Nuorten johtaminen operatiivisen esihenkilötyön näkökulmasta
Kylmänen-Harjunpää, Johanna (2022)
Kylmänen-Harjunpää, Johanna
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060816766
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060816766
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää nuorten johtamiseen liittyviä haasteita ja löytää keinoja esihenki-lötyön parantamiseen operatiivisen tason esihenkilön näkökulmasta hotelli- ja ravintola-alalla. Taustalla oli tarve lisätä ymmärrystä eri sukupolvien välillä ja löytää uusia ajattelutapoja nuorten johtamiseen ravinto-la-alan esihenkilötyöhön. Tarve lähti tutkijan omasta esihenkilötyöstä ja huomiosta, että sukupolvien väli-set erot tarkoittavat tarvetta erilaiselle johtamiskulttuurille. Lisäksi haluttiin selvittää, mitä sukupolvien väliset erot tarkoittavat nuorten johtamisessa. Nuorilla tässä tutkimuksessa tarkoitetaan Y- ja Z-sukupolvea, jotka ovat jo työelämässä tai juuri siihen tulleet.
Nuorten johtamiseen liittyviä ilmiöitä selvitettiin kvalitatiivisen tutkimuksen avulla. Työn teoreettisessa viitekehyksessä tarkasteltiin eri sukupolvia ja niiden eroja sekä esihenkilötyötä aiempien tutkimusten ja kirjallisuuden avulla. Empiirinen tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla hotelli- ja ravintola-alan esi-henkilöitä. Haastattelut toteutettiin Teamsin välityksellä koronapandemiatilanteesta johtuen. Aineiston analyysin työkaluna käytettiin tyypittelyä. Tutkimuksen tuloksissa ilmeni useita yhteneväisyyksiä aiempiin tutkimuksiin ja teorioihin.
Tutkimustuloksissa selvisi, että nuoret eivät kunnioita auktoriteetteja kuten ennen. Nuoret odottavat johtamiselta ohjausta, mentorointia ja yksilöllisyyden huomioimista. He odottavat esihenkilöltä empaatti-suutta, kuuntelemisen taitoa ja avoimuutta. Nuoret tarvitsevat työstään säännöllistä palautetta. Työn merkityksellisyys ja arvot ovat nuorille tärkeitä. Esihenkilön tehtävänä on merkityksellisyyden kokemuk-sen mahdollistaminen nuoren työssä. Yrityksen arvomaailman pitää vastata nuoren omia arvoja. Tutki-mustuloksista selvisi, että hotelli- ja ravintola-alalla tarvitaan lisää koulutusta johtamisen taitojen paran-tamiseksi operatiivisen tason esihenkilöille. Alan esihenkilöiden valmiuksia nuorten kohtaamiseen koko-naisvaltaisena yksilönä työssä, pitää lisätä. Nuoret kaipaavat työssään kannustavaa, turvallista aikuista mihin he ovat tottuneet läpi koko elämän.
Nuorten johtamiseen liittyviä ilmiöitä selvitettiin kvalitatiivisen tutkimuksen avulla. Työn teoreettisessa viitekehyksessä tarkasteltiin eri sukupolvia ja niiden eroja sekä esihenkilötyötä aiempien tutkimusten ja kirjallisuuden avulla. Empiirinen tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla hotelli- ja ravintola-alan esi-henkilöitä. Haastattelut toteutettiin Teamsin välityksellä koronapandemiatilanteesta johtuen. Aineiston analyysin työkaluna käytettiin tyypittelyä. Tutkimuksen tuloksissa ilmeni useita yhteneväisyyksiä aiempiin tutkimuksiin ja teorioihin.
Tutkimustuloksissa selvisi, että nuoret eivät kunnioita auktoriteetteja kuten ennen. Nuoret odottavat johtamiselta ohjausta, mentorointia ja yksilöllisyyden huomioimista. He odottavat esihenkilöltä empaatti-suutta, kuuntelemisen taitoa ja avoimuutta. Nuoret tarvitsevat työstään säännöllistä palautetta. Työn merkityksellisyys ja arvot ovat nuorille tärkeitä. Esihenkilön tehtävänä on merkityksellisyyden kokemuk-sen mahdollistaminen nuoren työssä. Yrityksen arvomaailman pitää vastata nuoren omia arvoja. Tutki-mustuloksista selvisi, että hotelli- ja ravintola-alalla tarvitaan lisää koulutusta johtamisen taitojen paran-tamiseksi operatiivisen tason esihenkilöille. Alan esihenkilöiden valmiuksia nuorten kohtaamiseen koko-naisvaltaisena yksilönä työssä, pitää lisätä. Nuoret kaipaavat työssään kannustavaa, turvallista aikuista mihin he ovat tottuneet läpi koko elämän.