Työhyvinvointi ja työturvallisuus ravintola-alalla
Elonen, Janika (2022)
Elonen, Janika
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202205179854
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202205179854
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä selvitetään ravintola-alan työntekijöiden näkemys työturvallisuuteen, sen toimivuuteen, sekä työntekijöiden omaa näkemystä omaan työnhyvinvointiinsa. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Yritys A pikaruokaravintolaketju, jossa kohderyhmänä oli saman yrityksen kolme eri ravintolaa suomessa.
Vuonna 2020 alkaneen maailmanlaajuisen pandemian, covid-19 viruksen vuoksi suomessa on ollut haasteetta ravintola-alalla, kuten muidenkin alojen yrityksissä. Yritys A on myös joutunut osaksi pandemian aiheuttamaan vaikeaan aikaan, jossa työntekijöitä on lomautettu, ravintoloita on jouduttu sulkemaan, sekä ravintoloissa on ollut rajoitetusti istumapaikkoja tai on ollut myös pelkästään TakeAway-myyntiä.
Pandemian vuoksi on hyvin tärkeätä tehostaa entisestään työhyvinvointia, sekä työnturvallisuutta eri työpaikoilla ja opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa tietoa yritykselle työntekijöiden työnhyvinvoinnista, sekä työturvallisuudesta.
Opinnäytetyö toteutettiin kirjallisten lähteiden avulla, sekä kyselyn lähettämisellä työntekijöille. Kysely lähetettiin kolmeen eri ravintolaan eli noin 60 työntekijälle, jotka ovat eri nimikkeillä työpaikoilla. Kysely koostui kymmenestä eri kysymyksestä, jotka jaoteltiin työnhyvinvointiin, sekä työturvallisuuteen.
Vuonna 2020 alkaneen maailmanlaajuisen pandemian, covid-19 viruksen vuoksi suomessa on ollut haasteetta ravintola-alalla, kuten muidenkin alojen yrityksissä. Yritys A on myös joutunut osaksi pandemian aiheuttamaan vaikeaan aikaan, jossa työntekijöitä on lomautettu, ravintoloita on jouduttu sulkemaan, sekä ravintoloissa on ollut rajoitetusti istumapaikkoja tai on ollut myös pelkästään TakeAway-myyntiä.
Pandemian vuoksi on hyvin tärkeätä tehostaa entisestään työhyvinvointia, sekä työnturvallisuutta eri työpaikoilla ja opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa tietoa yritykselle työntekijöiden työnhyvinvoinnista, sekä työturvallisuudesta.
Opinnäytetyö toteutettiin kirjallisten lähteiden avulla, sekä kyselyn lähettämisellä työntekijöille. Kysely lähetettiin kolmeen eri ravintolaan eli noin 60 työntekijälle, jotka ovat eri nimikkeillä työpaikoilla. Kysely koostui kymmenestä eri kysymyksestä, jotka jaoteltiin työnhyvinvointiin, sekä työturvallisuuteen.