A1- och A2- mjölk : vad är det?
Nylund, Isabella (2022)
Nylund, Isabella
2022
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022052612313
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022052612313
Tiivistelmä
Mjölk är en av de vanligaste hushållsdryckerna på det finländska matbordet och har länge
varit en del av vårt kulturella matarv. Människor har livnärt sig på den livsviktiga drycken i
tusentals år och den har räddat oss från både svält och utrotning. Fast evolutionen har gett en viktig plats för mjölken i människans kost kan inte alla dricka den. Olika matallergier blir allt vanligare inom alla folkgrupper och det utvecklar ett problem för konsumenten samt producenten.
Aminosyrasammansättningen i A1 och A2 skiljer sig enbart ifråga om en aminosyra i
position 67 så att A1-mjölk har histidin på position 67 och A2-mjölk har prolin. Histidinet i
A1 mjölk förvandlas i kroppen till histamin som ger en sort allergisk reaktion hos vissa
individer medan prolinet inte har samma egenskaper.
I detta arbete kommer jag gå igenom sammansättningen av den vanliga hushållsmjölken och mjölkens byggstenar, främst proteinet. Arbetet behandlar en av de största grupperna av protein i mjölken, β-kasein, och hur proteinet inverkar på konsumenten. Arbetet kommer också att gå in på hälsostudier relaterade till mjölkprotein och resultatet från den forskning som har gjorts.
varit en del av vårt kulturella matarv. Människor har livnärt sig på den livsviktiga drycken i
tusentals år och den har räddat oss från både svält och utrotning. Fast evolutionen har gett en viktig plats för mjölken i människans kost kan inte alla dricka den. Olika matallergier blir allt vanligare inom alla folkgrupper och det utvecklar ett problem för konsumenten samt producenten.
Aminosyrasammansättningen i A1 och A2 skiljer sig enbart ifråga om en aminosyra i
position 67 så att A1-mjölk har histidin på position 67 och A2-mjölk har prolin. Histidinet i
A1 mjölk förvandlas i kroppen till histamin som ger en sort allergisk reaktion hos vissa
individer medan prolinet inte har samma egenskaper.
I detta arbete kommer jag gå igenom sammansättningen av den vanliga hushållsmjölken och mjölkens byggstenar, främst proteinet. Arbetet behandlar en av de största grupperna av protein i mjölken, β-kasein, och hur proteinet inverkar på konsumenten. Arbetet kommer också att gå in på hälsostudier relaterade till mjölkprotein och resultatet från den forskning som har gjorts.