Lasten yleisimmät ruoka-aineallergiat ja ruokasiedätys : Tietopaketti ruokasiedätyksestä neuvola- ja kouluterveydenhoitajille
Pajunen, Hanna; Heimonen, Elisa; Heinonen, Sanna (2014)
Pajunen, Hanna
Heimonen, Elisa
Heinonen, Sanna
Hämeen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405218944
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405218944
Tiivistelmä
2000-luvulla on kertynyt paljon tietoa allergioista. Uuden Kansallisen allergiaohjelman 2008–2018 myötä allergioiden hoito on siirtynyt välttöruokavaliosta enemmän kohti ruokasiedättämistä. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tehdä tiivis tietopaketti lasten ruokasiedätyksestä erään Kanta-Hämeen kaupungin neuvola- ja kouluterveydenhoitajille. Tavoit-teena oli lisätä terveydenhoitajien tietoutta lasten ruokasiedättämisestä sekä syventää omaa tietouttamme aiheeseen liittyen. Tutkimusmenetelmänä oli toiminnallinen opinnäytetyö.
Osallistuttiin keväällä 2014 eräässä Kanta-Hämeen kaupungissa kahteen neuvola- ja kouluterveydenhoitajien työpajaan, joissa kehitettiin toimin-tamallia erikoisruokavaliokäytäntöihin. Pajaan osallistuivat neuvola- ja kouluterveydenhoitajia. Mallin tavoitteena on tehostaa yhteistyötä eri toimijoiden väillä, selkiyttää allergioista ilmoittamisen käytäntöjä sekä vahvistaa terveydenhoitajien neuvontataitoja lasten ruoka-aineallergioihin liittyen.
Työn teoriaosuus koostui lasten ruoka-aineallergioista yleisesti, kolmesta lapsille tyypillisimmistä ruoka-aineallergioista: kananmuna-, maito- ja vilja-allergioista, lasten ruoka-aineallergioiden hoidosta ja seurannasta sekä lasten ruoka-aineallergioiden merkityksestä terveydenhoitajan työssä. Teo-riatietoa lasten ruoka-aineallergioista löytyy runsaasti. Tietous allergioista ja erityisesti niiden hoidosta kehittyy jatkuvasti, joten työssä on käytetty vain uusimpia tutkimuksia ja mahdollisimman tuoretta kirjallisuutta. Opinnäytetyön tuloksena syntyi tietopaketti ruokasiedätyksestä terveydenhuollon ammattilaisille.
Osallistuttiin keväällä 2014 eräässä Kanta-Hämeen kaupungissa kahteen neuvola- ja kouluterveydenhoitajien työpajaan, joissa kehitettiin toimin-tamallia erikoisruokavaliokäytäntöihin. Pajaan osallistuivat neuvola- ja kouluterveydenhoitajia. Mallin tavoitteena on tehostaa yhteistyötä eri toimijoiden väillä, selkiyttää allergioista ilmoittamisen käytäntöjä sekä vahvistaa terveydenhoitajien neuvontataitoja lasten ruoka-aineallergioihin liittyen.
Työn teoriaosuus koostui lasten ruoka-aineallergioista yleisesti, kolmesta lapsille tyypillisimmistä ruoka-aineallergioista: kananmuna-, maito- ja vilja-allergioista, lasten ruoka-aineallergioiden hoidosta ja seurannasta sekä lasten ruoka-aineallergioiden merkityksestä terveydenhoitajan työssä. Teo-riatietoa lasten ruoka-aineallergioista löytyy runsaasti. Tietous allergioista ja erityisesti niiden hoidosta kehittyy jatkuvasti, joten työssä on käytetty vain uusimpia tutkimuksia ja mahdollisimman tuoretta kirjallisuutta. Opinnäytetyön tuloksena syntyi tietopaketti ruokasiedätyksestä terveydenhuollon ammattilaisille.