Ruokailun pedagogiikka : ruokakasvatus osana varhaiskasvatusta
Rinta-Kyttä, Ella (2022)
Rinta-Kyttä, Ella
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060716206
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060716206
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena on tuottaa yhteistyöpäiväkodille tietoa päiväkodin ruokailutilanteiden sujuvuudesta ja ruokakasvatuksen toteutumisesta varhaiskasvatuksen opettajien kokemuksien pohjalta. Tavoitteena on selvittää yhteistyöpäiväkodin varhaiskasvatuksen opettajien kokemuksia päiväkodin ruokailujen sujuvuudesta sekä kasvatuksellisesta näkökulmasta.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään varhaiskasvatusta, varhaiskasvatuksen ruokailuihin liittyviä säädöksiä ja määräyksiä, sekä varhaiskasvatuksen ruokailutilanteita ja ruokakasvatusta.
Opinnäytetyön tutkimusosuus on toteutettu kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena. Tutkimusosuuden aineisto on kerätty teemahaastatteluilla, jotka toteutettiin keväällä 2022 yhteistyöpäiväkodissa. Haastatteluihin osallistui viisi yhteistyöpäiväkodin varhaiskasvatuksen opettajaa. Opinnäytetyön yhteistyötahona toimi Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva päiväkoti.
Tutkimustuloksien mukaan haastateltavat kokevat ryhmänsä ruokailutilanteiden sujuvan rauhallisesti, ja sitä edesauttaa pienryhmissä toimiminen ja ruokailujen aikataulutus. Haasteena haastateltavat kokevat esimerkiksi sen, mikäli lapsia on kerralla paljon syömässä ja he syövät eri tahtiin, osa lapsista on jo valmiita, kun osa lapsista vielä syö. Haastateltavat toteuttavat ruokakasvatusta esimerkiksi päivittäisissä keskusteluissa ja ovat tutustuneet ruokiin ja raaka-aineisiin erilaisten toimintojen avulla. Haastatteluun osallistuneet pitävät aihetta tärkeänä osana varhaiskasvatusta.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään varhaiskasvatusta, varhaiskasvatuksen ruokailuihin liittyviä säädöksiä ja määräyksiä, sekä varhaiskasvatuksen ruokailutilanteita ja ruokakasvatusta.
Opinnäytetyön tutkimusosuus on toteutettu kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena. Tutkimusosuuden aineisto on kerätty teemahaastatteluilla, jotka toteutettiin keväällä 2022 yhteistyöpäiväkodissa. Haastatteluihin osallistui viisi yhteistyöpäiväkodin varhaiskasvatuksen opettajaa. Opinnäytetyön yhteistyötahona toimi Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva päiväkoti.
Tutkimustuloksien mukaan haastateltavat kokevat ryhmänsä ruokailutilanteiden sujuvan rauhallisesti, ja sitä edesauttaa pienryhmissä toimiminen ja ruokailujen aikataulutus. Haasteena haastateltavat kokevat esimerkiksi sen, mikäli lapsia on kerralla paljon syömässä ja he syövät eri tahtiin, osa lapsista on jo valmiita, kun osa lapsista vielä syö. Haastateltavat toteuttavat ruokakasvatusta esimerkiksi päivittäisissä keskusteluissa ja ovat tutustuneet ruokiin ja raaka-aineisiin erilaisten toimintojen avulla. Haastatteluun osallistuneet pitävät aihetta tärkeänä osana varhaiskasvatusta.