Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Elintarvikejään mikrobiologisen laadun ja jään valmistus- ja käsittelyhygienian valvontaprojekti

Kontturi, Vilma (2022)

 
Avaa tiedosto
Kontturi_Vilma.pdf (1.757Mt)
Lataukset: 


Kontturi, Vilma
2022
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022062619126
Tiivistelmä
Tämä tutkimusprojekti kohdistettiin Porin ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen muutamiin myymälöihin ja tarjoilupaikkoihin. Kyseinen yhteistoiminta-alue kattaa Porin lisäksi Harjavallan ja Ulvilan kaupungit sekä Eurajoen ja Nakkilan kunnat.

Tavoitteena työssä oli selvittää kyseisissä paikoissa valmistettavan elintarvikejään (jääpalojen ja -murskeen) mikrobiologinen laatu, jäänvalmistuslaitteistojen ja -välineiden puhtaus, jään valmistus- ja käsittelyhygienian tilanne sekä omavalvonnan olemassaolo ja sen noudatettavuus jäänvalmistuksen osalta. Lisäksi projektin avulla pyrittiin herättelemään toimijoiden tietoisuutta jäänvalmistukseen liittyvistä riskeistä.

Projektin aihe pohjataan opinnäytetyön alussa teoriaan, joka käsittelee jäänvalmistusta elintarvikehuoneistossa. Jäänvalmistukseen liittyen läpikäydään mm. elintarviketurvallisuutta, hygieniaa, mikrobiologiaa ja toimintaa ohjaavaa valvontaa. Lisäksi työssä esitellään lyhyesti aikaisempia Suomessa tehtyjä vastaavia projekteja ja verrataan niiden tuloksia tämän projektin tuloksiin.

Tutkimusaineisto kerättiin näytteenottojen, havaintojen ja toimipaikkojen työntekijöihin kohdistettujen haastatteluiden perusteella. Näytteitä otettiin jäästä ja osassa paikoissa myös jääkoneiden sisäpinnoista. Havainnointia tehtiin aistinvaraisin menetelmin tarkkailemalla ja haastatteluiden aiheet kohdistettiin mm. jään valmistus- ja käsittelykäytänteisiin sekä omavalvontaseikkoihin

Työn tulosten perusteella todetaan jään mikrobiologisen laadun olevan osittain heikkoa. Jäänäytteistä 20 % todettiin hyviksi, 40 % tyydyttäviksi ja 40 % huonoiksi. Jäänvalmistuskoneisiin kohdistetuista pintapuhtausnäytteistä suurin osa täytti laatutavoitteen, vaikka osassa koneissa todettiin epäpuhtautta. Projektissa havaittiin lisäksi mm. jäänvalmistukseen liittyvän omavalvonnan olevan puutteellista ja jäänkäsittelyvälineiden säilytyksen olevan osittain vääränlaista. Esille nousseet epäkohdat annettiin tiedoksi jatkokäsittelyyn Porin elintarvikevalvontaan.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste