Viinitilojen salattu elämä : omatoiminen viinireitti Etelä-Suomessa
Vasama, Siina (2022)
Vasama, Siina
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022053113543
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022053113543
Tiivistelmä
Tämä Opinnäytetyö käsittelee ruoka- ja juomamatkailua. Opinnäytetyö on toimeksianto Haaga-Helia ammattikorkeakoulun, Hungry for Finland -ruokamatkailuhankkeelle. Työn toteutus on toiminnallinen ja päätavoitteena on luoda Etelä-Suomen viinitilojen välille omatoiminen ja elämyksellinen reitti kotimaanmatkailijoille. Alatavoitteina on antaa kehittämisehdotuksia viinitilojen löytymiseen ja reitittämiseen osana ruokamatkailua sekä löytää mahdollisia alustavia yhteistyömahdollisuuksia viinitilojen välillä ja osana ruokamatkailua.
Opinnäytetyön tietoperustassa käsitellään ruoka- ja juomamatkailua elämyksellisenä kokemuksena, viinitilamatkailua, unohtamatta ruoka- ja viinimatkailun kohderyhmiä ja kotimaisten viinien historiaa. Ruoka- ja juomamatkailu on matkailua, joka rakentuu ruoan ja siihen liittyvien erilaisten aktiviteettien ympärille.
Ruoan ja juoman merkitys matkailussa on korostunut viime vuosikymmenellä, ja ruoka- ja juomamatkailussa on muun matkailun tapaan omat trendinsä. Ruoka- ja juomamatkailussa korostuvat mm. lähimatkailu, tarinallisuus, vastuullisuus sekä itse tuotteen laadukkuus ja käytettävien raaka-aineiden paikallisuus. Matkailija hakee mm. aitoutta ja ainutkertaisuutta ja toivoo vierailultaan elämyksellisyyttä.
Viinimatkailu on kansainvälisesti eräs ratkaisu edistää maaseudun taloudellista kehitystä. Suomalaiset viinitilat ovat toistaiseksi huonosti tunnettuja, vaikka kotimaisen viinivalmistuksen juuret ovat yllättävän kaukana ja ajoittain kieltolain myötä myös värikkäitä. Viinitiloille näkyvyys ja tunnettuus olisivat tärkeitä senkin vuoksi, että asiakkaat ostavat yhä enemmän juomia suoraan tuottajilta. Suomalaisella viinitilalla ei välttämättä edes ole laajemmin muita jakelukanavia. Viinimatkailu on perinteisesti tarkoittanut vierailua yksittäisellä viinitilalla, mutta sen rinnalle ovat nousseet erilaiset viinireitit. Siksi tässä työssä luodaan esite viinitilareitistä, jota matkailijan on mahdollista hyödyntää suunnitellessaan tutustumista yhdelle tai useammalle viinitilalle.
Reitin luomisprosessissa on hyödynnetty aikaisempaa lähdetietoa viinitiloista ja viinitiloja paikan päällä havainnoiden, että netin avulla. Viinitiloja on rajattu erilaisin kriteerein, jotka luovat matkailijalle arvoa vierailla tiloilla. Kriteereinä on sijainti, tilakierrokset/-esittelyt, kahvila- ja ravintolapalvelu, tasting sekä tuotemyynti. Lopullinen esite kotimaisesta viinireitistä syntyi toukokuussa 2022. Siinä kuvataan kotimaisten viinitilojen historiaa, valitut viinitilat, niiden sijainti osoitetietoineen reitin muodossa ja viinitilojen parhaat palat, mikä tukee omatoimimatkailijan itsenäistä reitin suunnittelua viinitiloille. Esite on suunnattu kotimaanmatkailijoille, jotka ovat kiinnostuneita kotimaisista viineistä ja viinitiloista. Opinnäytetyön ollessa lähes valmis syntyi idea nimestä, Viinitilojen salattu elämä - omatoiminen viinireitti Etelä-Suomessa. Nimi kuvaa kuinka vähän tiedämme kotimaisista viinitiloista ja kannustaa matkailijoita tutustumaan viinitiloille.
