Perehdytyssuunnitelma Original Sokos Hotel Triplaan
Vento, Jenna (2022)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022052712533
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022052712533
Tiivistelmä
Laadukas ja suunnitelmallinen perehdytys tukee tavoitteiden saavuttamista yrityksen sekä työntekijän näkökulmasta. Perehdytys on tärkeä osa yrityksen toimintaa myös henkilöstöjohtamisen ja osaamisen näkökulmasta. Laadukas perehdytys on merkityksellinen palvelualan yrityksissä, joissa henkilöstön toiminnalla on merkitystä lopullisen tuotteen osalta.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli perehdytyssuunnitelman laatiminen Original Sokos Hotel Triplalle. Opinnäytetyön tuloksena syntyi perehdyttäjän käyttöön perehdytysopas sekä tukimateriaaleina tehtäväkirja uudelle työntekijälle sekä perehdytysprosessia käsittelevä opas hotellille. Ensimmäinen alatavoite työssä oli perehdytyksen lähtökohtatilanteen kartoittaminen yrityksessä. Toinen alatavoite oli produktien toteuttaminen ja kolmas koski työn kehittämisehdotuksia ja niiden pohjalta lopullisen perehdytysoppaan rakentamista. Kyseessä oli toiminnallinen opinnäytetyö, joka koostui raportista, perehdytysoppaasta, työntekijän tehtäväkirjasta sekä perehdytysprosessin vaiheita käsittelevästä oppaasta. Lopullisten produktien testaus ja käyttö on rajattu pois opinnäytetyöstä. Opinnäytetyön produktit kehitettiin kevään 2022 aikana.
Työn tietoperusta käsitteli perehdyttämistä sekä perehdytysprosessia ja kartoitti niiden tavoitteiden ja toteutuksen merkitystä huomioiden myös hyvän ja onnistuneen perehdytyksen ominaisuuksia. Produktien osalta käsiteltiin niiden muodostumista sekä kehittämismenetelmän hyödyntämistä, sen vaikutusta ja lopputuloksen sisältöä. Työssä hyödynnettiin kehittämismenetelmänä laadullista menetelmää, joka toteutettiin aineiston keruussa puolistrukturoitua teemahaastattelua sekä teema-analyysinä aineiston analysoinnissa. Tutkimusmenetelmä tuki produktien rakentamista ja lisäsi ymmärrystä perehdyttämisaiheesta konkreettisesti. Haastattelu avarsi hotellin menetelmiä perehdytysprosessin aikana, jotka oli hyvä huomioida produkteja luodessa. Menetelmän avulla rakentui päätavoitteeseen vastaava perehdytysopas sekä tukimateriaalit.
Opinnäytetyön tuloksena syntyi hotellin käyttöön perehdytysopas sekä tukimateriaaleiksi työntekijän tehtäväkirja sekä perehdytysprosessia kuvaava opas. Nämä materiaalit toimivat hotellin perehdytyksen kehittämisen välineinä tukien perehdytysprosessin etenemistä ja sen eri vaiheita. Produktien toteuttamisen aikana toimeksiantajalta pyydettiin kehittämisehdotuksia perehdytysoppaan sisällön ja toteutuksen osalta. Oppaita muokattiin näiden toimeksiantajan kommenttien ja palautteen pohjalta vastaamaan vielä enemmän heidän toiveitaan lisäämällä järjestelmällisyyttä perehdytysoppaaseen. Viimeisenä produktien osalta paranneltiin vielä niiden visuaalisuutta.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli perehdytyssuunnitelman laatiminen Original Sokos Hotel Triplalle. Opinnäytetyön tuloksena syntyi perehdyttäjän käyttöön perehdytysopas sekä tukimateriaaleina tehtäväkirja uudelle työntekijälle sekä perehdytysprosessia käsittelevä opas hotellille. Ensimmäinen alatavoite työssä oli perehdytyksen lähtökohtatilanteen kartoittaminen yrityksessä. Toinen alatavoite oli produktien toteuttaminen ja kolmas koski työn kehittämisehdotuksia ja niiden pohjalta lopullisen perehdytysoppaan rakentamista. Kyseessä oli toiminnallinen opinnäytetyö, joka koostui raportista, perehdytysoppaasta, työntekijän tehtäväkirjasta sekä perehdytysprosessin vaiheita käsittelevästä oppaasta. Lopullisten produktien testaus ja käyttö on rajattu pois opinnäytetyöstä. Opinnäytetyön produktit kehitettiin kevään 2022 aikana.
Työn tietoperusta käsitteli perehdyttämistä sekä perehdytysprosessia ja kartoitti niiden tavoitteiden ja toteutuksen merkitystä huomioiden myös hyvän ja onnistuneen perehdytyksen ominaisuuksia. Produktien osalta käsiteltiin niiden muodostumista sekä kehittämismenetelmän hyödyntämistä, sen vaikutusta ja lopputuloksen sisältöä. Työssä hyödynnettiin kehittämismenetelmänä laadullista menetelmää, joka toteutettiin aineiston keruussa puolistrukturoitua teemahaastattelua sekä teema-analyysinä aineiston analysoinnissa. Tutkimusmenetelmä tuki produktien rakentamista ja lisäsi ymmärrystä perehdyttämisaiheesta konkreettisesti. Haastattelu avarsi hotellin menetelmiä perehdytysprosessin aikana, jotka oli hyvä huomioida produkteja luodessa. Menetelmän avulla rakentui päätavoitteeseen vastaava perehdytysopas sekä tukimateriaalit.
Opinnäytetyön tuloksena syntyi hotellin käyttöön perehdytysopas sekä tukimateriaaleiksi työntekijän tehtäväkirja sekä perehdytysprosessia kuvaava opas. Nämä materiaalit toimivat hotellin perehdytyksen kehittämisen välineinä tukien perehdytysprosessin etenemistä ja sen eri vaiheita. Produktien toteuttamisen aikana toimeksiantajalta pyydettiin kehittämisehdotuksia perehdytysoppaan sisällön ja toteutuksen osalta. Oppaita muokattiin näiden toimeksiantajan kommenttien ja palautteen pohjalta vastaamaan vielä enemmän heidän toiveitaan lisäämällä järjestelmällisyyttä perehdytysoppaaseen. Viimeisenä produktien osalta paranneltiin vielä niiden visuaalisuutta.