När dieter utmanar kostrådgivningen : En kvalitativ studie om hälsovårdarens arbete med kostrådgivning samt förhållningssätt till dieter
Andersson, Linn; Sandin, Ida (2014)
Andersson, Linn
Sandin, Ida
Yrkeshögskolan Novia
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405198523
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405198523
Tiivistelmä
Examensarbete:
Syftet med denna studie var att kartlägga hur kostrådgivning inom vuxnas hälsovård ser ut idag, samt på vilket sätt kostrådgivning kommer på tal i hälsorådgivning. Med studien ville vi få kunskap om förekomsten av populära dieter i en hälsovårdares arbete och hur man som hälsovårdare förhåller sig till dieter i sin kostrådgivning. Studien svarar på följande frågor: På vad baseras de kostråd som ges åt vuxna inom hälsovården? På vilket sätt och hur ofta tas kostrådgivning samt populära dieter upp i en hälsovårdares arbete och hur förhåller sig hälsovårdare till dieter i sitt arbete? Studien är kvalitativ. Data har insamlats genom sju intervjuer och analyserats med hjälp av innehållsanalys. De teoretiska utgångspunkterna utgörs av Penders syn på hälsofrämjande samt utifrån Orems egenvårdsmodell.
I resultatet framkom att de nationella näringsrekommendationerna är de mest använda källorna inom kostrådgivning. Diskussioner om kost och dieter är ofta förekommande i en hälsovårdares arbete. Initiativet till diskussion om kost och dieter tas både av klienten och av hälsovårdaren, beroende på situationen. Hälsovårdare rekommenderar inte att man skall följa dieter för att gå ner i vikt, utan att man istället äter enligt de nationella kostföreskrifterna. Likväl kan hälsovårdare se vissa positiva sidor av olika populära dieter.
Utvecklingsarbete:
Detta utvecklingsarbete grundar sig på vårt examensarbete ”När dieter utmanar kostrådgivningen - En kvalitativ studie om hälsovårdarens arbete med kostrådgivning samt förhållningssätt till dieter” (Andersson & Sandin, 2013). I examensarbetet kom vi fram till att en hälsovårdare behandlar kostfrågor i de flesta klientkontakter. I utbildningen till hälsovårdare saknas undervisning inom detta område och vi anser att man borde få möjlighet att lära sig mera om detta under studietiden.
Syftet med detta utvecklingsarbete är att lärare på Yrkeshögskolan Novia i Vasa skall få tillgång till material om kostrådgivning och olika aktuella dieter, samt att vårdstuderande skall få möjlighet att skaffa sig mera kunskap om ämnet. För att syftet skall uppnås skapas undervisnings- och läromaterial som finns tillgängligt på läroplattformen Moodle.
Resultatet av vårt utvecklingsarbete är ett utarbetat material som kan användas av både lärare i undervisningen eller av studerande som självstudiematerial. Materialet finns tillgängligt på högskolans lärplattform Moodle och är indelat i kapitel såsom kost, dieter och arbetsmetoder inom kostrådgivning. Inom dessa kapitel hittas material om kostrekommendationer, fakta om aktuella viktminskningsdieter och hur man som hälsovårdare kan förhålla sig till dieter i sitt arbete samt vilka arbetsmetoder och -verktyg man kan ha nytta av i kostrådgivningssituationer. Materialet bygger på textdokument, Power Point-presentationer, vidarelänkar till litteraturtips samt andra nätsidor. Vi har även valt att ha med frågor och påståenden om de olika ämnena som man t.ex. kan använda som underlag för diskussion i undervisningen. Bachelor´s thesis:
The aim of the thesis was to map out contemporary dietary councelling in adult health care, and how dietary councelling comes up to discussion in health councelling. The study aims at gaining knowledge about the existence of popular diets in the work of the public health nurse and how you as a nurse relate to diets in your nutrition advice. The study answers the following questions: What forms the basis for dietary advice given to adults in a health care setting? In what way and how often does dietary advice and popular diets come up in the work of a public health nurse, and what line is the public health nurse to take to popular diets?
The study is qualitative. Data were collected through seven interviews and analyzed using content analysis.The theoretical framework consisted of Pender's approach to health promotion and Orem’s self-care theory.
The result showed that the national nutrition recommendations are the most commonly used sources of nutrition advice. Discussions about nutrition and diets are often used in a work of a public health nurse. The initiative to discuss nutrition and diets is taken by both the client and the public health nurse, depending on the situation. Public health nurses do not recommend that you follow diets to lose weight, but instead to eat according to national nutrition recommendations. Nevertheless, public health nurses can see some positive aspects of various popular diets.
Development work:
This expert knowledge project is based on our bachelor’s thesis “When diets challenge diet counselling – a qualitative study of public health nurses’ nutritional counselling and their attitudes to diets” (Andersson & Sandin, 2013). In the bachelor’s thesis we concluded that public health nurses deal with questions about nutrition in most of their client contacts. The public health nurse education does not have any courses about nutritional counselling or diets. We think that students should be given the possibility to learn more about this subject during their education.
The purpose of this expert knowledge study is that teachers at Novia University of Applied Science in Vaasa get access to material about nutritional counselling and popular diets so that the students will get the opportunity to gain more knowledge in this area. Therefor we have created teaching and learning material that is available on the educational platform Moodle.
The result from our expert knowledge study is a material that can be used by both teachers and students. It is available at Novias educational platform Moodle. The material is divided in three different categories; diet, weight loss diets and different kind of working methods that are useful in nutritional counselling. These chapters contain information about nutrition recommendations, popular weight loss diets and what line you, as a public health nurse can take to popular diets in your counselling. You can also find information about different kind of useful tools and working methods that can be used in nutritional counselling. The material consists of text documents, Power Point presentations, links to webpages and literature tips. We have also included questions and statement about the topics and they can be used as foundation for discussion in class.
