Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Turun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Turun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Hapanjuurileivonta : hiivakanta ja terveysväittämät

Mäkilä, Jenna (2022)

 
Avaa tiedosto
Makila_Jenna.pdf (2.113Mt)
Lataukset: 


Mäkilä, Jenna
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202205128969
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tehdä kattava tietopaketti leipomo Salonen Oy:lle eri hiivoista ja hapanjuurileivästä, hapanjuurileivän terveysväittämistä ja terveysväittämien lainsäädännöstä. Tavoitteena oli selvittää miten hapanjuurileipä eroaa tavallisesta leivästä ravintoarvoltaan ja miksi. Tavoitteena oli tutkia myös leipomon oman raskin ja hapanjuuritaikinoiden hiivakanta, jotta ymmärretään paremmin niiden tarpeita.

Hapanjuurileipä on fermentoitu leipä, joka valmistetaan hiivojen ja bakteerien yhteistyöllä. Hapanjuurileivonnalla on pitkät perinteet ja tämä olikin ennen hiivan kaupallista myyntiä ennen ainoa tapa leipoa leipää. Hapanjuurileivän valmistuksessa ei ole käytetty teollista hiivaa vaan siinä luotetaan jauhoissa ja ilmassa oleviin villihiivoihin ja mikrobeihin. Taikinan fermentoinnin hyötyjä onkin sille tyypillinen hapan maku, leivän säilyvyyden paraneminen, ravintoarvon paraneminen, pehmeämpi sisusta ja leivän luonnonmukainen imago.

Terveysväittämiä ja niiden merkitsemistä ohjaa EU. Tarkoituksena on varmistaa, että kaikki väitteet elintarvikkeiden pakkauksissa tai mainoksissa ovat selkeitä, tarkkoja ja tieteelliseen näyttöön perustuvia. Ilman hyväksyttyä terveysväitettä elintarvikkeen mainostamisessa tai pakkauksessa ei saa mainita mitään terveyteen liittyvää väitettä. Terveysväitteiden taustalla on aina tieteellinen näyttö. Tällä hetkellä hapanjuurella ei ole yhtään hyväksyttyä terveysväitettä.

Kokeellisessa osassa tutkittiin, mitä hiivalajeja leipomoympäristöstä löytyy. Leipomosta otettiin näytteitä eri taikinoista, ilmasta ja laitteiden pinnoilta. Näytteet kasvatettiin spesifisillä maljoilla, ja hiivapesäkkeet tutkittiin API candida pikatesteillä. Tutkimuksen perusteella voitiin todeta, että kaikki hiivanäytteet olivat Saccharomyces cerevisiae lajia eli leivinhiivaa. Tutkimuksen johtopäätöksenä onkin, ettei leipomon hapanjuuriraskissa ole villihiivoja.

Opinnäytetyön tavoitteena oli auttaa leipomoa ymmärtämään hapanjuurileivontaa, raskin optimaalista ylläpitoa, hiivan elinkaarta ja hapanjuuren terveysväittämiä ja niihin liittyvää lainsäädäntöä.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste