Monimuotoisuutta peltoon viljojen vanhoilla kauppalajikkeilla
Pahikkala, Noora (2022)
Pahikkala, Noora
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202205139146
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202205139146
Tiivistelmä
Monimuotoisuutta peltoon viljojen vanhoilla kauppalajikkeilla -opinnäytetyöni toimeksiantaja on Monimuotoisuutta peltoon -hanke, jonka puitteissa maatilaluonnon monimuotoisuutta pyritään ylläpitämään ja lisäämään. Työn tavoite on koota tiedot tällä hetkellä Suomessa lisäysviljeltävistä viljojen vanhoista kauppalajikkeista ja käsitellä monimuotoisuuden merkitystä maataloudessa.
Satokasvien monimuotoisuuden väheneminen ja geneettinen eroosio ovat kansainvälisesti tunnistettuja ongelmia. Sekä kansallisen että kansainvälisen ruokaturvan kannalta näiden ongelmien ratkominen on tärkeää ja niiden parissa työskenteleekin useita eri toimijoita geenipankeista rahoitusorganisaatioihin. Monimuotoisuuden säilyttämisen, ylläpitämisen ja lisäämisen puitteissa on laadittu myös useita kansainvälisiä ja kansallisia kasvigeenivaroja koskevia sopimuksia ja ohjelmia, joihin eri sopimusosapuolet ovat sitoutuneet.
Tähän opinnäytetyöhön liittyen tärkeäksi nousee lisäysviljelyverkoston tekemä työ viljojen vanhojen kauppalajikkeiden lisäysviljelyn eteen. Viljojen vanhat kauppalajikkeet ovat ajalta, jolloin kasvinjalostusmenetelmät, lannoitteet ja torjunta-aineet eivät olleet vielä modernin nykymaatalouden tasolla. Vanhat kauppalajikkeet ovatkin usein pitkäkortisia, mikä lisää niiden luonnollista kilpailukykyä rikkakasveja vastaan ja sopeutuneisuutta niukkaravinteisiin oloihin. Viljojen vanhat kauppalajikkeet voisivat siis tarjota mahdollisuuksia luonnonmukaisen viljelyn tarpeisiin. Toisaalta lajikkeet voisivat vastata myös tavanomaisen maatalouden kohtaamiin haasteisiin, kun lannoitteiden hinnat ovat ennätyslukemissa ja saatetaan joutua kohtaamaan viljely aiempaa vähemmillä tuotantopanoksilla. Tällöin niukempiin olosuhteisiin sopeutuneet viljojen vanhat kauppalajikkeet saattavat tarjota vastauksia sekä monimuotoisuuden edistämiseen että viljelijöiden taloudelliseen tilanteeseen. The commissioner of this thesis in the Diversity to fields -project which aims to maintain and increase the diversity of agricultural landscapes. The goal of this thesis is to compile information about old commercial grain varieties that are currently propagated by the seed propagation network in Finland. This thesis also discusses the importance of genetic diversity in agriculture.
The depletion of diversity in agricultural crop species as well as genetic erosion are globally recognized issues. It is important to address these issues in terms of both national and international food security which is why many different operators from seed banks to financing organizations work with these issues. There are also quite a few different national and international contracts and programs that aim to maintain, store and increase plant genetic resources and diversity.
Regarding this thesis, the Finnish Seed Propagation Network stands out as an important quarter since the network cultivates old commercial grain varieties. Old commercial grain varieties are from times when plant breeding, pesticides and fertilizers weren’t as developed as they are now. Thus, old commercial grain varieties often have beneficial qualities such as long stems which give them natural abilities to compete with weeds on top of which they are often better adjusted to nutrient poor conditions. Therefore, old grain varieties may offer tools especially for the needs of ecological agriculture. On the other hand, since fertilizer prizes are now higher than ever, may even conventional agriculture be forced to farm with fewer inputs. Therefore old commercial grain varieties may offer solutions for farmers across the field from both the financial and genetic diversity standpoints.
Satokasvien monimuotoisuuden väheneminen ja geneettinen eroosio ovat kansainvälisesti tunnistettuja ongelmia. Sekä kansallisen että kansainvälisen ruokaturvan kannalta näiden ongelmien ratkominen on tärkeää ja niiden parissa työskenteleekin useita eri toimijoita geenipankeista rahoitusorganisaatioihin. Monimuotoisuuden säilyttämisen, ylläpitämisen ja lisäämisen puitteissa on laadittu myös useita kansainvälisiä ja kansallisia kasvigeenivaroja koskevia sopimuksia ja ohjelmia, joihin eri sopimusosapuolet ovat sitoutuneet.
Tähän opinnäytetyöhön liittyen tärkeäksi nousee lisäysviljelyverkoston tekemä työ viljojen vanhojen kauppalajikkeiden lisäysviljelyn eteen. Viljojen vanhat kauppalajikkeet ovat ajalta, jolloin kasvinjalostusmenetelmät, lannoitteet ja torjunta-aineet eivät olleet vielä modernin nykymaatalouden tasolla. Vanhat kauppalajikkeet ovatkin usein pitkäkortisia, mikä lisää niiden luonnollista kilpailukykyä rikkakasveja vastaan ja sopeutuneisuutta niukkaravinteisiin oloihin. Viljojen vanhat kauppalajikkeet voisivat siis tarjota mahdollisuuksia luonnonmukaisen viljelyn tarpeisiin. Toisaalta lajikkeet voisivat vastata myös tavanomaisen maatalouden kohtaamiin haasteisiin, kun lannoitteiden hinnat ovat ennätyslukemissa ja saatetaan joutua kohtaamaan viljely aiempaa vähemmillä tuotantopanoksilla. Tällöin niukempiin olosuhteisiin sopeutuneet viljojen vanhat kauppalajikkeet saattavat tarjota vastauksia sekä monimuotoisuuden edistämiseen että viljelijöiden taloudelliseen tilanteeseen.
The depletion of diversity in agricultural crop species as well as genetic erosion are globally recognized issues. It is important to address these issues in terms of both national and international food security which is why many different operators from seed banks to financing organizations work with these issues. There are also quite a few different national and international contracts and programs that aim to maintain, store and increase plant genetic resources and diversity.
Regarding this thesis, the Finnish Seed Propagation Network stands out as an important quarter since the network cultivates old commercial grain varieties. Old commercial grain varieties are from times when plant breeding, pesticides and fertilizers weren’t as developed as they are now. Thus, old commercial grain varieties often have beneficial qualities such as long stems which give them natural abilities to compete with weeds on top of which they are often better adjusted to nutrient poor conditions. Therefore, old grain varieties may offer tools especially for the needs of ecological agriculture. On the other hand, since fertilizer prizes are now higher than ever, may even conventional agriculture be forced to farm with fewer inputs. Therefore old commercial grain varieties may offer solutions for farmers across the field from both the financial and genetic diversity standpoints.