Vesijalanjäljen laskenta tomaatin kasvihuonekasvatuksessa
Pihlavisto, Julia (2022)
Pihlavisto, Julia
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202205067655
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202205067655
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä selvitettiin Agrifutura Tomaatit Oy:n tuottamien kasvihuonetomaattien vesijalanjälki. Tarkastelu suoritettiin yrityksen Porissa sijaitsevilla kasvihuoneilla. Tavoitteena oli laskea tomaatille vesijalanjälki yleisesti käytetyllä menetelmällä, arvioida veden kierrätysastetta kastelujärjestelmässä sekä vertailla laskettua vesijalanjälkeä suurimpien tomaatin tuojamaiden, Alankomaiden ja Espanjan, tuloksiin.
Vesijalanjäljellä tarkoitetaan veden kokonaiskäyttöä ja sen arviointia, esimerkiksi prosessissa tai tuotteen valmistuksessa. Sen tarkastelumenetelminä käytettiin Water Footprint Networkin veden poistumaan perustuvaa menetelmää sekä elinkaariarviointiin ja SFS-EN ISO 14046 standardiin perustuvaa menetelmää. Laskentamenetelmäksi valittiin vesijalanjälkistandardin pohjalta luotu AWARE-menetelmä, sillä se on suositeltu menetelmä vesijalanjälkilaskentaan.
Veden kulutukseksi kasvihuoneilla laskettiin 16,46 l/kg tuotettuja tomaatteja. AWARE-menetelmällä lasketuksi veden niukkuuden vesijalanjäljeksi laskettiin 25,00 l(AWARE)/kg. Laskettu tulos oli samassa mittasuhteessa Luken laskeman kansallisen keskiarvon kanssa. Lasketut tulokset olivat kansainvälisesti vertailtuna sekä veden kulutuksen että veden niukkuuden vesijalanjäljen osalta kilpailukykyisiä. Johtopäätökseksi saatiin, että tomaatin kasvattaminen kasvihuoneessa rasittaa veden käytön kannalta ympäristöä vähemmän Suomessa kuin Espanjassa. Alankomaissa kasteluveden otto rasittaa ympäristöä yhtä paljon kuin Suomessa. Veden kulutuksissa esiintyi eroja, sillä toimintatavat ja kastelujärjestelmät ovat hyvin erilaisia eri kasvihuoneissa.
Vesijalanjäljellä tarkoitetaan veden kokonaiskäyttöä ja sen arviointia, esimerkiksi prosessissa tai tuotteen valmistuksessa. Sen tarkastelumenetelminä käytettiin Water Footprint Networkin veden poistumaan perustuvaa menetelmää sekä elinkaariarviointiin ja SFS-EN ISO 14046 standardiin perustuvaa menetelmää. Laskentamenetelmäksi valittiin vesijalanjälkistandardin pohjalta luotu AWARE-menetelmä, sillä se on suositeltu menetelmä vesijalanjälkilaskentaan.
Veden kulutukseksi kasvihuoneilla laskettiin 16,46 l/kg tuotettuja tomaatteja. AWARE-menetelmällä lasketuksi veden niukkuuden vesijalanjäljeksi laskettiin 25,00 l(AWARE)/kg. Laskettu tulos oli samassa mittasuhteessa Luken laskeman kansallisen keskiarvon kanssa. Lasketut tulokset olivat kansainvälisesti vertailtuna sekä veden kulutuksen että veden niukkuuden vesijalanjäljen osalta kilpailukykyisiä. Johtopäätökseksi saatiin, että tomaatin kasvattaminen kasvihuoneessa rasittaa veden käytön kannalta ympäristöä vähemmän Suomessa kuin Espanjassa. Alankomaissa kasteluveden otto rasittaa ympäristöä yhtä paljon kuin Suomessa. Veden kulutuksissa esiintyi eroja, sillä toimintatavat ja kastelujärjestelmät ovat hyvin erilaisia eri kasvihuoneissa.