Kotimainen villikala lautasella : Alakouluikäisten suhtautuminen kalanruokaan ympäristön kannalta kestävänä vaihtoehtona
Grönqvist, Marlena (2022)
Grönqvist, Marlena
2022
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022061417918
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022061417918
Tiivistelmä
Itämeri on matala meri, joka on ihmistoiminnan seurauksena rehevöitynyt. Ilmaston lämpeneminen pahentaa ongelmia edelleen. Kotimaisen villikalan kulutus on tehokas tapa poistaa vesistöistä typpeä ja fosforia.
Kuitenkin Suomessa kulutetusta kalasta yli 80 % tuodaan ulkomailta. Kotimainen villikala on myös ilmastotietoinen valinta, sillä sen hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin muilla eläinproteiineilla. Marinin
hallitus on hallitusohjelmassaan huomioinut tarpeen kotimaisen kalan käytön edistämiselle. Kotimaisen kalan edistämiselle on myös taloudellisia syitä, sillä edistysohjelman toteutuminen nostaisi kotimaisen kalatalouden kokonaisarvoa jopa 70 %, aina 1,7 miljardiin euroon, sekä lisäisi alan päätoimisia työpaikkoja jopa
8000:lla.
Opinnäytteetön toimeksiantajana toimi ruotsinkielinen Marttaliitto, Finlands svenska Marthaförbund rf.
Työ tehtiin osana Östersjön 2.0. hanketta. Hankkeen tavoitteena on parantaa Itämeren tilaa pitkällä tähtäimellä lisäämällä kansalaisten tietoisuutta Itämeriystävällisistä valinnoista. Osana hanketta pyritään edistämään kotimaisen villikalan kulutusta ravintona. Opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa pohjatietoa Östersjön 2.0 hankkeen koulujen kanssa tehtävälle yhteistyölle.
Opinnäytetyön tutkimus toteutettiin kesällä 2021 ruotsinkielisen Marttaliiton järjestämillä, alakouluikäisille
tarkoitetuilla ruoka-aineisilla kesäleireillä. Opinnäytetyössä toteutettiin määrällisellä tutkimus, jolla kartoitettiin lasten kalansyöntitottumuksia sekä mahdollista halukkuutta lisätä kalan kulutusta. Lisäksi kartoitettiin lasten kotimaisen kalan tuntemusta ja sitä, minkä tyyliset kalaruuat ovat lasten mieleen. Kyselyihin saatiin 277 vastausta leireille osallistuneilta alakouluikäisiltä lapsilta.
Suurin osa vastanneista lapsista olisi ollut halukas lisäämään kalan syöntiä, vähentääkseen levää meressä.
Suurin osa oli myös valmiita syömään kalaa enemmän, jos se on hyväksi luonnolle. Kaikkiaan suhtautuminen kalaan ruoka-aineena oli lasten keskuudessa positiivinen. Kaikki kalaruuat eivät kuitenkaan olleet lasten
mielestä kovin maittavan näköisiä. Suosikeiksi nousivat ruokalajit, jotka olivat helposti syötäviä ja ruodottomia, kuten kalapuikko ja kalakeitto. Ruokalajit, joissa oli mukana kalan pää tai nahka, kuten silakkaruuat ja
kokonaisena paistettu kala saivat heikoimman vastaanoton. Vesistöjen virkistyskäytöllä ja kalastusharrastuksella näyttää olevan positiivinen vaikutus paitsi kalalajituntemukseen, myös suhtautumiseen kalaruokiin.
Kuitenkin Suomessa kulutetusta kalasta yli 80 % tuodaan ulkomailta. Kotimainen villikala on myös ilmastotietoinen valinta, sillä sen hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin muilla eläinproteiineilla. Marinin
hallitus on hallitusohjelmassaan huomioinut tarpeen kotimaisen kalan käytön edistämiselle. Kotimaisen kalan edistämiselle on myös taloudellisia syitä, sillä edistysohjelman toteutuminen nostaisi kotimaisen kalatalouden kokonaisarvoa jopa 70 %, aina 1,7 miljardiin euroon, sekä lisäisi alan päätoimisia työpaikkoja jopa
8000:lla.
Opinnäytteetön toimeksiantajana toimi ruotsinkielinen Marttaliitto, Finlands svenska Marthaförbund rf.
Työ tehtiin osana Östersjön 2.0. hanketta. Hankkeen tavoitteena on parantaa Itämeren tilaa pitkällä tähtäimellä lisäämällä kansalaisten tietoisuutta Itämeriystävällisistä valinnoista. Osana hanketta pyritään edistämään kotimaisen villikalan kulutusta ravintona. Opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa pohjatietoa Östersjön 2.0 hankkeen koulujen kanssa tehtävälle yhteistyölle.
Opinnäytetyön tutkimus toteutettiin kesällä 2021 ruotsinkielisen Marttaliiton järjestämillä, alakouluikäisille
tarkoitetuilla ruoka-aineisilla kesäleireillä. Opinnäytetyössä toteutettiin määrällisellä tutkimus, jolla kartoitettiin lasten kalansyöntitottumuksia sekä mahdollista halukkuutta lisätä kalan kulutusta. Lisäksi kartoitettiin lasten kotimaisen kalan tuntemusta ja sitä, minkä tyyliset kalaruuat ovat lasten mieleen. Kyselyihin saatiin 277 vastausta leireille osallistuneilta alakouluikäisiltä lapsilta.
Suurin osa vastanneista lapsista olisi ollut halukas lisäämään kalan syöntiä, vähentääkseen levää meressä.
Suurin osa oli myös valmiita syömään kalaa enemmän, jos se on hyväksi luonnolle. Kaikkiaan suhtautuminen kalaan ruoka-aineena oli lasten keskuudessa positiivinen. Kaikki kalaruuat eivät kuitenkaan olleet lasten
mielestä kovin maittavan näköisiä. Suosikeiksi nousivat ruokalajit, jotka olivat helposti syötäviä ja ruodottomia, kuten kalapuikko ja kalakeitto. Ruokalajit, joissa oli mukana kalan pää tai nahka, kuten silakkaruuat ja
kokonaisena paistettu kala saivat heikoimman vastaanoton. Vesistöjen virkistyskäytöllä ja kalastusharrastuksella näyttää olevan positiivinen vaikutus paitsi kalalajituntemukseen, myös suhtautumiseen kalaruokiin.