Sikojen iän ja kasvun seuranta, sekä vaikutus teurasvalintaan
Jokipii, Mikko; Koivisto, Marketta (2022)
Jokipii, Mikko
Koivisto, Marketta
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022053113675
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022053113675
Tiivistelmä
Porsaan laatu vaikuttaa koko sian tuotantoketjun toimintaan. Laadukkaan porsaan välittäminen lihasikalaan luo edellytykset laadukkaalle lihasialle, ja myös korkealaatuiselle elintarviketuotannolle.
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää teurastettavien sikojen ikä, ja miten siat kasvavat tuotannon eri vaiheissa. Selvitettävänä asiana oli myös, onko samaan aikaan lihasikalaan myytävillä porsailla keskenään ikäeroa. Tutkimus pyrittiin toteuttamaan mahdollisimman tavanomaisessa tuotannon tilanteessa. Kokeeseen valitut pahnueet olivat valittu sattumanvaraisesti. Tutkimus tehtiin yhteistyössä HKScan Finland Oy:n kanssa.
Tutkimukseen osallistuneella porsastuotantotilalla oli tuotannossaan noin 200 emakkoa. Porsaiden syntymäpainoja punnittiin kahdella erillisellä kerralla, ja myös vieroitus tapahtui useammalla eri kerralla. Punnitus suoritettiin yksilöittäin, ja ensimmäisellä punnituskerralla porsaille kiinnitettiin korvaan numeroidut korvamerkit.
Porsaat myytiin porsastuotantotilalta lihasikalaan, jossa kasvatuspaikkoja oli noin 1200. Lihasikalassa punnituksia suoritettiin tulopäivänä, rehustuksen vaihdon yhteydessä ja tämän jälkeen viikoittain. Lihasikalassa seurattiin rehunkulutusta myös loppukasvatusajalta viikoittain. Rehun kulutuksen osalta havaittiin joitain eroja osastojen välillä.
Teurastamolta saatiin yksilöidyt paino- ja lihakkuustiedot teurastuksen yhteydessä. Lihakkuuksissa ei ollut havaittavissa valtaosalla sioista merkittäviä eroja.
Ikätutkimuksen osalta havaittiin porsastuotantotilalta myytävässä porsaserässä ikäjakaumaa noin kahden viikon verran. Ikäerot saattavat kasvaa lihasikalassa. Samassa pahnueessa syntyneiden porsaiden välillä voi olla lähes kaksi kuukautta ikäeroa teurastushetkellä. Jokainen sika kasvatettiin mahdollisimman tarkasti teurastamon haluamaan tavoitepainoon.
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää teurastettavien sikojen ikä, ja miten siat kasvavat tuotannon eri vaiheissa. Selvitettävänä asiana oli myös, onko samaan aikaan lihasikalaan myytävillä porsailla keskenään ikäeroa. Tutkimus pyrittiin toteuttamaan mahdollisimman tavanomaisessa tuotannon tilanteessa. Kokeeseen valitut pahnueet olivat valittu sattumanvaraisesti. Tutkimus tehtiin yhteistyössä HKScan Finland Oy:n kanssa.
Tutkimukseen osallistuneella porsastuotantotilalla oli tuotannossaan noin 200 emakkoa. Porsaiden syntymäpainoja punnittiin kahdella erillisellä kerralla, ja myös vieroitus tapahtui useammalla eri kerralla. Punnitus suoritettiin yksilöittäin, ja ensimmäisellä punnituskerralla porsaille kiinnitettiin korvaan numeroidut korvamerkit.
Porsaat myytiin porsastuotantotilalta lihasikalaan, jossa kasvatuspaikkoja oli noin 1200. Lihasikalassa punnituksia suoritettiin tulopäivänä, rehustuksen vaihdon yhteydessä ja tämän jälkeen viikoittain. Lihasikalassa seurattiin rehunkulutusta myös loppukasvatusajalta viikoittain. Rehun kulutuksen osalta havaittiin joitain eroja osastojen välillä.
Teurastamolta saatiin yksilöidyt paino- ja lihakkuustiedot teurastuksen yhteydessä. Lihakkuuksissa ei ollut havaittavissa valtaosalla sioista merkittäviä eroja.
Ikätutkimuksen osalta havaittiin porsastuotantotilalta myytävässä porsaserässä ikäjakaumaa noin kahden viikon verran. Ikäerot saattavat kasvaa lihasikalassa. Samassa pahnueessa syntyneiden porsaiden välillä voi olla lähes kaksi kuukautta ikäeroa teurastushetkellä. Jokainen sika kasvatettiin mahdollisimman tarkasti teurastamon haluamaan tavoitepainoon.