Syftet med denna studie var att kartlägga hur kostrådgivning inom vuxnas hälsovård ser ut idag, samt på vilket sätt kostrådgivning kommer på tal i hälsorådgivning. Med studien ville vi få kunskap om förekomsten av populära dieter i en hälsovårdares arbete och hur man som hälsovårdare förhåller sig till dieter i sin kostrådgivning. Studien svarar på följande frågor: På vad baseras de kostråd som ges åt vuxna inom hälsovården? På vilket sätt och hur ofta tas kostrådgivning samt populära dieter upp i en hälsovårdares arbete och hur förhåller sig hälsovårdare till dieter i sitt arbete? Studien är kvalitativ. Data har insamlats genom sju intervjuer och analyserats med hjälp av innehållsanalys. De teoretiska utgångspunkterna utgörs av Penders syn på hälsofrämjande samt utifrån Orems egenvårdsmodell.
I resultatet framkom att de nationella näringsrekommendationerna är de mest använda källorna inom kostrådgivning. Diskussioner om kost och dieter är ofta förekommande i en hälsovårdares arbete. Initiativet till diskussion om kost och dieter tas både av klienten och av hälsovårdaren, beroende på situationen. Hälsovårdare rekommenderar inte att man skall följa dieter för att gå ner i vikt, utan att man istället äter enligt de nationella kostföreskrifterna. Likväl kan hälsovårdare se vissa positiva sidor av olika populära dieter.
Utvecklingsarbete:
Detta utvecklingsarbete grundar sig på vårt examensarbete ”När dieter utmanar kostrådgivningen - En kvalitativ studie om hälsovårdarens arbete med kostrådgivning samt förhållningssätt till dieter” (Andersson & Sandin, 2013). I examensarbetet kom vi fram till att en hälsovårdare behandlar kostfrågor i de flesta klientkontakter. I utbildningen till hälsovårdare saknas undervisning inom detta område och vi anser att man borde få möjlighet att lära sig mera om detta under studietiden.
Syftet med detta utvecklingsarbete är att lärare på Yrkeshögskolan Novia i Vasa skall få tillgång till material om kostrådgivning och olika aktuella dieter, samt att vårdstuderande skall få möjlighet att skaffa sig mera kunskap om ämnet. För att syftet skall uppnås skapas undervisnings- och läromaterial som finns tillgängligt på läroplattformen Moodle.
Resultatet av vårt utvecklingsarbete är ett utarbetat material som kan användas av både lärare i undervisningen eller av studerande som självstudiematerial. Materialet finns tillgängligt på högskolans lärplattform Moodle och är indelat i kapitel såsom kost, dieter och arbetsmetoder inom kostrådgivning. Inom dessa kapitel hittas material om kostrekommendationer, fakta om aktuella viktminskningsdieter och hur man som hälsovårdare kan förhålla sig till dieter i sitt arbete samt vilka arbetsmetoder och -verktyg man kan ha nytta av i kostrådgivningssituationer. Materialet bygger på textdokument, Power Point-presentationer, vidarelänkar till litteraturtips samt andra nätsidor. Vi har även valt att ha med frågor och påståenden om de olika ämnena som man t.ex. kan använda som underlag för diskussion i undervisningen.
The aim of the thesis was to map out contemporary dietary councelling in adult health care, and how dietary councelling comes up to discussion in health councelling. The study aims at gaining knowledge about the existence of popular diets in the work of the public health nurse and how you as a nurse relate to diets in your nutrition advice. The study answers the following questions: What forms the basis for dietary advice given to adults in a health care setting? In what way and how often does dietary advice and popular diets come up in the work of a public health nurse, and what line is the public health nurse to take to popular diets?
The study is qualitative. Data were collected through seven interviews and analyzed using content analysis.The theoretical framework consisted of Pender's approach to health promotion and Orem’s self-care theory.
The result showed that the national nutrition recommendations are the most commonly used sources of nutrition advice. Discussions about nutrition and diets are often used in a work of a public health nurse. The initiative to discuss nutrition and diets is taken by both the client and the public health nurse, depending on the situation. Public health nurses do not recommend that you follow diets to lose weight, but instead to eat according to national nutrition recommendations. Nevertheless, public health nurses can see some positive aspects of various popular diets.
Development work:
This expert knowledge project is based on our bachelor’s thesis “When diets challenge diet counselling – a qualitative study of public health nurses’ nutritional counselling and their attitudes to diets” (Andersson & Sandin, 2013). In the bachelor’s thesis we concluded that public health nurses deal with questions about nutrition in most of their client contacts. The public health nurse education does not have any courses about nutritional counselling or diets. We think that students should be given the possibility to learn more about this subject during their education.
The purpose of this expert knowledge study is that teachers at Novia University of Applied Science in Vaasa get access to material about nutritional counselling and popular diets so that the students will get the opportunity to gain more knowledge in this area. Therefor we have created teaching and learning material that is available on the educational platform Moodle.
The result from our expert knowledge study is a material that can be used by both teachers and students. It is available at Novias educational platform Moodle. The material is divided in three different categories; diet, weight loss diets and different kind of working methods that are useful in nutritional counselling. These chapters contain information about nutrition recommendations, popular weight loss diets and what line you, as a public health nurse can take to popular diets in your counselling. You can also find information about different kind of useful tools and working methods that can be used in nutritional counselling. The material consists of text documents, Power Point presentations, links to webpages and literature tips. We have also included questions and statement about the topics and they can be used as foundation for discussion in class.