Tiedostaen kohti ilmastoystävällistä ja terveellistä lounasruokailua
Yliviuhkola, Kati (2022)
Yliviuhkola, Kati
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060816613
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060816613
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää työpaikkalounaalla ruokailevien kestävyysasenteita ja samalla herätellä lounasruokailijoita havainnoimaan valitsemansa lounasvaihtoehdon kestävyyttä. Tutkimuksen tarkoitus on tukea asiakkaiden tulevia kestäviä ja terveyttä tukevia valintoja. Tavoitteena oli myös herätellä ajattelemaan kiireen ja nälän keskellä mikä auttaa jaksamaan ja saamaan parempaa tulosta työpäivän aikana. Tutkimusongelmasta johdetut tutkimuskysymykset olivat: Millaiset ovat lounasruokailijan kestävyysasenteet? Miten ajankohtainen tieto kestävistä ruokavalinnoista saavuttaisi työpaikkalounasruokailijat parhaiten? Miten lounasruokailua voisi kehittää vastuullisempaan ja terveellisempään suuntaan?
Tutkimuksen teoriaosuus sisälsi suomalaista ravintotietoutta sekä kestävän kehityksen tavoitteita ja niihin liittyvää perustelua ja tietoutta tutkimusongelman tärkeydestä. Tutkimuksessa käytettiin kvantitatiivista tutkimuskyselyä henkilöstöravintolan asiakkaille sekä tutkijan henkilökohtaisen sosiaalisen median kanavia. Vastauksia saatiin 105 kappaletta sekä lisäksi avoimia vastauksia 230 kappaletta. Lisäksi tehtiin systemaattista havainnointia kahdessa oululaisessa henkilöstöravintolassa. Molemmat ravintolat olivat buffetravintoloita. Toisessa ruoka myytiin perinteisellä buffetruoan hinnoittelutavalla kiinteään hintaan ja toisessa kilohinnalla.
Tutkimuksen tuloksissa selvisi, että enemmistö vastaajista oli terveellisen lounasruoan kannalla ja valmiita luopumaan perinteisestä buffetlounaasta kokonaan. Ruokapalvelun tarjoajalta toivottiin ohjeistusta ja suunnan näyttöä terveellisen ja ilmastoystävällisen lounasannoksen kokoamisessa. Avoimissa vastauksissa toistui nälän ja laajan lounasbuffetin yhteys energiatiheisiin valintoihin päätymisessä. Toivottiin, että vaihtoehdot pidettäisiin riittävän terveellisinä, jotta lounasannos pysyisi kohtuullisen kokoisena ja siinä korostuisivat terveyttä edistävät valinnat.
Johtopäätöksenä voidaan todeta asiakastutkimuskyselyn perusteella lounasruokailijoiden olevan valveutuneita ja kiinnostuneita ilmasto- ja terveysasioista. Palvelun tarjoajalta toivottiin tietoutta ja konkreettisia tekoja ilmaston sekä yksilön valintojen suhteen kohti terveellisempää tulevaisuutta. Tuloksia voidaan hyödyntää lounasravintoloiden kehittämisessä sekä uusien ravintoloiden ja konseptien suunnittelussa.
Tutkimuksen teoriaosuus sisälsi suomalaista ravintotietoutta sekä kestävän kehityksen tavoitteita ja niihin liittyvää perustelua ja tietoutta tutkimusongelman tärkeydestä. Tutkimuksessa käytettiin kvantitatiivista tutkimuskyselyä henkilöstöravintolan asiakkaille sekä tutkijan henkilökohtaisen sosiaalisen median kanavia. Vastauksia saatiin 105 kappaletta sekä lisäksi avoimia vastauksia 230 kappaletta. Lisäksi tehtiin systemaattista havainnointia kahdessa oululaisessa henkilöstöravintolassa. Molemmat ravintolat olivat buffetravintoloita. Toisessa ruoka myytiin perinteisellä buffetruoan hinnoittelutavalla kiinteään hintaan ja toisessa kilohinnalla.
Tutkimuksen tuloksissa selvisi, että enemmistö vastaajista oli terveellisen lounasruoan kannalla ja valmiita luopumaan perinteisestä buffetlounaasta kokonaan. Ruokapalvelun tarjoajalta toivottiin ohjeistusta ja suunnan näyttöä terveellisen ja ilmastoystävällisen lounasannoksen kokoamisessa. Avoimissa vastauksissa toistui nälän ja laajan lounasbuffetin yhteys energiatiheisiin valintoihin päätymisessä. Toivottiin, että vaihtoehdot pidettäisiin riittävän terveellisinä, jotta lounasannos pysyisi kohtuullisen kokoisena ja siinä korostuisivat terveyttä edistävät valinnat.
Johtopäätöksenä voidaan todeta asiakastutkimuskyselyn perusteella lounasruokailijoiden olevan valveutuneita ja kiinnostuneita ilmasto- ja terveysasioista. Palvelun tarjoajalta toivottiin tietoutta ja konkreettisia tekoja ilmaston sekä yksilön valintojen suhteen kohti terveellisempää tulevaisuutta. Tuloksia voidaan hyödyntää lounasravintoloiden kehittämisessä sekä uusien ravintoloiden ja konseptien suunnittelussa.