Ravitsemusseuranta : Keliakialiiton työikäisten sopeutumisvalmennuskurssi
Partanen, Jenna (2014)
Partanen, Jenna
Tampereen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405269937
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405269937
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää Keliakialiiton sopeutumisvalmennuskursseille osallistuneiden keliaakikoiden ravitsemusta kurssin jälkeen. Tarkoituksena oli selvittää työikäisten kurssille osallistuneiden keliaakikoiden ravitsemuksen muuttumista kurssin jälkeen. Kurssi järjestettiin lokakuussa 2013 Tampereella. Tavoitteena oli saada vastauksia kyselyyn, joka lähetettiin 11 kurssilaiselle, joista kahdeksalta saatiin vastaukset. Tavoitteena oli löytää etenkin vastaukset seuraaviin pääkysymyksiin: Miten ruokavalio on muuttunut kurssin käymisen jälkeen? Oliko kurssista ravitsemuksen kannalta hyötyä? Tutkimuksen empiirisessä osassa tehtiin Keliakialiiton työikäisten sopeutumisvalmennuskurssin osallistujille ruokavalioseurantakysely noin puoli vuotta kurssin käymisen jälkeen, huhtikuussa 2014. Ennen sopeutumisvalmennuskurssia osallistujille lähetettiin kysely heidän omista ruokavalioon liittyvistä käytänteistä, jotka analysoitiin, joten pohja muutoksen tutkimiselle löytyi jo valmiiksi. Sen avulla selvitettiin muuttuiko ravitsemus kurssin jälkeen kohti suomalaisia ravitsemussuosituksia. Lisäksi tutkittiin oliko kurssista hyötyä myös arjessa selviämiseen keliakian kanssa. Tulosten perusteella annettiin myös Keliakialiitolle informaatiota kurssien käytännön hyödyistä ja vaikutuksista keliaakikkoihin.
Kyselyn perusteella selvisi, että etenkin viljatuotteiden, kasvisten ja hedelmien, kuitulisien sekä maitotuotteiden osalta on tapahtunut parantumista kohti suosituksia. Osalle keliaakikoista etenkin viljatuotteiden käyttö on ongelmallista. Kuitulisiä käytätettiin enemmän ja monipuolisemmin kurssin jälkeen. Myös ateriarytmiin ja herkutteluun kiinnitettiin enemmän huomiota sekä suolan käyttöön. Rasvojen laadussa oli tapahtunut pieniä muutoksia, mutta niiden kohdalla näytti kuitenkin olevan vähiten eroa verrattuna tilanteeseen ennen kurssia. Suurin osa kurssilaisista koki pärjäävänsä keliakian kanssa paremmin kuin ennen kurssia sekä he kokivat, että vertaistuesta oli apua. Lisäksi selvisi, että keliakian tietous sairautena lisääntyi sekä tiedetään, mistä hakea apua erinäisiin keliakiaan liittyviin ongelmiin. Myös Keliakialiiton ja yhdistysten toiminnasta saatiin enemmän tietoa.
Ravitsemuksen kannalta vastaajien tulisi vieläkin kiinnittää enemmän huomiota tuotteiden kuitupitoisuuksiin sekä etenkin rasvojen laatuihin. Myös lihatuotteiden laatuun sekä valmisruokien käyttöön tulisi kiinnittää huomiota. Kaiken kaikkiaan kurssin todettiin olevan suureksi hyödyksi keliakian kanssa pärjäämiseen ja jaksamiseen jokapäiväisessä elämässä. Suurin osa kurssilaisista hyötyi etenkin kurssilla tapahtuvasta käytännön leivonnasta ja leivonta kotona onkin kurssin jälkeen lisääntynyt.
Kyselyn perusteella selvisi, että etenkin viljatuotteiden, kasvisten ja hedelmien, kuitulisien sekä maitotuotteiden osalta on tapahtunut parantumista kohti suosituksia. Osalle keliaakikoista etenkin viljatuotteiden käyttö on ongelmallista. Kuitulisiä käytätettiin enemmän ja monipuolisemmin kurssin jälkeen. Myös ateriarytmiin ja herkutteluun kiinnitettiin enemmän huomiota sekä suolan käyttöön. Rasvojen laadussa oli tapahtunut pieniä muutoksia, mutta niiden kohdalla näytti kuitenkin olevan vähiten eroa verrattuna tilanteeseen ennen kurssia. Suurin osa kurssilaisista koki pärjäävänsä keliakian kanssa paremmin kuin ennen kurssia sekä he kokivat, että vertaistuesta oli apua. Lisäksi selvisi, että keliakian tietous sairautena lisääntyi sekä tiedetään, mistä hakea apua erinäisiin keliakiaan liittyviin ongelmiin. Myös Keliakialiiton ja yhdistysten toiminnasta saatiin enemmän tietoa.
Ravitsemuksen kannalta vastaajien tulisi vieläkin kiinnittää enemmän huomiota tuotteiden kuitupitoisuuksiin sekä etenkin rasvojen laatuihin. Myös lihatuotteiden laatuun sekä valmisruokien käyttöön tulisi kiinnittää huomiota. Kaiken kaikkiaan kurssin todettiin olevan suureksi hyödyksi keliakian kanssa pärjäämiseen ja jaksamiseen jokapäiväisessä elämässä. Suurin osa kurssilaisista hyötyi etenkin kurssilla tapahtuvasta käytännön leivonnasta ja leivonta kotona onkin kurssin jälkeen lisääntynyt.