Tulehduksellisen suolistosairauden vaikutus ruokavalioon ja arkeen ikääntyvillä henkilöillä
Saxholm, Piia (2022)
Saxholm, Piia
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202204296565
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202204296565
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää yli 60-vuotiaiden kokemuksia tulehduksellisen suolistosairauden vaikutuksesta heidän ruokavalioonsa ja arkeensa päivittäisellä tasolla. Opinnäytetyön tarkoitus oli myös kartoittaa kyselytutkimuksen avulla, minkälaista tukea yli 60-vuotiaat kaipaisivat sairauden muokkaamaan ruokavalioon tai ruokarajoituksiin liittyen. Tämän opinnäytetyön toimeksiantajana toimi IBD ja muut suolistosairaudet ry:n sekä TIISE-hanke.
Kyselytutkimuksesta saadut tulokset kertovat, että suurimmalla osalla vastanneista yli 60-vuotiaista, jotka sairastavat tulehduksellista suolistosairautta, oli sairaudella ruokavalioon rajoittavia vaikutuksia. Yli 60-vuotiaille ruoka, ateria ja ruokailuhetket ovat merkittäviä asioita heidän elämässään. Ne tuovat iloa elämään monin tavoin, ruoan valmistamisesta nautitaan, ruoka yhdistää ja lähentää ihmisiä. Tulehduksellisen suolistosairauden arkea rajoittaviksi tekijöiksi yleisimmin mainittiin läheisten luona vieraileminen, ulkona syöminen ravintolassa tai kahvilassa käynti, kaupassa käynti, päivittäisten ruokien suunnitteleminen ja valmistaminen.
Kyselytutkimuksella selvitettiin, minkälaista tukea yli 60-vuotiaat kaipaisivat suolistosairauden muokkaamaan ruokavalioon tai ruokarajoituksiin liittyen. Tulehduksellisissa suolistosairauksissa yleisimmin soveltuvista ruokavalioista sekä raaka-aineista haluttaisiin, että sitä tietoa olisi enemmän saatavilla. Tulehduksellisten suolistosairauksien tietosuutta tulisi laajentaa myös ruoka-alan ammattilaisille, ruoantuottajille ja -valmistajille. Tulehduksellisiin suolistosairauksiin liittyvää tutkimustietoa tulisi olla saatavilla, joista ollaan hyvin kiinnostuneita.
Tulevaisuudessa tarvitaan lisää tutkimustietoa tulehduksellisen suolistosairauden vaikutuksesta ravitsemukseen ja ruokavalioon. Tutkimustietoa tarvitaan myös siitä, miten se rajoittaa, sitä sairastavan arkea. Tätä tutkimustietoa tarvitaan, jotta tulevaisuudessa pystytään tarjoamaan tulehduksellista suolistosairautta sairastaville henkilöille oikeanlaista apua ja tukea.
Kyselytutkimuksesta saadut tulokset kertovat, että suurimmalla osalla vastanneista yli 60-vuotiaista, jotka sairastavat tulehduksellista suolistosairautta, oli sairaudella ruokavalioon rajoittavia vaikutuksia. Yli 60-vuotiaille ruoka, ateria ja ruokailuhetket ovat merkittäviä asioita heidän elämässään. Ne tuovat iloa elämään monin tavoin, ruoan valmistamisesta nautitaan, ruoka yhdistää ja lähentää ihmisiä. Tulehduksellisen suolistosairauden arkea rajoittaviksi tekijöiksi yleisimmin mainittiin läheisten luona vieraileminen, ulkona syöminen ravintolassa tai kahvilassa käynti, kaupassa käynti, päivittäisten ruokien suunnitteleminen ja valmistaminen.
Kyselytutkimuksella selvitettiin, minkälaista tukea yli 60-vuotiaat kaipaisivat suolistosairauden muokkaamaan ruokavalioon tai ruokarajoituksiin liittyen. Tulehduksellisissa suolistosairauksissa yleisimmin soveltuvista ruokavalioista sekä raaka-aineista haluttaisiin, että sitä tietoa olisi enemmän saatavilla. Tulehduksellisten suolistosairauksien tietosuutta tulisi laajentaa myös ruoka-alan ammattilaisille, ruoantuottajille ja -valmistajille. Tulehduksellisiin suolistosairauksiin liittyvää tutkimustietoa tulisi olla saatavilla, joista ollaan hyvin kiinnostuneita.
Tulevaisuudessa tarvitaan lisää tutkimustietoa tulehduksellisen suolistosairauden vaikutuksesta ravitsemukseen ja ruokavalioon. Tutkimustietoa tarvitaan myös siitä, miten se rajoittaa, sitä sairastavan arkea. Tätä tutkimustietoa tarvitaan, jotta tulevaisuudessa pystytään tarjoamaan tulehduksellista suolistosairautta sairastaville henkilöille oikeanlaista apua ja tukea.