Kohti parempaa tuottoa : tuottojohtaminen ja dynaaminen hinnoittelu ketjuohjatuissa ravintolatoiminnoissa
Vanhala, Krista; Karanko, Kaisa (2014)
Vanhala, Krista
Karanko, Kaisa
Turun ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405259850
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405259850
Tiivistelmä
Tuottojohtaminen ja dynaaminen hinnoittelu ovat arkipäivää lentoliikennealalla sekä hotelliliiketoiminnassa, mutta ravintola-alalla niiden hyödyntäminen on vielä alkutekijöissään.
Tämä opinnäytetyö on tehty parityönä ja sen tarkoituksena on selvittää tuottojohtamisen ja dynaamisen hinnoittelun käytön mahdollisuuksia ravintola-alalla, tuottaa perusteet sille mitä niiden käyttöönottaminen vaatii sekä tuoda esille alan asiantuntijoiden näkemyksiä tuottojohtamisesta ja dynaamisesta hinnoittelusta alan tulevaisuudessa, erityisesti ketjuohjatun ravintolan näkökulmasta.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa keskitytään avaamaan tuottojohtamisen käsitettä yleisesti ravintola-alalla ja siihen läheisesti liittyviä elementtejä, kuten hinnoittelun strategiat ja menetelmät. Aikaisemman tutkimustiedon rajallisuuden vuoksi työhön haettiin täydentävää tietoa ja näkökulmaa asiantuntijahaastatteluin. Tutkimuksen empiirisessä osuudessa hyödynnettiin kvalitatiivisen tutkimuksen rakennetta ja haastattelutuloksien käsittely tehtiin teoriasidonnaisen sisältöanalyysin avulla.
Tutkimustuloksissa esitetään tuottojohtamisen sekä dynaamisen hinnoittelun olevan kiinnostava vaihtoehto alalle tulevaisuudessa, joskin järjestelmien monimutkaisuus sekä mahdollisesti suuret kustannukset hyötyyn nähden epäilyttävät. Tutkimustuloksissa kerrotaan järjestelmien ja informaation olevan ensisijainen osa menetelmiä ja painotetaan tiedon integroimista yhteen järjestelmään hallinnoinnin helpottamiseksi. Tutkimus nostaa esiin myös olennaisten työkalujen puutteen sekä ristiriidan ravintolatrendien ja laajemman digitalisaation megatrendin välillä. Painoarvoa tuloksissa sai tuottojohtamisen toteutuksen maltillinen ja asteittainen aloittaminen.
Tutkimuksen antia selkeytettiin kokoamalla ja mallintamalla ravintolan tuottojohtamisen kokonaisuus kuvaksi sekä tuottamalla keskeinen termistö ja myynnin seuraamisen askeleet alan toimijoiden käytettäväksi.
Loppupäätelmänä todetaan tuottojohtamisen sekä erilaistuvien hinnoitteluratkaisujen tulon ravintola-alalle Suomessa olevan todennäköistä, kunhan löydetään toimivat työkalut ja markkinoille sopivat toimintatavat.
Tämä opinnäytetyö on tehty parityönä ja sen tarkoituksena on selvittää tuottojohtamisen ja dynaamisen hinnoittelun käytön mahdollisuuksia ravintola-alalla, tuottaa perusteet sille mitä niiden käyttöönottaminen vaatii sekä tuoda esille alan asiantuntijoiden näkemyksiä tuottojohtamisesta ja dynaamisesta hinnoittelusta alan tulevaisuudessa, erityisesti ketjuohjatun ravintolan näkökulmasta.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa keskitytään avaamaan tuottojohtamisen käsitettä yleisesti ravintola-alalla ja siihen läheisesti liittyviä elementtejä, kuten hinnoittelun strategiat ja menetelmät. Aikaisemman tutkimustiedon rajallisuuden vuoksi työhön haettiin täydentävää tietoa ja näkökulmaa asiantuntijahaastatteluin. Tutkimuksen empiirisessä osuudessa hyödynnettiin kvalitatiivisen tutkimuksen rakennetta ja haastattelutuloksien käsittely tehtiin teoriasidonnaisen sisältöanalyysin avulla.
Tutkimustuloksissa esitetään tuottojohtamisen sekä dynaamisen hinnoittelun olevan kiinnostava vaihtoehto alalle tulevaisuudessa, joskin järjestelmien monimutkaisuus sekä mahdollisesti suuret kustannukset hyötyyn nähden epäilyttävät. Tutkimustuloksissa kerrotaan järjestelmien ja informaation olevan ensisijainen osa menetelmiä ja painotetaan tiedon integroimista yhteen järjestelmään hallinnoinnin helpottamiseksi. Tutkimus nostaa esiin myös olennaisten työkalujen puutteen sekä ristiriidan ravintolatrendien ja laajemman digitalisaation megatrendin välillä. Painoarvoa tuloksissa sai tuottojohtamisen toteutuksen maltillinen ja asteittainen aloittaminen.
Tutkimuksen antia selkeytettiin kokoamalla ja mallintamalla ravintolan tuottojohtamisen kokonaisuus kuvaksi sekä tuottamalla keskeinen termistö ja myynnin seuraamisen askeleet alan toimijoiden käytettäväksi.
Loppupäätelmänä todetaan tuottojohtamisen sekä erilaistuvien hinnoitteluratkaisujen tulon ravintola-alalle Suomessa olevan todennäköistä, kunhan löydetään toimivat työkalut ja markkinoille sopivat toimintatavat.