Kymijoen Ravintopalvelut Oy:n ja Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymän välisen yhteistyön kehittäminen kumppanuudeksi
Korpela, Piia (2022)
Korpela, Piia
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060916959
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060916959
Tiivistelmä
Opinnäytetyöni on toimeksiantona toteutettu kehittämistyö, jonka aiheena on työelämän
yhteistyö oppilaitoksen kanssa, kumppanuus ja sen kehittäminen. Oppilaitoksena opinnäytetyössäni on toisen asteen ammatillinen oppilaitos. Ammatillisen koulutuksen reformi vuonna 2018 nosti työelämän ja ammatillisen koulutuksen yhteistyön vahvasti
esille. Yritykselle oppilaitosyhteistyö ja kumppanuus voivat olla yksi osa liiketoimintastrategiaa, joka tuottaa tarvittavaa osaamista sekä innovaatioita yrityksen tarpeisiin ja
auttaa muodostamaan yrityksen työnantajakuvaa.
Opinnäytetyöni tavoite on määritellä yhteistyön ja kumppanuuden nykytila Kymijoen Ravintopalveluiden ja Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymän Ekamin välillä, etsiä
ja tunnistaa mahdollisia yhteistyön kriittisiä pisteitä ja luoda kehittämissuunnitelma,
jonka avulla yhteistyötä voitaisiin kehittää. Opinnäytetyö toteutettiin pääsääntöisesti alkuvuoden 2022 aikana. Tutkimusmenetelminä käytettiin kyselyä sekä haastatteluja.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa tarkastellaan verkostojen ja kumppanuuden edellytyksiä ja muodostamista sekä tutkimuksissa jo tunnistettuja haasteita liittyen työelämän ja
oppilaitoksen väliseen yhteistyöhön. Kehittämistyön näkökulma painottuu yrityksen eli
toimeksiantajan näkökulmaan.
Tutkimuksen perusteella saatiin realistinen kuva Kymijoen Ravintopalveluiden ja Ekamin yhteistyön nykytilasta. Yhteistyön nykytilaa arvioitiin SWOT-analyysin perusteella
sekä tunnistettiin yhteistyön kriittisiä pisteitä työelämän näkökulmasta. Tutkimustulosten
perusteella luotiin yhteistyön kehittämissuunnitelma, joka käsittää kumppanuuden perusasioiden päivittämisen sekä yhteiskehittämistyöpajan, jossa voidaan käsitellä opinnäytetyön tutkimuksessa esiin nousseita yhteistyön haasteita ja kriittisiä pisteitä.
yhteistyö oppilaitoksen kanssa, kumppanuus ja sen kehittäminen. Oppilaitoksena opinnäytetyössäni on toisen asteen ammatillinen oppilaitos. Ammatillisen koulutuksen reformi vuonna 2018 nosti työelämän ja ammatillisen koulutuksen yhteistyön vahvasti
esille. Yritykselle oppilaitosyhteistyö ja kumppanuus voivat olla yksi osa liiketoimintastrategiaa, joka tuottaa tarvittavaa osaamista sekä innovaatioita yrityksen tarpeisiin ja
auttaa muodostamaan yrityksen työnantajakuvaa.
Opinnäytetyöni tavoite on määritellä yhteistyön ja kumppanuuden nykytila Kymijoen Ravintopalveluiden ja Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymän Ekamin välillä, etsiä
ja tunnistaa mahdollisia yhteistyön kriittisiä pisteitä ja luoda kehittämissuunnitelma,
jonka avulla yhteistyötä voitaisiin kehittää. Opinnäytetyö toteutettiin pääsääntöisesti alkuvuoden 2022 aikana. Tutkimusmenetelminä käytettiin kyselyä sekä haastatteluja.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa tarkastellaan verkostojen ja kumppanuuden edellytyksiä ja muodostamista sekä tutkimuksissa jo tunnistettuja haasteita liittyen työelämän ja
oppilaitoksen väliseen yhteistyöhön. Kehittämistyön näkökulma painottuu yrityksen eli
toimeksiantajan näkökulmaan.
Tutkimuksen perusteella saatiin realistinen kuva Kymijoen Ravintopalveluiden ja Ekamin yhteistyön nykytilasta. Yhteistyön nykytilaa arvioitiin SWOT-analyysin perusteella
sekä tunnistettiin yhteistyön kriittisiä pisteitä työelämän näkökulmasta. Tutkimustulosten
perusteella luotiin yhteistyön kehittämissuunnitelma, joka käsittää kumppanuuden perusasioiden päivittämisen sekä yhteiskehittämistyöpajan, jossa voidaan käsitellä opinnäytetyön tutkimuksessa esiin nousseita yhteistyön haasteita ja kriittisiä pisteitä.