Ravintoloitsijoiden näkemys hyvästä tyypistä ravintolan salissa
Vasko, Viivi (2014)
Vasko, Viivi
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405198475
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405198475
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena on tutkia ravintoloitsijoiden näkemys hyvästä tyypistä ravinto-lan salissa. Lähtökohtana tälle tutkimukselle on tutkijan oma mielenkiinto ja uteliaisuus aihetta kohtaan. Tutkimuksen tietopohjassa käytetään kirjallisuutta ja aikaisemmin teh-tyjä tutkimuksia palvelutyöstä ja laadukkaan palvelun tuottamisesta, yksilöstä, persoo-nallisuuden piirteistä, sosiaalisista taidoista, vuorovaikutuksesta sekä osaamisesta, joita käytettiin pohjana tutkimuksen laatimiselle.
Tavoitteena tälle opinnäytetyölle on selvittää millainen persoona on hyvä tyyppi sali-työntekijänä. Millaisia ominaisuuksia ja piirteitä tulee salihenkilön omata, jotta häntä voi kutsua hyväksi tyypiksi työpaikalla. Tavoitteena on saada mahdollisimman laaja ja monitahoinen näkemys.
Opinnäytetyö on toteutettu käyttäen kvalitatiivista tutkimusmenetelmää hyödyntäen teemahaastattelua. Tutkimukseen haastateltiin viittä helsinkiläistä ravintoloitsijaa, joilla on yhdestä kolmeen omaa ravintolaa ja he ovat tiiviisti mukana ravintolan arjessa. Haastattelut suoritettiin huhtikuussa 2014 ja itse opinnäytetyö toteutettiin tammi-huhtikuun välisenä aikana 2014.
Haastatteluista saadut tulokset olivat laajat ja monipuoliset. Ravintoloitsijoiden näke-mykset yhtyivät paljolti toisiin, mutta tuloksissa löytyi myös näkemyseroja. Yleisimmät ominaisuudet, joita ravintoloitsijat mainitsivat hyvän tyypin omaavan, ovat ulospäin-suuntautuneisuus, hyvä asenne, hyvät sosiaaliset taidot sekä pelisilmä ja tilanteenluku-taito.
Tavoitteena tälle opinnäytetyölle on selvittää millainen persoona on hyvä tyyppi sali-työntekijänä. Millaisia ominaisuuksia ja piirteitä tulee salihenkilön omata, jotta häntä voi kutsua hyväksi tyypiksi työpaikalla. Tavoitteena on saada mahdollisimman laaja ja monitahoinen näkemys.
Opinnäytetyö on toteutettu käyttäen kvalitatiivista tutkimusmenetelmää hyödyntäen teemahaastattelua. Tutkimukseen haastateltiin viittä helsinkiläistä ravintoloitsijaa, joilla on yhdestä kolmeen omaa ravintolaa ja he ovat tiiviisti mukana ravintolan arjessa. Haastattelut suoritettiin huhtikuussa 2014 ja itse opinnäytetyö toteutettiin tammi-huhtikuun välisenä aikana 2014.
Haastatteluista saadut tulokset olivat laajat ja monipuoliset. Ravintoloitsijoiden näke-mykset yhtyivät paljolti toisiin, mutta tuloksissa löytyi myös näkemyseroja. Yleisimmät ominaisuudet, joita ravintoloitsijat mainitsivat hyvän tyypin omaavan, ovat ulospäin-suuntautuneisuus, hyvä asenne, hyvät sosiaaliset taidot sekä pelisilmä ja tilanteenluku-taito.