Ravitsemuksellista tukea MS- tautia sairastavan ikäihmisen hoitoon -Tapaustutkimus
Ahola, Eveliina (2022)
Ahola, Eveliina
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060716019
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060716019
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä tutkittiin ravitsemuksellisen tuen merkitystä multippeliskleroosia (MS) sairastavan ikäihmisen hoitamisessa. Opinnäytetyössä on toimeksiantaja koulutukseltaan lähihoitaja, joka toimii henkilökohtaisena avustajana MS- tautia sairastavalle asiakkaalle. Henkilökohtaisen avustajan asiakkaana on 76- vuotias MS- tautia sairastava naispuoleinen henkilö. Opinnäytetyön tavoitteena on selvittää miten tukea ja kehittää MS- tautia sairastavan ikäihmisen ravitsemuksellista hoitoa.
Tutkimus on laadullinen tutkimus, jossa käytettiin tapaustutkimusmenetelmää. Tapaustutkimuksella tutkitaan tiettyä tapahtumaa tai kohderyhmää. Tässä tutkimuksessa tutkittavana kohteena oli yksittäinen henkilö. Tutkimuksessa luotiin tarkasti rajattu teoriapohja avainsanoja käyttäen. Henkilökohtaisen avustajan asiakkaalle tehtiin Mini Nutritional Assessment- testi, jolla tutkittiin asiakkaan sen hetkinen ravitsemuksellinen tila. Tutkimuksessa käytettiin myös haastattelumenetelmää ja haastateltavana kohteena oli henkilökohtainen avustaja. Tutkimuksessa oli tarkoitus selvittää huomioitavat kohdat asiakkaan ravitsemuksellisessa hoidossa ja kehittää henkilökohtaiselle asiakkaalle työkaluja hoidon laadun kehittämiseksi. Tutkimusta analysoitiin sisältöanalyysimenetelmää käyttäen, jonka avulla tutkittiin tutkimuksessa ilmeneviäyhtäläisyyksiä. Tutkimuksen luotettavuutta arvioitiin validiteettimenetelmän avulla.
Tutkimuksen tuloksissa havaittiin asiakkaalla riski kohonneeseen virheravitsemukseen. Tuloksista kehitettiin työkalutaulukko henkilökohtaiselle avustajalle, jonka avulla ravitsemuksellisen hoidon laatua voidaan kehittää asiakkaalle. Henkilökohtaisen avustajan haastattelussa kävi ilmi yleisesti hoitoalalla ilmenevät ongelmat asiakkaiden ruokapalvelussa. Hoitokäyntien yhteydessä valmistettavat ruuat olivat toistuvia ja ruoan ravintosisältö jää usein puutteelliseksi.
Jatkotoimenpiteeksi ehdotettiin Mini Nutritional Assessment- testin uusimista ja uusien tuloksien vertaamista edellisten tuloksien kesken oikeiden muutoksien takaamiseksi.
Tutkimus on laadullinen tutkimus, jossa käytettiin tapaustutkimusmenetelmää. Tapaustutkimuksella tutkitaan tiettyä tapahtumaa tai kohderyhmää. Tässä tutkimuksessa tutkittavana kohteena oli yksittäinen henkilö. Tutkimuksessa luotiin tarkasti rajattu teoriapohja avainsanoja käyttäen. Henkilökohtaisen avustajan asiakkaalle tehtiin Mini Nutritional Assessment- testi, jolla tutkittiin asiakkaan sen hetkinen ravitsemuksellinen tila. Tutkimuksessa käytettiin myös haastattelumenetelmää ja haastateltavana kohteena oli henkilökohtainen avustaja. Tutkimuksessa oli tarkoitus selvittää huomioitavat kohdat asiakkaan ravitsemuksellisessa hoidossa ja kehittää henkilökohtaiselle asiakkaalle työkaluja hoidon laadun kehittämiseksi. Tutkimusta analysoitiin sisältöanalyysimenetelmää käyttäen, jonka avulla tutkittiin tutkimuksessa ilmeneviäyhtäläisyyksiä. Tutkimuksen luotettavuutta arvioitiin validiteettimenetelmän avulla.
Tutkimuksen tuloksissa havaittiin asiakkaalla riski kohonneeseen virheravitsemukseen. Tuloksista kehitettiin työkalutaulukko henkilökohtaiselle avustajalle, jonka avulla ravitsemuksellisen hoidon laatua voidaan kehittää asiakkaalle. Henkilökohtaisen avustajan haastattelussa kävi ilmi yleisesti hoitoalalla ilmenevät ongelmat asiakkaiden ruokapalvelussa. Hoitokäyntien yhteydessä valmistettavat ruuat olivat toistuvia ja ruoan ravintosisältö jää usein puutteelliseksi.
Jatkotoimenpiteeksi ehdotettiin Mini Nutritional Assessment- testin uusimista ja uusien tuloksien vertaamista edellisten tuloksien kesken oikeiden muutoksien takaamiseksi.