Hygieeniset suunnitteluohjeet elintarviketuotantotilaa rakennettaessa tai kunnostaessa
Peltomaa, Jenni (2022)
Peltomaa, Jenni
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022052712577
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022052712577
Tiivistelmä
Tämän työn tavoitteena oli laatia suomenkieliset ohjeet elintarviketuotantotilan hygieeniseen suunnitteluun. Lainsäädännössä määritellään yleisellä tasolla, millainen elintarviketuotantotilan on oltava. Työssä tarkennetaan hygienian kannalta kriittisten alueiden suunnitteluperiaatteita kuten pintamateriaaleja sekä rakenteiden yksityiskohtia. Pintojen sileydet, kaltevuudet ja kestävyydet ovat suuressa roolissa, kun tavoitellaan hygieenistä lopputulosta.
Elintarviketurvallisuuden kannalta on tärkeää, että tuotantotila ja sen laitteet on suunniteltu, valmistettu, rakennettu ja asennettu hygieenisten suunnitteluperiaatteiden mukaisesti. Hygieeninen tilasuunnittelu auttaa suojaamaan tilaa ulkoisia ja sisäisiä riskitekijöitä vastaan. Tilasuunnittelun avulla mahdollistetaan tilan sisäisiä virtoja (ihmiset, tuotteet, pakkaukset, ilma, jäte yms.) sekä estetään ristikontaminaatiot. Hygieeniset olosuhteet seinissä, katoissa ja lattioissa saavutetaan rakenteiden ja materiaalien valinnalla. Hygieniaperiaatteet on työstetty sekä lainsäädännön että asiakkaan asettamien vaatimusten täyttämiseksi. Suunnittelussa tulee ottaa huomioon tilan käyttö tuotannon, puhdistuksen ja huollon näkökulmista.
Ohjeilla lisätään tietoisuutta, miten elintarviketuotantotilat pitäisi rakentaa, jotta tilat suunniteltaisiin asianmukaisesti. Lähteinä on käytetty kirjallisuutta ja asiantuntijahaastatteluja. Frami Food Lab on toiminut case-kohteena. Asiantuntijahaastattelujen perusteella suomenkielisille, hygieenisille suunnitteluohjeille on tarvetta, sillä hyvin suunniteltu tuotantotila lisää tuoteturvallisuutta ja työn tehokkuutta. Hygieeninen tuotantotila luo hyvän pohjan hygieeniselle työskentelylle. Monia huomion arvoisia asioita nousi esille tilasuunnittelusta sekä useita kriittisiä kohteita hygienian kannalta. On tärkeää, että pinnat ovat helposti puhdistettavissa. Kriittisiä kohteita ovat muun muassa hygienia-alueiden rajapinnat, saumat sekä ilmanvaihto. Suunnittelijan ja tilan käyttäjän välillä on oltava riittävästi yhteistyötä, jotta saavutetaan toimiva tuotantotila, jossa ruokaturvallisuusasiat on huomioitu oikeaoppisesti.
Elintarviketurvallisuuden kannalta on tärkeää, että tuotantotila ja sen laitteet on suunniteltu, valmistettu, rakennettu ja asennettu hygieenisten suunnitteluperiaatteiden mukaisesti. Hygieeninen tilasuunnittelu auttaa suojaamaan tilaa ulkoisia ja sisäisiä riskitekijöitä vastaan. Tilasuunnittelun avulla mahdollistetaan tilan sisäisiä virtoja (ihmiset, tuotteet, pakkaukset, ilma, jäte yms.) sekä estetään ristikontaminaatiot. Hygieeniset olosuhteet seinissä, katoissa ja lattioissa saavutetaan rakenteiden ja materiaalien valinnalla. Hygieniaperiaatteet on työstetty sekä lainsäädännön että asiakkaan asettamien vaatimusten täyttämiseksi. Suunnittelussa tulee ottaa huomioon tilan käyttö tuotannon, puhdistuksen ja huollon näkökulmista.
Ohjeilla lisätään tietoisuutta, miten elintarviketuotantotilat pitäisi rakentaa, jotta tilat suunniteltaisiin asianmukaisesti. Lähteinä on käytetty kirjallisuutta ja asiantuntijahaastatteluja. Frami Food Lab on toiminut case-kohteena. Asiantuntijahaastattelujen perusteella suomenkielisille, hygieenisille suunnitteluohjeille on tarvetta, sillä hyvin suunniteltu tuotantotila lisää tuoteturvallisuutta ja työn tehokkuutta. Hygieeninen tuotantotila luo hyvän pohjan hygieeniselle työskentelylle. Monia huomion arvoisia asioita nousi esille tilasuunnittelusta sekä useita kriittisiä kohteita hygienian kannalta. On tärkeää, että pinnat ovat helposti puhdistettavissa. Kriittisiä kohteita ovat muun muassa hygienia-alueiden rajapinnat, saumat sekä ilmanvaihto. Suunnittelijan ja tilan käyttäjän välillä on oltava riittävästi yhteistyötä, jotta saavutetaan toimiva tuotantotila, jossa ruokaturvallisuusasiat on huomioitu oikeaoppisesti.