Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

"Haastavaa mutta kantaa kivasti hedelmää” – Työhyvinvointi ravintola-alalla

Stevenson, Sohvi (2022)

 
Avaa tiedosto
Opinnäytetyö (3).pdf (700.9Kt)
Lataukset: 


Stevenson, Sohvi
2022
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060114258
Tiivistelmä
Opinnäytetyössäni keskitytään ravintola-alan työntekijöiden työhyvinvointiin. Ravintola-ala on hektinen ja fyysisesti raskas työympäristö. Työhyvinvointi vaikuttaa työpaikan lisäksi myös yksilön vapaa-ajan hyvinvointiin ja tukee näin elämänhallintaa.
Opinnäytetyön tavoitteena on selvittää ravintola-alan työhyvinvointi ja työssä jaksamista yleisesti. Opinnäytetyössä ei tutkita korona-ajan vaikutuksia työntekijöiden hyvinvointiin.
Opinnäytetyön tietoperustassa käsitellään työhyvinvointia ja siihen liittyviä tekijöitä, kuten työyhteisöä, työkykyä, työpahoinvointia, työuupumusta ja hyvää johtamista. Työhyvinvointia käsitellään työhyvinvoinnin portaiden, työkykytalon mallin ja kokonaiskuntoisuusmallin avulla. Lisäksi johtajuutta käsitellään johtajuuden osaamispuun kautta. Tietoperustassa avataan myös työpahoinvoinnin ja työuupumuksen merkitystä.
Opinnäytetyö perustuu seitsemään haastatteluun, jotka toteutettiin maaliskuussa 2022. Haastateltavieni joukkoon kuuluu tarjoilijoita, kondiittoreita sekä ravintoloiden esimieshenkilöstöä. Kaikilla haastateltavilla oli usean vuoden työkokemus ravintola-alalta.
Haastatelluissa käsiteltiin työhyvinvoinnin lisäksi myös ravintola-alalle tärkeää työergonomiaa, työturvallisuutta sekä ravintola-alan työntekijöiltä vaadittavaa henkistä ja fyysistä jaksamista
Tulosten mukaan työilmapiiri koettiin pääsääntöisesti todella hyväksi ja työyhteisön vuorovaikutus koettiin toimivaksi. Työn määrä koettiin pääsääntöisesti suureksi mutta myös vaihtelevaksi päivien erilaisuuden vuoksi. Työhyvinvointiseuranta oli järjestetty parhaiten isommissa yrityksissä. Eniten puutteita koettiin työturvallisuudessa tai siinä miten työturvallisuutta kaivattaisiin enemmän perehdytykseen tai vuosittaiselle tasolle koulutuksin. Ravintola-ala koettiin pääsääntöisesti miellyttäväksi sen käytännönläheisyyden ja luovien mahdollisuuksien vuoksi.
Tulosten mukaan suurimmiksi kehityskohteiksi nousivat työturvallisuus ja työergonomia sekä syrjintään ja sisäiseen viestintään liittyvät asiat.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste