Maitokalibrointisarjan valmistus IDF 490: n mukaisesti ja näytteiden säilyvyyden seuranta
Taalamo, Suvi (2022)
Taalamo, Suvi
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202205057513
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202205057513
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön toimeksiantajana toimii Valion aluelaboratorio. Työ toteutettiin Seinäjoen aluelaboratoriossa yhteistyössä kemian ja maitolaboratorion kanssa. Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, voidaanko nykyisen maitokalibrointisarjan valmistusmenetelmä korvata IDF 490 -standardin mukaisella valmistusmenetelmällä. Nykyisen maitokalibrointisarjan näytteet valmistetaan kauppanesteistä ja raakamaidosta. Etenkin raakamaidosta valmistetut näytteet eivät pysy tarpeeksi tasalaatuisina kahden viikon analysoinnin aikana. Näytteitä käytetään laboratorioissa sekä tuotannossa kalibrointinäytteinä FTIR-analysaattoreilla.
Työssä toteutettiin kolme tutkimusta. Ensimmäisenä selvitettiin raakamaidon koostumuksen laatu ja miten se mahdollisesti muuttuu säilytyksen aikana sekä mitkä tekijät säilyvyyteen vaikuttavat. Toisessa tutkimuksessa tutkittiin, miten standardin menetelmän maidon eri komponentit pastöroitu kuorittu maito, pastöroitu kerma, permeaatti ja proteiinijae toimivat erillisinä kalibrointisarjoissa. Viimeisessä tutkimuksessa valmistettiin sarjat standardin menetelmän mukaisesti yhdistämällä maitojakeita sekä seurattiin säilyvyyttä viiden viikon ajan. Työn tutkimuksien tulokset osoittivat, että standardin mukaisella menetelmällä valmistetut maitokalibrointisarjat soveltuvat käytettyihin analyysimenetelmiin ja nykyinen menetelmä voidaan korvata uudella osittain tai kokonaan.
Työssä toteutettiin kolme tutkimusta. Ensimmäisenä selvitettiin raakamaidon koostumuksen laatu ja miten se mahdollisesti muuttuu säilytyksen aikana sekä mitkä tekijät säilyvyyteen vaikuttavat. Toisessa tutkimuksessa tutkittiin, miten standardin menetelmän maidon eri komponentit pastöroitu kuorittu maito, pastöroitu kerma, permeaatti ja proteiinijae toimivat erillisinä kalibrointisarjoissa. Viimeisessä tutkimuksessa valmistettiin sarjat standardin menetelmän mukaisesti yhdistämällä maitojakeita sekä seurattiin säilyvyyttä viiden viikon ajan. Työn tutkimuksien tulokset osoittivat, että standardin mukaisella menetelmällä valmistetut maitokalibrointisarjat soveltuvat käytettyihin analyysimenetelmiin ja nykyinen menetelmä voidaan korvata uudella osittain tai kokonaan.