The applicability of a field pH meter in a laboratory setting : evaluation of field pH meter in compost and soil monitoring as a resource-efficient alternative to standardised methodology
Bartusevics, Finnja (2022)
Bartusevics, Finnja
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022061618130
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022061618130
Tiivistelmä
Tämä tutkimus toteutettiin Tampereen ammattikorkeakoulun ympäristölaboratorion toimeksiannosta, tavoitteena oli arvioida, täydentävää tapaa monitoroida kompostin ja maaperän pH:ta käyttäen kenttämittaria ja selvittää, voisiko se osoittautua aikatehokkaammaksi mutta yhtä tarkaksi menetelmäksi kuin eurooppalaisessa standardissa (EN) 13037:2011 määritetty menetelmä.
Tutkimuksessa käytettiin vertailevaa lähestymistapaa, johon sisältyi määrällisiä ja laadullisia menetelmiä. Määrälliseen analyysiin kuului neljän (4) näytteen mittaussarja, joiden happamuus oli noin pH 4:n ja 9:n välillä. Kustakin näytteestä otettiin neljä (4) rinnakkaista näytettä, joiden mittausarvoja käytettiin keskimääräisen pH:n ja lämpötilan määrittämiseen. Vertailussa käytettiin kahta erityyppistä kenttäkäyttöön tarkoitettua pH-mittaria, kynämittari HI981030 ja käsikäyttöinen mittari HI98168, molemmat Hanna Instrument:ilta, joita verrattiin laboratoriopöytämittariin FEP20 Mettler Toledo:lta. Kenttämittareiden kanssa käytettiin näytteen suoraa mittausmenetelmää ja pöytämittarilla käytettiin EN 13037:2011:ssä määriteltyä menetelmää käyttämällä kuivattuja ja kuivaamattomia näytteitä. Mittausmenetelmä, mukaan lukien mittarin kalibrointi, näytteen valmistus, näytteen mittaus ja siivous, ajoitettiin alusta loppuun. Tutkimuksen laadullinen osa koostui laitteen käsittelyn aikana tehdyistä havainnoista, joilla arvioitiin laitteen ominaisuuksia, jotta voitiin todeta puuttuvat ominaisuudet, joita laboratoriomittarissa tarvitaan.
Molemmilla menetelmillä mitatut pH-arvot olivat vertailukelpoisia ensimmäisen yksikön rajoissa. Kuitenkin kenttämittareilla mitatut arvot olivat vertailukelpoisempia keskenään, sillä ne olivat yhdenmukaisia ensimmäisen yksikön tarkkuudella ja desimaaliosan luvut olivat jossain määrin lähellä toisiaan, ero oli 0.12 - 0.23 pH-yksikköä, tämä koski myös pH-arvoja, jotka mitattiin laboratoriopöytämittarilla FEP20 kuivatuilla ja kuivaamattomilla näytteillä, ero oli 0.04 - 0.54 pH-yksikköä. Suoran mittausmenetelmän todettiin kestävän noin 65 minuutista 70 minuuttiin, kun taas standardimenetelmä kuivatuilla näytteillä kesti 5 tuntia ja 55 minuuttia ja kuivaamattomilla näytteillä 4 tuntia ja 55 minuuttia.
Mikään mittari ei osoittautunut olevan muita parempi. Laitteen ominaisuuksien osalta kävi kuitenkin ilmi, että kynämittari HI981030 ei sovellu laboratoriokäyttöön, koska se ei ilmoita kalibrointitehokkuutta ja lämpötilaa. Suora mittausmenetelmä on osoittautunut aikatehokkaaksi, mutta pH-arvojen erojen vuoksi ei voitu todeta, olivatko molemmat menetelmät yhtä tarkkoja, ja siksi on tarvetta aiheen jatkotutkimukseen.
Tutkimuksessa käytettiin vertailevaa lähestymistapaa, johon sisältyi määrällisiä ja laadullisia menetelmiä. Määrälliseen analyysiin kuului neljän (4) näytteen mittaussarja, joiden happamuus oli noin pH 4:n ja 9:n välillä. Kustakin näytteestä otettiin neljä (4) rinnakkaista näytettä, joiden mittausarvoja käytettiin keskimääräisen pH:n ja lämpötilan määrittämiseen. Vertailussa käytettiin kahta erityyppistä kenttäkäyttöön tarkoitettua pH-mittaria, kynämittari HI981030 ja käsikäyttöinen mittari HI98168, molemmat Hanna Instrument:ilta, joita verrattiin laboratoriopöytämittariin FEP20 Mettler Toledo:lta. Kenttämittareiden kanssa käytettiin näytteen suoraa mittausmenetelmää ja pöytämittarilla käytettiin EN 13037:2011:ssä määriteltyä menetelmää käyttämällä kuivattuja ja kuivaamattomia näytteitä. Mittausmenetelmä, mukaan lukien mittarin kalibrointi, näytteen valmistus, näytteen mittaus ja siivous, ajoitettiin alusta loppuun. Tutkimuksen laadullinen osa koostui laitteen käsittelyn aikana tehdyistä havainnoista, joilla arvioitiin laitteen ominaisuuksia, jotta voitiin todeta puuttuvat ominaisuudet, joita laboratoriomittarissa tarvitaan.
Molemmilla menetelmillä mitatut pH-arvot olivat vertailukelpoisia ensimmäisen yksikön rajoissa. Kuitenkin kenttämittareilla mitatut arvot olivat vertailukelpoisempia keskenään, sillä ne olivat yhdenmukaisia ensimmäisen yksikön tarkkuudella ja desimaaliosan luvut olivat jossain määrin lähellä toisiaan, ero oli 0.12 - 0.23 pH-yksikköä, tämä koski myös pH-arvoja, jotka mitattiin laboratoriopöytämittarilla FEP20 kuivatuilla ja kuivaamattomilla näytteillä, ero oli 0.04 - 0.54 pH-yksikköä. Suoran mittausmenetelmän todettiin kestävän noin 65 minuutista 70 minuuttiin, kun taas standardimenetelmä kuivatuilla näytteillä kesti 5 tuntia ja 55 minuuttia ja kuivaamattomilla näytteillä 4 tuntia ja 55 minuuttia.
Mikään mittari ei osoittautunut olevan muita parempi. Laitteen ominaisuuksien osalta kävi kuitenkin ilmi, että kynämittari HI981030 ei sovellu laboratoriokäyttöön, koska se ei ilmoita kalibrointitehokkuutta ja lämpötilaa. Suora mittausmenetelmä on osoittautunut aikatehokkaaksi, mutta pH-arvojen erojen vuoksi ei voitu todeta, olivatko molemmat menetelmät yhtä tarkkoja, ja siksi on tarvetta aiheen jatkotutkimukseen.