Pastöroinnin vaikeuksien vaikutus tuotantotehokkuuteen
Perälä, Joonas (2022)
Perälä, Joonas
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022061518002
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022061518002
Tiivistelmä
Työn toimeksiantajana toimi Valio Oy Seinäjoki. Tavoitteena oli tutkia rasvaosaston pastöörien käytössä ilmenevien poikkeamien vaikutusta prosessiin ja tehokkaaseen tuotantoon. Aihe liittyi tehtaalla meneillään olevaan projektiin, jossa selvitetään pastööreilla ilmenevien ongelmien juurisyitä ja ratkaisuja. Tarkoituksena tässä työssä oli havainnollistaa pastöörien ongelmien suuruusluokkaa erilaisine seurauksineen prosessissa ja tehdä työ tukemaan mahdollisten investointien suorittamista liittyen pastööreiden ongelmien ratkaisemiseen. Työssä syvennyttiin pastöörien ongelmiin ja niiden vaikutukseen tehokkaaseen tuotantoon. Apuna tehokkaaseen tuotantoon syventyessä käytettiin lean-ajattelumallia.
Kirjallisuusosiossa käsiteltiin kermaa voinvalmistuksen raaka-aineena, voinvalmistusprosessia sekä pastörointia. Tämän jälkeen alettiin tarkastelemaan tehokkaan tuotannon mallia lean-ajattelutapaa hyödyntäen. Viimeiseksi tarkasteltiin yleisesti tuotannon häiriöitä sekä kunnossapitoa ja niihin liittyviä toimenpiteitä, kuten vika-, vaikutus- ja kriittisyysanalyysiä sekä kunnossapitostrategiaa.
Tutkimusosiossa toteutuksen suunnittelun jälkeen käytiin läpi rasvaosaston pastörointilaitteistoa. Aluksi selvitettiin, millaisista osista se koostuu ja miten näiden eri asioiden järjestelmässä täytyisi toimia, jotta laitteisto toimii halutulla tavalla ilman ongelmia. Tämän jälkeen perehdyttiin kyseisen laitteiston poikkeamatilanteisiin ja niiden seurauksiin. Seuraavaksi arvioitiin poikkeamatilanteiden seurauksien suuruusluokkia kriittisyysarviointilomakkeen avulla. Rajattiin suuruusluokalta merkittävimmät seuraukset tarkempien tarkastelujen kohteeksi. Työssä nousi seurauksien joukosta merkittävästi esille aikahävikki, joka työssä tuli hyvin käsitellyksi ja tutkituksi. Työtä voidaan hyödyntää jatkossakin kyseisenlaisten poikkeamatilanteiden suuruusluokkien arvioinnissa. Työn tutkimusosiossa salattiin osio kappaleesta 9, jossa käsiteltiin voinvalmistukseen liittyviä tehdassalaisuuksia. Lisäksi kappaleesta 11 salattiin osio, jossa käsiteltiin salassa pidettäviä raaka-ainehintoja.
Kirjallisuusosiossa käsiteltiin kermaa voinvalmistuksen raaka-aineena, voinvalmistusprosessia sekä pastörointia. Tämän jälkeen alettiin tarkastelemaan tehokkaan tuotannon mallia lean-ajattelutapaa hyödyntäen. Viimeiseksi tarkasteltiin yleisesti tuotannon häiriöitä sekä kunnossapitoa ja niihin liittyviä toimenpiteitä, kuten vika-, vaikutus- ja kriittisyysanalyysiä sekä kunnossapitostrategiaa.
Tutkimusosiossa toteutuksen suunnittelun jälkeen käytiin läpi rasvaosaston pastörointilaitteistoa. Aluksi selvitettiin, millaisista osista se koostuu ja miten näiden eri asioiden järjestelmässä täytyisi toimia, jotta laitteisto toimii halutulla tavalla ilman ongelmia. Tämän jälkeen perehdyttiin kyseisen laitteiston poikkeamatilanteisiin ja niiden seurauksiin. Seuraavaksi arvioitiin poikkeamatilanteiden seurauksien suuruusluokkia kriittisyysarviointilomakkeen avulla. Rajattiin suuruusluokalta merkittävimmät seuraukset tarkempien tarkastelujen kohteeksi. Työssä nousi seurauksien joukosta merkittävästi esille aikahävikki, joka työssä tuli hyvin käsitellyksi ja tutkituksi. Työtä voidaan hyödyntää jatkossakin kyseisenlaisten poikkeamatilanteiden suuruusluokkien arvioinnissa. Työn tutkimusosiossa salattiin osio kappaleesta 9, jossa käsiteltiin voinvalmistukseen liittyviä tehdassalaisuuksia. Lisäksi kappaleesta 11 salattiin osio, jossa käsiteltiin salassa pidettäviä raaka-ainehintoja.