Osuuskunnan menestystekijät talousvastaavan näkökulmasta : case osuuskunta Winea
Antikainen, Aapo (2022)
Antikainen, Aapo
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022052612259
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022052612259
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö käsittelee BisnesAkatemiaa oppimisympäristönä ja sen menestyksekkäintä osuuskuntaa, Wineaa. BisnesAkatemia on yksi Turun ammattikorkeakoulussa valittavissa oleva liiketalouden tradenomitutkinnon osaamispolku. BisnesAkatemiassa opiskelijat toimivat tiimiyrittäjinä harjoittaen liiketoimintaa osuuskunnittain. Työ on kirjoitettu osuuskunta Winean talousvastaavan näkökulmasta, nostaen esiin budjettiin, hinnoitteluun, laskutukseen ja muihin talousvastaavan tehtäviin liittyviä asioita. Lisäksi opinnäytetyö keskittyy tarkastelemaan Winean kahta suurinta projektia; Friend’s Kitcheniä ja Murenaa. Työn tavoite on pohtia osuuskunta Winean menestystekijöitä ja toimia oppaana uusille opiskelijoille.
Opinnäytetyön luku 3, Friend’s Kitchen ja luku 4, Murena kuvailevat tarkasti, miten projektit käynnistettiin ja miten projektit etenenivät loppuun saakka. Molemmat projektit perustuivat erilaisiin palveluihin. Friend’s Kitchenissä Winea hoiti kahden hot dog -kioskin päivittäistä liiketoimintaa. Murenaprojektissa Winea myi Herkku ja Lahja Murenan tuotteita Turun seudulla yrityksille jayksittäisille kuluttajille. Winea maksoi sisäänostot Murenalle vain myydyistä tuotteista, mikä mahdollisti projektiin osallistumisen ilman suurta investointia tai riskinottoa.
Rajalliset taloudelliset resurssit ja lyhyt aktiiviaika ovat osuuskuntien suurimmat haasteet liiketoiminnassa. Taloudelliset riskit minimoimalla ja tehokkaalla ajankäytöllä osuuskunnat pystyvät saavuttamaan menestystä liiketoiminnoissaan. Palveluihin keskittyminen ja yhteistyö muiden yritysten kanssa ovat avainasemassa osuuskuntien rajalliset resurssit huomioiden.
Opinnäytetyön luku 3, Friend’s Kitchen ja luku 4, Murena kuvailevat tarkasti, miten projektit käynnistettiin ja miten projektit etenenivät loppuun saakka. Molemmat projektit perustuivat erilaisiin palveluihin. Friend’s Kitchenissä Winea hoiti kahden hot dog -kioskin päivittäistä liiketoimintaa. Murenaprojektissa Winea myi Herkku ja Lahja Murenan tuotteita Turun seudulla yrityksille jayksittäisille kuluttajille. Winea maksoi sisäänostot Murenalle vain myydyistä tuotteista, mikä mahdollisti projektiin osallistumisen ilman suurta investointia tai riskinottoa.
Rajalliset taloudelliset resurssit ja lyhyt aktiiviaika ovat osuuskuntien suurimmat haasteet liiketoiminnassa. Taloudelliset riskit minimoimalla ja tehokkaalla ajankäytöllä osuuskunnat pystyvät saavuttamaan menestystä liiketoiminnoissaan. Palveluihin keskittyminen ja yhteistyö muiden yritysten kanssa ovat avainasemassa osuuskuntien rajalliset resurssit huomioiden.