Kehitysehdotuksina esitetään viinitilojen välille näkyvää yhteistyötä sekä huomion lisäämistä yksittäiseen matkailijaan ryhmämatkailijoiden sijasta. Lisäksi matkailijalle voisi olla tarjolla opastusta viinien ja ruokien yhdistämisestä makupareina. Esitteen voisi edelleen jatkojalostamaan useammalle kielelle.
Opinnäytetyön tietoperustassa käsitellään ruoka- ja juomamatkailua elämyksellisenä kokemuksena, viinitilamatkailua, unohtamatta ruoka- ja viinimatkailun kohderyhmiä ja kotimaisten viinien historiaa. Ruoka- ja juomamatkailu on matkailua, joka rakentuu ruoan ja siihen liittyvien erilaisten aktiviteettien ympärille.
Ruoan ja juoman merkitys matkailussa on korostunut viime vuosikymmenellä, ja ruoka- ja juomamatkailussa on muun matkailun tapaan omat trendinsä. Ruoka- ja juomamatkailussa korostuvat mm. lähimatkailu, tarinallisuus, vastuullisuus sekä itse tuotteen laadukkuus ja käytettävien raaka-aineiden paikallisuus. Matkailija hakee mm. aitoutta ja ainutkertaisuutta ja toivoo vierailultaan elämyksellisyyttä.
Viinimatkailu on kansainvälisesti eräs ratkaisu edistää maaseudun taloudellista kehitystä. Suomalaiset viinitilat ovat toistaiseksi huonosti tunnettuja, vaikka kotimaisen viinivalmistuksen juuret ovat yllättävän kaukana ja ajoittain kieltolain myötä myös värikkäitä. Viinitiloille näkyvyys ja tunnettuus olisivat tärkeitä senkin vuoksi, että asiakkaat ostavat yhä enemmän juomia suoraan tuottajilta. Suomalaisella viinitilalla ei välttämättä edes ole laajemmin muita jakelukanavia. Viinimatkailu on perinteisesti tarkoittanut vierailua yksittäisellä viinitilalla, mutta sen rinnalle ovat nousseet erilaiset viinireitit. Siksi tässä työssä luodaan esite viinitilareitistä, jota matkailijan on mahdollista hyödyntää suunnitellessaan tutustumista yhdelle tai useammalle viinitilalle.
Reitin luomisprosessissa on hyödynnetty aikaisempaa lähdetietoa viinitiloista ja viinitiloja paikan päällä havainnoiden, että netin avulla. Viinitiloja on rajattu erilaisin kriteerein, jotka luovat matkailijalle arvoa vierailla tiloilla. Kriteereinä on sijainti, tilakierrokset/-esittelyt, kahvila- ja ravintolapalvelu, tasting sekä tuotemyynti. Lopullinen esite kotimaisesta viinireitistä syntyi toukokuussa 2022. Siinä kuvataan kotimaisten viinitilojen historiaa, valitut viinitilat, niiden sijainti osoitetietoineen reitin muodossa ja viinitilojen parhaat palat, mikä tukee omatoimimatkailijan itsenäistä reitin suunnittelua viinitiloille. Esite on suunnattu kotimaanmatkailijoille, jotka ovat kiinnostuneita kotimaisista viineistä ja viinitiloista. Opinnäytetyön ollessa lähes valmis syntyi idea nimestä, Viinitilojen salattu elämä - omatoiminen viinireitti Etelä-Suomessa. Nimi kuvaa kuinka vähän tiedämme kotimaisista viinitiloista ja kannustaa matkailijoita tutustumaan viinitiloille.
Kehitysehdotuksina esitetään viinitilojen välille näkyvää yhteistyötä sekä huomion lisäämistä yksittäiseen matkailijaan ryhmämatkailijoiden sijasta. Lisäksi matkailijalle voisi olla tarjolla opastusta viinien ja ruokien yhdistämisestä makupareina. Esitteen voisi edelleen jatkojalostamaan useammalle kielelle.