Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Puna-apilan potentiaali luomukanojen valkuaisruokinnassa : systemoitu kirjallisuuskatsaus

Harjunmaa, Elina (2022)

 
Avaa tiedosto
Opinnaytetyo_Harjunmaa_Elina.pdf (827.5Kt)
Lataukset: 


Harjunmaa, Elina
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022061217547
Tiivistelmä
Vallitsevan maailmantilanteen ja sen aiheuttamien markkinahäiriöiden johdosta maataloussektorin tuotantopanosten hinnat ovat nousseet lyhyessä ajassa voimakkaasti ja nousevat yhä edelleen. Riippuvuus tuontivalkuaisrehuista tarkoittaa tällä hetkellä koko kananmunantuotannon sektorille saatavuusongelmia sekä lisäkustannuksia. Alkutuottajien kiristyvän tilanteen yksi hallinnankeino voisi olla omavaraisen valkuaiskasvituotannon monipuolistaminen ja laaja-alaisempi hyödyntäminen erityisesti luomusektorilla.

Opinnäytetyön tavoitteena oli tarkastella aiemmin tehtyjä tutkimuksia, jotka käsittelivät puna-apilan soveltuvuutta munivien kanojen ruokinnassa. Tutkimuksen tarkoituksena oli kartoittaa, millaisia käyttömahdollisuuksia valkuaiskasveista erityisesti puna-apila tarjoaa luomukanojen valkuaisruokinnan suunnitteluun ja toteutukseen. Käytännön tavoitteena oli tuottaa tietoa, jonka avulla kotovaraisesti tuotetun luomuvalkuaisen hyödyntämistä osana luomukanojen valkuaisruokintaa voidaan kehittää entisestään.

Opinnäytetyö toteutettiin hyödyntämällä systemoidun kirjallisuuskatsauksen menetelmää. Tutkimusaineistoon valikoitui viisi tutkimusartikkelia, joissa käsiteltiin puna-apilaa sisältävän rehun vaikutuksia kananmunan laatuun ja rakenteeseen sekä puna-apilan käyttömahdollisuuksia kestävänä rehuraaka-aineena. Aineiston analysoinnissa hyödynnettiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin menetelmää.

Tutkimustulosten perusteella puna-apilalla on positiivinen vaikutus erityisesti kananmunan keltuaisen omega-3-rasvahappokoostumukseen, kun munivat kanat voivat hyödyntää hyvälaatuista puna-apilalaidunta ravinnokseen. Kestävän valkuaisrehujen tuotannon näkökulmasta puna-apila soveltuu erinomaisesti luomuviljelyyn typensitojakasvina ja on osallisena myös hiiliviljelyssä. Lisäksi kotovaraisesti tuotetun puna-apilan etuihin on laskettavissa sen myönteiset ympäristö- ja talousvaikutukset.

Sekä teoreettinen viitekehys että kirjallisuuskatsauksen tulokset tukevat sitä, että puna-apilalla olisi edellytykset täydentää munivien luomukanojen valkuaisruokintaa joko laadukasta laiduntamista hyödyntämällä tai lisäämällä sitä rehuseokseen esimerkiksi pellettinä. Lisää tutkimusta tarvitaan puna-apilan aminohappokoostumuksesta ja sulavuudesta suhteessa munivien luomukanojen ravitsemustarpeisiin.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste