Työhön sitouttava johtaminen suomalaisissa fine dining ravintoloissa
Inkinen, Miikka (2022)
Inkinen, Miikka
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060214765
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060214765
Tiivistelmä
Ravintola-ala on hyvin asiakaskeskeinen, fyysisesti raskas ja työvoimavaltainen ala, jolle on ominaista suuri työvoiman vaihtuvuus. Tässä ympäristössä esihenkilöiden toteuttama johtaminen on ensiarvoisen tärkeässä asemassa työntekijöiden kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin, kehittymisen ja työhön sitouttamisen näkökulmasta. Keskittymällä työhön sitouttavaan johtamiseen voidaan lisätä työntekijöiden työhön sitoutumista. Työhön sitoutuminen puolestaan lisää työntekijän työtehtävien ulkopuolista oma-aloitteista toimintaa, organisaatioon sitoutumista, innovatiivista käyttäytymistä ja tehokkuutta. Lisäksi se kehittää kykyä reagoida asiakkaiden tarpeisiin.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on luoda varteenotettavia kehitysehdotuksia suomalaisille fine dining ravintoloille, joiden avulla pyritään kehittämään heidän toteuttamaansa johtamista työhön sitouttavampaan suuntaan. Työhön sisältyvällä tutkimuksella selvitettiin työhön sitouttavan johtamisen nykytilaa esihenkilön toteuttaman johtamisen ja työntekijän kokeman johtamisen näkökulmista näissä fine dining ravintoloissa. Työ rajataan suomalaisten fine dining ravintoloiden keittiössä tapahtuvaan johtamiseen, sekä työhön sitouttavasta johtamisesta ja työhön sitoutumisesta rajataan ulos syvemmät merkityksellisyyden ja työn imun näkökulmat.
Työn keskeinen teoreettinen viitekehys koostui johtajuuden tutkimisesta, jossa tarkemmin keskityttiin työhön sitouttavan johtamisen ja työhön sitoutumisen näkökulmiin. Tämän lisäksi teoreettisessa viitekehyksessä käsiteltiin ravintola-alan sitouttamista ja fine dining ravintoloiden kokonaisuutta siltä osin kuin se oli olennaista työn tavoitteisiin nähden.
Fine dining ravintoloiden esihenkilöiden ja työntekijöiden kokemuksia johtajuudesta kerättiin laadullisen tutkimuksen menetelmien mukaisesti puolistrukturoitua haastattelua soveltamalla, keväällä 2022. Haastateltavina oli yhteensä kahdeksan eri henkilöä, joista neljä toimi esihenkilön roolissa johtaen keittiön toimintaa, kun taas toiset neljä toimivat työntekijän asemassa osana ravintolan toimintaa. Haastatteluiden avulla saatu aineisto analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä. Esihenkilöille ja työntekijöille kohdistetut haastattelut ja muu toteutettu tutkimus osoittivat, että työhön sitouttava johtaminen oli keskinkertaisella tasolla näissä ravintoloissa ja, että sen kehittämiselle olisi vielä paljon tilaa työntekijöitä sitouttavampaan suuntaan.
Tutkimustulosten mukaan esihenkilöt hallitsevat työhön sitouttavan johtamisen osa-alueet osittain, mutta ei täysin. Tämän johdosta työntekijöiden psykologiset perustarpeet koetaan täytetyiksi vain osittain. Esihenkilöiden tulisi johtamisellaan huomioida tarkemmin jokaisen työntekijän omakohtaiset kehitystarpeet ja pyrkiä aktiivisesti toteuttamaan ne, jonka lisäksi heidän tulisi johtamisellaan paremmin ja kokonaisvaltaisemmin huomioida työntekijänsä. Esihenkilöiden tulisi luoda työntekijöiden työympäristöstä mahdollisimman voimavararikas ja samalla vähentää työntekijöihin kohdistuvia työn vaatimuksia.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on luoda varteenotettavia kehitysehdotuksia suomalaisille fine dining ravintoloille, joiden avulla pyritään kehittämään heidän toteuttamaansa johtamista työhön sitouttavampaan suuntaan. Työhön sisältyvällä tutkimuksella selvitettiin työhön sitouttavan johtamisen nykytilaa esihenkilön toteuttaman johtamisen ja työntekijän kokeman johtamisen näkökulmista näissä fine dining ravintoloissa. Työ rajataan suomalaisten fine dining ravintoloiden keittiössä tapahtuvaan johtamiseen, sekä työhön sitouttavasta johtamisesta ja työhön sitoutumisesta rajataan ulos syvemmät merkityksellisyyden ja työn imun näkökulmat.
Työn keskeinen teoreettinen viitekehys koostui johtajuuden tutkimisesta, jossa tarkemmin keskityttiin työhön sitouttavan johtamisen ja työhön sitoutumisen näkökulmiin. Tämän lisäksi teoreettisessa viitekehyksessä käsiteltiin ravintola-alan sitouttamista ja fine dining ravintoloiden kokonaisuutta siltä osin kuin se oli olennaista työn tavoitteisiin nähden.
Fine dining ravintoloiden esihenkilöiden ja työntekijöiden kokemuksia johtajuudesta kerättiin laadullisen tutkimuksen menetelmien mukaisesti puolistrukturoitua haastattelua soveltamalla, keväällä 2022. Haastateltavina oli yhteensä kahdeksan eri henkilöä, joista neljä toimi esihenkilön roolissa johtaen keittiön toimintaa, kun taas toiset neljä toimivat työntekijän asemassa osana ravintolan toimintaa. Haastatteluiden avulla saatu aineisto analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä. Esihenkilöille ja työntekijöille kohdistetut haastattelut ja muu toteutettu tutkimus osoittivat, että työhön sitouttava johtaminen oli keskinkertaisella tasolla näissä ravintoloissa ja, että sen kehittämiselle olisi vielä paljon tilaa työntekijöitä sitouttavampaan suuntaan.
Tutkimustulosten mukaan esihenkilöt hallitsevat työhön sitouttavan johtamisen osa-alueet osittain, mutta ei täysin. Tämän johdosta työntekijöiden psykologiset perustarpeet koetaan täytetyiksi vain osittain. Esihenkilöiden tulisi johtamisellaan huomioida tarkemmin jokaisen työntekijän omakohtaiset kehitystarpeet ja pyrkiä aktiivisesti toteuttamaan ne, jonka lisäksi heidän tulisi johtamisellaan paremmin ja kokonaisvaltaisemmin huomioida työntekijänsä. Esihenkilöiden tulisi luoda työntekijöiden työympäristöstä mahdollisimman voimavararikas ja samalla vähentää työntekijöihin kohdistuvia työn vaatimuksia.