Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Työhön sitoutumiseen vaikuttavat tekijät kokeneen ravintola-alan työntekijän näkökulmasta

Puolikallio, Suvi (2022)

 
Avaa tiedosto
Puolikallio_Suvi.pdf (468.3Kt)
Lataukset: 


Puolikallio, Suvi
2022
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060917045
Tiivistelmä
Sitouttamisesta ja sitoutumisesta on tehty lukuisia tutkimuksia, mutta silti aiheet ovat tärkeitä etenkin nyt, kun ala on ollut suuressa myllerryksessä koronapandemian vuoksi. Alalla on pitkään kärsitty työvoimapulasta ja nyt kokeneetkin työntekijät ovat vaihtaneet kilpaileville aloille. Alalla pitkään työskentelevien säilyttäminen nykyisissä työtehtävissään voi olla elinehto alan elinvoimaisuudelle. Työvoimapulan uhatessa, on syytä tutkia nykyisten sitouttamiskeinojen tehokkuutta ja vaikutusta henkilökunnan sitoutumiseen majoitus ja ravintola-alalla.

Opinnäytetyön päätavoite oli selvittää pitkään ravintola-alalla työskennelleen oleellisimmat syyt sitoutuneisuuteen. Ensimmäisen alatavoite oli selvittää millä keinoilla työnantajat ovat sitouttaneet työntekijöitä perustuen työntekijän omaan kokemukseen. Toisena alatavoittteen tarkoituksena oli selvittää, mitkä sitouttamiskeinot koetaan turhina tai huonoina ja millä keinoilla sitouttamista voisi työntekijän henkilökohtaisesta näkökulmasta kehittää. Kolmantena alatavoitteena oli selvittää mahdollistavatko sitouttamiskeinot kokemuksen työnimusta. Teoreettinen viitekehys muodostuu sitoutumisen sitouttamisen ja organisaatioon sitouttamisen ja työn imun ja flown käsitteistä.

Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena eli laadullisena tutkimuksena. Tutkimusmenetelmänä käytettiin puolistrukturoidun haastattelun menetelmää. Haastattelut tehtiin lokakuussa 2021. Haastateltavia oli mukana 6 ja haastateltavien ikä vaihteli 30- ja 62 ikävuoden välillä. Yhdistävänä tekijänä haastateltavilla oli yli 6-vuoden kokemus ravintola-alalta.

Haastattelukysymysten avulla selvitettiin mitä keinoja työntekijät tunnistavat työpaikalla, mitkä keinoista koettiin toimivimmiksi ja toisaalta myös tarpeettomiksi omaan elämäntilanteeseen peilaten. Haastattelussa selvitettiin myös, että kokevatko työntekijät työnimua työssään.

Haastatteluiden perusteella voidaan todeta, että työntekijät kokivat tärkeimmäksi sitouttamiskeinoksi mahdollisuuden vaikuttaa omaan työhönsä, työnantajan joustavuuden eri elämäntilanteissa, toimivan työterveyden ja riittävän ansiotulon. Esiin tutkimuksessa nousi myös hyvän esihenkilön merkitys sitoutumiseen

Tutkimuksessa ilmeni, että vastaajista yli puolet koki tunteneensa flow tilan tehdessään työtä nykyisellä työnantajallaan. Flow tilaa koettiin vahvasti silloin, kun työvuoro oli kiireisimmillään, mutta työntekijä koki, että työ oli silti hallittavissa Panostamalla hyvään esihenkilötyöhön, alaisten arvostamiseen voidaan säilyttää alan kokeneiden työtekijöiden kokemus ja siirtää sitä seuraaville uusille alan ammattilaisille ja säilyttää alan elinvoima.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste