Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Kaseiinin määritys elintarvikkeista

Ruohola, Tiia (2022)

 
Avaa tiedosto
Ruohola_Tiia.pdf (1.085Mt)
Lataukset: 


Ruohola, Tiia
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202204296496
Tiivistelmä
Opinnäytetyön toimeksiantaja oli KVVY Tutkimus Oy:n elintarvikekemian osasto Porin toimipisteessä. Opinnäytetyön tavoitteena oli sisäänajaa ja validoida menetelmä, jolla pystytään määrittämään kaseiinia erilaisista elintarvikkeista. Menetelmän sisäänajamisen ja validoinnin ansiosta KVVY Tutkimus Oy:n tarjoamien analyysipalveluiden valikoima laajeni ja he saivat käyttöönsä menetelmän elintarvikkeiden kaseiinijäämien analysoimiseen, mikä oli myös toimeksiantajan asiakkaan toive.

Opinnäytetyön tarkoituksena oli kaseiinin eli maitoproteiinin kvantitatiivinen määrittäminen kontrollinäytteestä ja elintarvikkeista kaupallisella Veratox for Casein Allergen -analyysipakkauksella. Menetelmää on tarkoitus käyttää erityisesti kaseiinijäämien määritykseen maidottomista elintarvikkeista. ELISA-menetelmää käyttäen mitattiin kuoppalevylukijalla kaseiinipitoisuus erilaisista näytematriiseista. Menetelmän validoinnin tarkoituksena oli varmistaa menetelmän soveltuvuus aiottuun käyttötarkoitukseen ja menetelmän antamien tulosten paikkansapitävyys.

Menetelmän sisäänajo ja validointi onnistuivat suunnitellusti. Validointiparametrejä olivat lineaarisuus, toteamis- ja määritysraja, toistettavuus, oikeellisuus ja mittausepävarmuus. Kaikista saatiin hyväksyttävät tulokset. Kontrollinäytteen perusteella voitiin todeta, että menetelmä soveltuu hyvin tutkituille elintarvikkeille. Menetelmä voitiin ottaa käyttöön KVVY Tutkimus Oy:n laboratoriossa kaseiinipitoisuuden määrittämiseen.

Menetelmässä käytetty kontrollinäyte soveltui hyvin työhön, mutta sen kyky säilyttää kaseiinipitoisuutensa on huono. Menetelmää voisi jatkossa kehittää ottamalla kyseisen kontrollinäytteen rinnalle toinen näyte tai ottamalla käyttöön kokonaan uusi kontrollinäyte.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste