Vastuullisuus osaksi Salon ravitsemispalvelun arkea
Väisänen, Paula (2022)
Väisänen, Paula
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202205108328
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202205108328
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä tavoitteena oli tutkia vastuullisuusosaamisen nykytilaa ja tietämystä Salon ravitsemispalvelussa. Teoriaviitekehys koostui kestävän kehityksen ja vastuullisuuden yleisten periaatteiden määrittelystä. Salon kaupungin strategian ja ravitsemispalvelun kestävän kehityksen ja vastuullisuuden osaamisen määrittely oli myös mukana teoriassa. Lisäksi käsiteltiin oppimisen merkitystä yksilönä ja yhdessä, joilla on merkittävä rooli yyöyhteisössä.
Opinnäytetyössä tutkittiin aihetta tapaustutkimuksena. Tutkimusmenetelmänä oli kysely. Kysely toteutettiin sähköistä Microsoft Forms kyselylomaketta käyttäen. Kyselylomakkeen linkki lähetettiin 138:lle Salon ravitsemispalvelun valmistus- ja palvelukeittiöissä työskenteleville työntekijöille, sekä esihenkilöille sähköpostitse. Kyselyyn vastasi 38:n, eli vastausprosentti oli 27 %. Kyselyn tutkimusvastauksista saatiin selville vastaajien vastuullisuusosaamisen nykytila ja tietämys. Vastausten perusteella voitiin todeta, että vaikka tietoa ja taitoa löytyi, myös oman osaamisen kehittämiseen löytyi halukkaita.
Lopputuloksena toteutui opinnäytetyö, jossa Salon ravitsemispalvelun henkilöstölle laadittiin vastuullisuuden osaamisen kehittämisehdotus ja lisäksi toteuttamissuunnitelma. Toteuttamissuunnitelma tukee opinnäytetyön toimeksiantajan visiota, saada vastuullisuus osaksi Salon ravitsemispalvelun arkea.
Opinnäytetyössä tutkittiin aihetta tapaustutkimuksena. Tutkimusmenetelmänä oli kysely. Kysely toteutettiin sähköistä Microsoft Forms kyselylomaketta käyttäen. Kyselylomakkeen linkki lähetettiin 138:lle Salon ravitsemispalvelun valmistus- ja palvelukeittiöissä työskenteleville työntekijöille, sekä esihenkilöille sähköpostitse. Kyselyyn vastasi 38:n, eli vastausprosentti oli 27 %. Kyselyn tutkimusvastauksista saatiin selville vastaajien vastuullisuusosaamisen nykytila ja tietämys. Vastausten perusteella voitiin todeta, että vaikka tietoa ja taitoa löytyi, myös oman osaamisen kehittämiseen löytyi halukkaita.
Lopputuloksena toteutui opinnäytetyö, jossa Salon ravitsemispalvelun henkilöstölle laadittiin vastuullisuuden osaamisen kehittämisehdotus ja lisäksi toteuttamissuunnitelma. Toteuttamissuunnitelma tukee opinnäytetyön toimeksiantajan visiota, saada vastuullisuus osaksi Salon ravitsemispalvelun arkea.