Elintarviketuotteiden innovointia asiakaslähtöisesti. Yhteiskehittämisen työkalu asiantuntijayritykselle.
Olin, Mirka (2022)
Olin, Mirka
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060113962
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060113962
Tiivistelmä
Ilmastonmuutoksen torjunta elintarvikealalla edellyttää toimia eri sektoreilla. Kulutustottumukset ovat yksi merkittävä teko. Tuotekehityksessä tuotteen epäonnistumisen riskiä markkinoilla voidaan vähentää siten, että se vastaa kuluttajien muuttuvia tarpeita ja odotuksia. Elintarvikealalla pk-yritykset tarvitsevat monipuolisia asiantuntijapalveluita, jotta voivat parantaa kilpailukykyään ja tuottaa kestäviä sekä asiakaslähtöisiä tuotteita. Tämän tutkimuksen tavoitteena on kehittää muotoilun toimintamallien avulla yhteiskehittämisen työkalu tuotekehityksen innovointivaiheeseen pk-yrityksille. Muotoilun avulla pyritään löytämään hiljaista tietoa kuluttajilta ja sitä kautta löytämään tarvepohjaisia ideoita kestävän kehityksen mukaiseen tuoteinnovointiin.
Opinnäytetyö tehtiin opinnäytetyöntekijän asiantuntijapalveluyritykselle ja se toteutettiin toimintatutkimuksena. Työssä tutustuttiin ajankohtaisiin raportteihin elintarvikealasta sekä olemassa oleviin tuotekehitysprosesseihin. Lisäksi kartoitettiin muotoilun toimintamalleja ja niiden mahdollisuuksia. Työssä tehtiin tarvekartoitus, jossa selvitettiin elintarvikealan pk-yrityksien tarpeita tuotekehityksen innovointi- ja konseptivaiheessa. Tarvekartoitus suoritettiin teemahaastatteluna. Siihen osallistui viisi yritystä, jotka valmistivat välipala-, meijeri- sekä kasvipohjaisia tuotteita. Tarvetutkimuksen ja kirjallisuuskatsauksen perusteella kehitettiin muotoilun toimintamalleja hyödyntävän työkalun. Työkalun innovointiosuutta testattiin työpajassa, johon osallistui viisi henkilöä.
Teemahaastattelut osoittivat työkalun tarpeellisuuden. Tulosten perusteella yritykset ryhmiteltiin innovointimenetelmien mukaan kategorioihin: ideapankki, virtaava ideointi ja passiivisuus. Tarve innovointityökalulle osoittautui erityisesti virtaavan ideoinnin ja passiivisten kohdalla. Työkaluun muotoiltiin osioita, joiden tarkoituksena oli kartoittaa kuluttajien tarpeita sekä ottaa huomioon kestävä kehitys. Osiot muodostuivat yhteiskehittämisen tehtävistä työpajoissa. Testipaja osoitti työkalun toimivuuden, mutta myös tarpeen pienelle muokkaukselle ennen työkalun laajempaa käyttöönottoa.
Työn julkisesta versiosta on jätetty työkalun kuvailua koskeva liite pois, koska se sisältää liike- ja ammattisalaisuuksia.
Opinnäytetyö tehtiin opinnäytetyöntekijän asiantuntijapalveluyritykselle ja se toteutettiin toimintatutkimuksena. Työssä tutustuttiin ajankohtaisiin raportteihin elintarvikealasta sekä olemassa oleviin tuotekehitysprosesseihin. Lisäksi kartoitettiin muotoilun toimintamalleja ja niiden mahdollisuuksia. Työssä tehtiin tarvekartoitus, jossa selvitettiin elintarvikealan pk-yrityksien tarpeita tuotekehityksen innovointi- ja konseptivaiheessa. Tarvekartoitus suoritettiin teemahaastatteluna. Siihen osallistui viisi yritystä, jotka valmistivat välipala-, meijeri- sekä kasvipohjaisia tuotteita. Tarvetutkimuksen ja kirjallisuuskatsauksen perusteella kehitettiin muotoilun toimintamalleja hyödyntävän työkalun. Työkalun innovointiosuutta testattiin työpajassa, johon osallistui viisi henkilöä.
Teemahaastattelut osoittivat työkalun tarpeellisuuden. Tulosten perusteella yritykset ryhmiteltiin innovointimenetelmien mukaan kategorioihin: ideapankki, virtaava ideointi ja passiivisuus. Tarve innovointityökalulle osoittautui erityisesti virtaavan ideoinnin ja passiivisten kohdalla. Työkaluun muotoiltiin osioita, joiden tarkoituksena oli kartoittaa kuluttajien tarpeita sekä ottaa huomioon kestävä kehitys. Osiot muodostuivat yhteiskehittämisen tehtävistä työpajoissa. Testipaja osoitti työkalun toimivuuden, mutta myös tarpeen pienelle muokkaukselle ennen työkalun laajempaa käyttöönottoa.
Työn julkisesta versiosta on jätetty työkalun kuvailua koskeva liite pois, koska se sisältää liike- ja ammattisalaisuuksia.