Perehdytysopas CMB Ravintolat Oy
Salminen, Annukka (2022)
Salminen, Annukka
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060214794
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060214794
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön toimeksiantajana toimi CMB Ravintolat Oy. CMB Ravintolat Oy on 17 toimipaikan muodostama ravintolaryhmä ja sen ravintolat sijaitsevat Helsingissä ja Lahdessa. Tämän toiminnallisen opinnäytetyön produktin tavoitteena oli luoda perehdytysopas CMB Ravintolat Oy:n jokaiselle työntekijälle työkaluksi, mutta erityisesti uusille työntekijöille perehdytyksen tueksi. Alatavoitteena oli selvittää perehdytyksen nykytilaa toimeksiantajayrityksessä sekä valmiista perehdytysoppaasta kerättiin palautetta avoimella haastattelulla kolmelta CMB Ravintolat Oy:n ravintolapäälliköltä, jotta pystyttiin arvioimaan produktin toimivuutta ja hyödyllisyyttä. Toimeksiantona oli luoda perehdytysopas, jonka avulla erityisesti uusi työntekijä pääsee tutustumaan organisaatioon, sekä ymmärtää yrityksen yhteiset pelisäännöt. CMB Ravintolat Oy:llä ei ole aikaisempaa yhteistä perehdytysopasta sen kaikille toimipisteille, joten
aihe oli ajankohtainen toimeksiantajalle. Perehdytysopas perehdyttää uuden työntekijän yleisellä tasolla sisään ravintolatyöhön CMB Ravintolat Oy:ssä, eli siinä ei ole opasteita tiettyyn työtehtävään.
Toiminnallisella työllä pyrittiin luomaan perehdytysopas, joka tehostaa uusien työntekijöiden perehdytystä. Opas luotiin digitaalisena, jotta paperia ei tarvitse tulostaa, sekä sitä voidaan helposti päivittää tietojen muuttuessa. Opinnäytetyön tietoperustassa kerrotaan perehdyttämisestä, sekä sen tavoitteista ja hyödyistä ja kerrotaan työturvallisuuden ja lakien merkityksestä perehdytyksessä. Tietoperustassa määritellään perehdytyksen sisältöä ja perehdytysprosessia. Tietoperustan perehdytysprosessia hyödynnettiin produktin toteuttamisessa. Opinnäytetyön tekeminen aloitettiin syksyllä 2021.
Produktin luomiseen käytettiin apuna kvalitatiivista eli laadullista tutkimusmenetelmää, koska haluttiin saada tietoa, joka auttaa ymmärtämään ja kehittämään sekä syventämään ymmärrystä toimeksiantajayrityksen perehdytyksen nykytilasta. Perehdytysoppaasta luotiin ensimmäinen luonnos versio CMB Ravintolat Oy:n ravintolatoimenjohtajan kanssa käydyn avoimen haastattelun perusteella. Perehdytysopas muokattiin lopulliseen versioonsa kolmen CMB Ravintolat Oy:n ravintolapäällikön kanssa käydyn avoimen haastattelun perusteella. Haastatteluun valittiin kolme kehitysorientoitunutta ravintolapäällikköä ja heiltä kysyttiin arviota ja kehitysehdotuksia luodusta perehdytysoppaasta.
Lopputuloksena syntyi digitaalinen perehdytysopas, joka on tarkoitettu työnteon tueksi jokaiselle työntekijälle työtehtävää katsomatta. Työ valmistui toukokuussa 2022. Perehdytysoppaan käyttöönottoa ja sen toimivuutta ei ehditty testaamaan tämän opinnäytetyön prosessin aikana, mutta siitä huolimatta syntyi kehitysehdotuksia kuinka opasta voitaisiin jatkossa laajentaa ja lisätä tietoa, jotka nyt rajattiin tämän opinnäytetyönprosessin ulkopuolelle.
aihe oli ajankohtainen toimeksiantajalle. Perehdytysopas perehdyttää uuden työntekijän yleisellä tasolla sisään ravintolatyöhön CMB Ravintolat Oy:ssä, eli siinä ei ole opasteita tiettyyn työtehtävään.
Toiminnallisella työllä pyrittiin luomaan perehdytysopas, joka tehostaa uusien työntekijöiden perehdytystä. Opas luotiin digitaalisena, jotta paperia ei tarvitse tulostaa, sekä sitä voidaan helposti päivittää tietojen muuttuessa. Opinnäytetyön tietoperustassa kerrotaan perehdyttämisestä, sekä sen tavoitteista ja hyödyistä ja kerrotaan työturvallisuuden ja lakien merkityksestä perehdytyksessä. Tietoperustassa määritellään perehdytyksen sisältöä ja perehdytysprosessia. Tietoperustan perehdytysprosessia hyödynnettiin produktin toteuttamisessa. Opinnäytetyön tekeminen aloitettiin syksyllä 2021.
Produktin luomiseen käytettiin apuna kvalitatiivista eli laadullista tutkimusmenetelmää, koska haluttiin saada tietoa, joka auttaa ymmärtämään ja kehittämään sekä syventämään ymmärrystä toimeksiantajayrityksen perehdytyksen nykytilasta. Perehdytysoppaasta luotiin ensimmäinen luonnos versio CMB Ravintolat Oy:n ravintolatoimenjohtajan kanssa käydyn avoimen haastattelun perusteella. Perehdytysopas muokattiin lopulliseen versioonsa kolmen CMB Ravintolat Oy:n ravintolapäällikön kanssa käydyn avoimen haastattelun perusteella. Haastatteluun valittiin kolme kehitysorientoitunutta ravintolapäällikköä ja heiltä kysyttiin arviota ja kehitysehdotuksia luodusta perehdytysoppaasta.
Lopputuloksena syntyi digitaalinen perehdytysopas, joka on tarkoitettu työnteon tueksi jokaiselle työntekijälle työtehtävää katsomatta. Työ valmistui toukokuussa 2022. Perehdytysoppaan käyttöönottoa ja sen toimivuutta ei ehditty testaamaan tämän opinnäytetyön prosessin aikana, mutta siitä huolimatta syntyi kehitysehdotuksia kuinka opasta voitaisiin jatkossa laajentaa ja lisätä tietoa, jotka nyt rajattiin tämän opinnäytetyönprosessin ulkopuolelle.