. Raportit on tehty Kauppapuutarhaliitto ry:n Ruukkuvihannesjaoston ja Hämeen ammattikorkeakoulun ruukkusalaattihankkeessa, jossa pyrittiin selvittämään uusien lajikkeiden soveltuvuutta ruukkusalaatin viljelyyn. Opinnäytetyössä käsiteltävät raportit oli tehty vuosina 2016, 2017 ja 2018. Opinnäytetyön toimeksiantajana oli Hämeen ammattikorkeakoulun puutarhatalouden koulutusohjelma.
Lepaalla järjestetyissä ruukkusalaatin lajikekokeissa verrannelajikkeina oli yleisesti tunnetut ’Frillice’ ja ’Multigreen 60’. Uudet Multileaf, Eazyleaf ja Salanova -tyyppiset lajikkeet menestyivät hyvin. Viljelyolosuhteiden ollessa vaativia, korostui eräiden tammenlehtisalaattien menestyminen. In 2021 the total production of pot lettuce in Finland was 74 million pots. Every Lactuca-species that is cultivated in pots, are categorized as pot lettuce. Only a few cultivars of pot lettuce are usually cultivated simultaneously in greenhouses. The cultivars of pot lettuce are changed in greenhouse production mostly seasonally, since different cultivars thrive in different circumstances, for example preferred light conditions may vary between cultivars.
International vegetable breeding companies produce vegetable and lettuce cultivars. Breeding cultivars can take years of work. Cultivars are usually not developed specifically for the Finnish cultivation environment. Different countries usually have a difference in consumer preferences and in the cultivation environment.
The goal of this thesis was to analyze reports of cultivation trials of pot lettuce cultivars held in Lepaa and to assemble the information in the reports. The reports of the cultivation trials were made for a pot lettuce cultivar development project between the Pot Vegetable Section of Finland’s Commercial Glasshouse Growers Association and Häme University of Applied Sciences. Cultivation trials examined in this thesis were held in 2016, 2017 and 2018. The commissioner of this thesis was Häme University of Applied Science’s Degree Programme in Horticulture.
The standard cultivars used in these pot lettuce cultivation trials were commonly known ‘Frillice’ and ‘Multigreen 60’. New cultivar types such as Multileaf, Eazyleaf and Salanova performed well in the cultivation trials. When the cultivation circumstances were atmospherically rough, the oak leaf type cultivars performance was highlighted.
Kansainväliset jalostajayritykset jalostavat vihannes- ja salaattilajikkeita, jotka ovat jopa vuosien jalostustyön tuloksia. Lajikkeita ei ensisijaisesti kehitetä suomalaiseen viljely- ympäristöön. Eri maissa vallitsee yleensä hieman erilaiset kuluttajamieltymykset ja kasvuolosuhteet.
Opinnäytetyön tavoitteena oli analysoida Lepaan kasvihuoneilla järjestettyjen ruukkusalaatin lajikekokeiden raportteja ja muodostaa niistä selkeä kokonaisuus. Raportit on tehty Kauppapuutarhaliitto ry:n Ruukkuvihannesjaoston ja Hämeen ammattikorkeakoulun ruukkusalaattihankkeessa, jossa pyrittiin selvittämään uusien lajikkeiden soveltuvuutta ruukkusalaatin viljelyyn. Opinnäytetyössä käsiteltävät raportit oli tehty vuosina 2016, 2017 ja 2018. Opinnäytetyön toimeksiantajana oli Hämeen ammattikorkeakoulun puutarhatalouden koulutusohjelma.
Lepaalla järjestetyissä ruukkusalaatin lajikekokeissa verrannelajikkeina oli yleisesti tunnetut ’Frillice’ ja ’Multigreen 60’. Uudet Multileaf, Eazyleaf ja Salanova -tyyppiset lajikkeet menestyivät hyvin. Viljelyolosuhteiden ollessa vaativia, korostui eräiden tammenlehtisalaattien menestyminen.
International vegetable breeding companies produce vegetable and lettuce cultivars. Breeding cultivars can take years of work. Cultivars are usually not developed specifically for the Finnish cultivation environment. Different countries usually have a difference in consumer preferences and in the cultivation environment.
The goal of this thesis was to analyze reports of cultivation trials of pot lettuce cultivars held in Lepaa and to assemble the information in the reports. The reports of the cultivation trials were made for a pot lettuce cultivar development project between the Pot Vegetable Section of Finland’s Commercial Glasshouse Growers Association and Häme University of Applied Sciences. Cultivation trials examined in this thesis were held in 2016, 2017 and 2018. The commissioner of this thesis was Häme University of Applied Science’s Degree Programme in Horticulture.
The standard cultivars used in these pot lettuce cultivation trials were commonly known ‘Frillice’ and ‘Multigreen 60’. New cultivar types such as Multileaf, Eazyleaf and Salanova performed well in the cultivation trials. When the cultivation circumstances were atmospherically rough, the oak leaf type cultivars performance was highlighted.