Ruokahävikin vähentäminen lounasravintolassa
Syrjänen, Petteri (2022)
Syrjänen, Petteri
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060415336
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060415336
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön aiheena oli selvittää, mistä ravintolan X ruokahävikki muodostuu ja tarjota kehittämisehdotuksia hävikin vähentämiseksi. Kehityksen kohteena oli lounasravintola, jossa tarjotaan noin 200 annosta viikon jokaisena päivänä. Hävikin vähentäminen tuo yritykselle selkeitä taloudellisia etuja, mutta se on nykypäivänä tärkeää myös ekologiselta näkökannalta.
Opinnäytetyön teoriaosuus keskittyy toimeksiantajan rajaamiin osa-alueisiin kuten kestävä kehitys, tuotantoprosessi ja asiakaslähtöisyys. Muita aiheita ovat empiirisen tutkimuksen toteuttaminen ja ruokahävikin vaikutukset ja yleiset torjuntakeinot. Tutkimusosuudessa käytettiin tutkimusmenetelmänä tilastollista tutkimusta. Otantana toimi Hävikkimestari -nimisen sovelluksen aineisto huhtikuulta 2022, jonka ravintolan työntekijät olivat keränneet. Kerätyn aineiston perusteella tehtiin ravintolalle parannusehdotuksia hävikin vähentämiseksi.
Opinnäytetyön teoriaosuus keskittyy toimeksiantajan rajaamiin osa-alueisiin kuten kestävä kehitys, tuotantoprosessi ja asiakaslähtöisyys. Muita aiheita ovat empiirisen tutkimuksen toteuttaminen ja ruokahävikin vaikutukset ja yleiset torjuntakeinot. Tutkimusosuudessa käytettiin tutkimusmenetelmänä tilastollista tutkimusta. Otantana toimi Hävikkimestari -nimisen sovelluksen aineisto huhtikuulta 2022, jonka ravintolan työntekijät olivat keränneet. Kerätyn aineiston perusteella tehtiin ravintolalle parannusehdotuksia hävikin vähentämiseksi.