OEE-järjestelmä osana älykästä valmistusta
Halonen, Vesa (2022)
Halonen, Vesa
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022062219048
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022062219048
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tilaajana oli suomalainen leipomoalan yritys. Tarkoituksena oli selvittää OEE-järjestelmän soveltuvuutta leipomoteollisuuteen ja erityisesti teollisen leivonnan tuotantolinjoille. Tilaajan tuotantolinjoilla toteutettu OEE-pilotti ja taustatiedot toimivat työn aineistona. Lisäksi työssä arvioitiin OEE-järjestelmän tuottaman tiedon hyödyntämistä digitalisaation ja teollisuus 4.0 -konseptin näkökulmasta. Opinnäytetyön aihepiiriä taustoitettiin yleisellä katsauksella leipomotoimialaan. Lisäksi työssä avataan digitalisaation ja teollisuus 4.0:n käsitteitä. OEE-laskentaa työssä käsiteltiin teorian ja pilottiprojektin kautta. Leipomoteollisuuden tuotantoprosessista avattiin linjaleivonnan päävaiheet. Opinnäytetyössä nähtiin, että OEE-laskenta soveltuu leipomoteollisuuden prosessien tehokkuuden seurantaan. Lisäksi OEE-järjestelmää voidaan hyödyntää digitalisaation ja teollisuus 4.0:n kyvykkyyksien käyttöönotossa.
Toimeksiantona toteutettu OEE-pilotti on tilaajan pyynnöstä rajattu pois julkisesta opinnäytetyöstä. Pilotti-aineisto ja taustatiedot sisältävät yritykselle sensitiivistä tietoa, minkä vuoksi pilottia koskeva osuus on rajattu pois. Pilotin tuloksia käsiteltiin yleisellä tasolla pilottia koskevassa luvussa sekä tulokset ja johtopäätökset luvussa.
Toimeksiantona toteutettu OEE-pilotti on tilaajan pyynnöstä rajattu pois julkisesta opinnäytetyöstä. Pilotti-aineisto ja taustatiedot sisältävät yritykselle sensitiivistä tietoa, minkä vuoksi pilottia koskeva osuus on rajattu pois. Pilotin tuloksia käsiteltiin yleisellä tasolla pilottia koskevassa luvussa sekä tulokset ja johtopäätökset luvussa.